Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Formom sam jako zadovoljan i nadam se da ću je sačuvati do Europskog prvenstva

08.03.2021. 08:31


Na vratima hrvatske nogometne reprezentacije stoji, a tko drugo nego jedan Zadranin, i na vratima hrvatskog prvaka iz Maksimira, također stoji jedan Zadranin. I stajat će, pardon, branit će, nadamo se još puno, puno godina. Isti je to naš sugrađanin s adresom hrvatske metropole, imenom i prezimenom, Dominik Livaković. To što naša reprezentativna jedinica dolazi iz Krševanovog grada malo koga u Lijepoj našoj može iznenaditi. Uostalom, tko je Zadranina Subu »moga zaminit« nego još jedan izdanak poznate i cijenjene zadarske vratarske škole, popularni Livi, kako ga prijatelji zovu. Već nekoliko sezona brani u vrhunskoj formi, svaku bolje od one prethodne. Ove sezone obilježene pandemijom koronavirusa, na trenutke nam je misli skretao fantastičnim obranama u dresu Dinama u Europskoj ligi. Pet utakmica bez primljenog pogotka doseg je koji je vrijedan svakog divljenja. A ne zaboravimo, Europsko prvenstvo tek je pred nama i ne bi nas začudilo da jedna od glavnih uzdanica »vatrenih« bude upravo Dominik. Nikada nije odbio ili se »izvukao« kada smo ga zamolili za intervju u Zadarskom listu. Uvijek pristojan, odmjeren, ali i direktan kada to treba biti. Pa, poslušajte. Ili, točnije rečeno, pročitajte.


Kolektiv i pojedinac
Dinamo ne samo da je prezimio u Europi, već se s dvije pobjede nad Krasnodarom uspio plasirati u osminu finala Europske lige. Koje od te dvije utakmice su bile teže za vas, ona u Krasnodaru, ili uzvrat na Maksimiru i kako vidite ovaj prolaz protiv momčadi koja je zauzela treće mjesto u grupnom dijelu natjecanja Lige prvaka.
– Bilo je posla u obje utakmice, ali recimo da je ona prva bila zahtjevnija. U uzvratu smo pokazali zrelost i odigrali možda i ponajbolju europsku utakmicu unazad par sezona u svakom smislu, onom rezultatskom, tehničkom, taktičkom… I na kraju smo ostvarili sjajan rezultat koji je identičan onom kada smo nakon 49 godina izborili europsko proljeće s Dinamom.
Modri su doslovno briljirali ove godine u grupnoj fazi natjecanja Europske lige. Što je po vašem mišljenju bila formula ovako dobrih partija u Europi? U grupnoj fazi bili ste osobno na korak od lijepog rekorda da ostanete prazne mreže u šest odigranih utakmica. Jeste li ponosni na svoje partije i smatrate li da branite u životnoj formi?
– Formula je iskustvo prethodnih sezona i kvaliteta koju imamo u svlačionici. Dinamov roster je pun reprezentativaca i mladih igrača koji polako dolaze na scenu ali su već izuzetno iskusni i kvalitetni. Uz dobru atmosferu i stručno vodstvo, malo sreće i spomenutu kvalitetu – evo nas tu gdje jesmo. Što se mene osobno tiče, ne bih previše o tome jer smatram da svaki kolektiv izbaci pojedinca. Nekada sam to ja, nekada Petko, Aki, Orša… Formom sam jako zadovoljan i nadam se da ću je sačuvati do Eura.


Dokazati suprotno
U Europskoj Ligi Dinamo očekuje sraz s Tottenhamom u osmini finala. Strijepite li zbog sudara s tako kvalitetnom momčadi koju vodi jedan od ponajboljih svjetskih trenera, mislite li da Dinamo ipak ima šansi za prolaz u te dvije utakmice i gdje vidite prednosti »modrih« u odnosu na Tottenham?
– Nećemo izmišljati toplu vodu ako kažemo da je Tottenham favorit za prolaz dalje. Međutim, on to mora pokazati na travnjaku a tamo ćemo sve učiniti da dokažemo suprotno. Šanse uvijek postoje i sigurno ćemo iskoristiti priliku ako se ona pruži, a priliku morate zaslužiti. Maksimalna koncentracija, izvući ono najbolje iz sebe pa ćemo vidjeti kuda nas to vodi.
Dinamo i ove sezone ima najveće šanse za osvajanje prvenstva Hrvatske. Ipak, najozbiljniji je konkurent Osijek koji ima jednaki broj bodova, ali i utakmicu više od vas. Smatrate li da će Dinamo i ove godine osvojiti naslov, jeli vaš bivši trener Bjelica najveća snaga momčadi s Drave i smatrate li da dolazak Zadranina Ivana Santinija u Osijek dodatno otežava put Dinama prema obrani naslova?
– Još uvijek sve ovisi o nama i siguran sam da ćemo mi biti ti koji ćemo slaviti na kraju jedne zanimljive sezone obilježene epidemijom, lijepim europskim uspjesima i konkurencijom u vidu Osijeka. O bivšem treneru sve najbolje jer za njega govore rezultati koje je postigao s Dinamom i koje sada postiže s Osijekom. On je sigurno jedna snaga Osijeka, ali ne igraju treneri… Isto tako, Santini je u svom debiju pokazao da je Osijek pogodio s njegovim dolaskom i sigurno će nam biti otežavajući faktor na putu do naslova, ali volim izazove i konkurenciju jer nas ona čini boljima.




Snaga »vatrenih«
Reprezentativna ste jedinica praktički nezamjenjiva na golu »vatrenih«. Smatrate li da je reprezentacija u Ligi nacija prošle godine ostvarila zacrtani cilj, je li moglo i bolje i kako vidite djelomičnu smjenu generacija nakon SP-a kada su se oprostili neki važni igrači među kojima je i vaš Zadranin Danijel Subašić?
– Najgore je za svakog sportaša u momčadskom sportu kada pomisli da je nezamjenjiv. Svjestan sam svoje pozicije ali i činjenice da je svaki trening i utakmica prilika za dokazivanje i potvrdu statusa. Reprezentacija je svetinja za svakoga od nas i teško mi pada kada se dugo ne okupimo. Sada će se to malo intenzivirati približavanjem Eura i jako se veselim utakmicama i okupljanju. Smjena generacija je nešto prirodno i normalno. Na svu sreću, Hrvatska ima puno talenata i kvalitetnih igrača pa te smjene odrađujemo bezbolno. Često se čujem sa Subom čiji je odlazak iz reprezentacije bila osobna odluka koju ne bih htio komentirati. Mogu samo dodati da je Suba napravio velike stvari za reprezentaciju i u klupskom nogometu te će one biti teško za nadmašiti.
Približava se Europsko prvenstvo koje se trebalo igrati prošle godine, ali je zbog pandemije koronavirusa odgođeno. Koje su šanse Hrvatske na EP-u. možemo li proći skupinu s Češkom, Škotskom i Engleskom i možete li usporediti snagu one Hrvatske iz Rusije s ovom koja bi sada trebala igrati na EURU?
– Svaka generacija nosi svoje i teško je uspoređivati bilo što. Recimo, kako netko može uspoređivati generaciju 98 s ovom našom iz Rusije kada je u međuvremenu prošlo dva desetljeća. Nogomet se promijenio, ljudi se mijenjaju, shvaćanja igre, pripreme, treninzi… Smatram da imamo jako dobre šanse unatoč tome što igramo protiv domaćina, ali vjerujem u snagu ove momčadi koja se već dokazala mnogo puta.


Nadam se da se bliži kraj pandemije koronavirusa
Pandemija koronavirusa utjecala je na cijeli Svijet i u sklopu toga i na sport i nogomet u velikoj mjeri. Iako nam je tog virusa preko glave možete li dati svoje viđenje utjecaja ove pošasti na nogomet?
– Gledajte, pandemija nije rezervirana samo za nogomet ili sport, već je općenito utjecala na kvalitetu života u svim segmentima. Jednostavno smo se morali prilagoditi situaciji koja je okrenula cijeli svijet naglavačke. Vjerujem da smo izvukli maksimum što se mogao izvući i da smo relativno uspješno prošli taj period kojem još uvijek nije kraj, ali nadam se da se on bliži.
————————————————————————————————————–


Niti jedan kompliment nije dovoljan da opišem što mislim o Luki Modriću
Kapetan Hrvatske Luka Modrić nedavno je napunio 15 godina od svog prvog nastupa za »kockaste«, ukupno 133 i na jednu je utakmicu od rekordera Darija Srne. Možete li komentirati svog kapetana, ali i sugrađanina i prijatelja Luku Modrića i možete li sebe jednog dana zamisliti na toj ili sličnoj brojci nastupa za »vatrene«?
– Mi ovdje govorimo o jednom od najboljih nogometaša svijeta proteklog desetljeća i svaki kompliment ne bi bio dovoljan da opišem što mislim i osjećam o Luki, njegovoj igri i kvaliteti odnosno značaju koji ima za nas ostale u reprezentaciji. Iako je osvojio sve što je mogao, još uvijek je tu i svojim primjerom daje na znanje svima nama o kakvu se profesionalcu radi. Vrlo rado bih htio da se na kraju karijere pohvalim barem približnim brojkama i uspjesima koje ima Luka.
—————————————————————————————————————-


Želja o završetku karijere na Stanovima postoji, ali to ovisi o puno životnih faktora
Nedavno ste na pitanje o transferu iz Dinama u neki od inozemnih klubova kazali da bi kraj karijere mogli dočekati u Dinamu. Vjerujemo da to neće biti tako s obzirom na vaše partije pa bi nas zanimalo u kojoj bi ligi Livaković baš želio braniti, koji klub ima figurativnu prednost pred ostalima i može li se očekivati da ćete jednoga dana na kraju karijere braniti boje momčadi sa Stanova?
– Ta je izjava izvučena iz konteksta jer sam htio reći da nikada ne znaš što te čeka obzirom u kakvom vremenu živimo. Pa meni su svi prognozirali nastup na Euru lani i odlazak u neki klub lige petice, a evo me još uvijek u Dinamu gdje hvatamo neke velike rekorde. Hoću reći da nikada ne znaš što nosi sutra. Zbog toga sam odlučio da se neću zamarati i razbijati glavu već ću prihvatiti stvari kako će dolaziti. Sada sam koncentriran na ono što me čeka u sudaru s Tottenhamom, pa potom na obranu naslova prvaka Hrvatske, Kup, pripreme za Euro i nastup na njemu. Tek onda na red dolazi eventualna priča o transferu. Upravo zbog toga ne razmišljam o konkretnim imenima i zemljama. Što se Zadra tiče, mislim da svaki od nas koji je hodao Stanovima ima želju jednoga dana završiti karijeru tu gdje je i počeo, no o tome ovisi puno životnih faktora. Kamo sreće da tako i bude na kraju, ali kraj je još daleko…