Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Gosti u kafićima sjede u zatvorenom

08.03.2021. 10:00


Iako je Gradski stožer civilne zaštite postrožio kontrole u ugostiteljskim objektima provjeravajući pridržavanje svih mjera Nacionalnog stožera, još uvijek ima kafića koji te mjere uporno ignoriraju. Najdrastičnije kršenje mjera odnosi se na puštanje gostiju u zatvoreni dio kafića, čime se izravno ugrožava ne samo goste i djelatnike, već i ostale građane na koje se potencijalna zaraza može proširiti.
Voditelj postrojbe Gradskog stožera, Mate Lukić, već je istaknuo kako su im najveći problem kontrole u popodnevnim satima kada postaje hladnije te dio ugostitelja zatvara terase ali gosti ipak staju sjediti u poluzatvorenim ili čak i zatvorenim prostorima. Naime, Lukić ističe kako je im nadzor ugostiteljskih objekata sada jako važan s obzirom na rast broja novozaraženih. Pojačanim kontrolama cilj je stoga spriječiti rast brojki do početka ljeta kako turistička sezona ne bi bila ugrožena.
Kako, međutim, disciplinirati ugostitelje koji svojim gostima otvaraju i zatvoreni dio kafića, znajući da time grubo krše propise i riskiraju širenje zaraze, pitamo Lukića:
– Upozoravamo ih, no činjenica je da grad ima jako velik broj ugostiteljskih objekata, pa nam je nemoguće stalno nadzirati tko je ušao u zatvoreni prostor ili tko je ušao u toalet. Ali, na terenu je i Državni inspektorat koji ovakva kršenja mjera odmah sankcionira. Međutim, mi nemamo ovlasti za izricanjem sankcija, već takve ugostitelje upozoravamo i napišemo im prijavu, poručuje voditelj postrojbe Gradskog stožera.