Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Grade se i uređuju škole, Centar Mocire, ceste, stanovi, groblje, riva…

08.03.2021. 11:00


Pod dirigentskom palicom gradonačelnika Branka Dukića koji je svojoj ekipi zadao visoki tempo, Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra u proteklom je razdoblju realizirao čitav niz kapitalnih projekata u različitim sferama života grada. Od preuzimanja mandata prvog čovjeka grada, Dukić je prepoznao vrijednost svih planova za bolji život Zadrana, a gradski upravni odjeli su ih pažljivo pretočili u praksu.
O najvažnijim graditeljskim projektima razgovarali smo s pročelnikom Odjela, Darkom Kasapom.


Ulaganja u obrazovne ustanove
– Među najznačajnije se projekte zasigurno mogu ubrojiti ulaganja u obrazovne ustanove i tu prvenstveno mislim na kompletnu rekonstrukciju Osnovne škole Krune Krstića te Područnu školu na Ploči, vrijednu gotovo 5.000.000 kuna. Tu je i u cijelosti energetski obnovljena Osnovna škola Smiljevac u vrijednosti od 6.700.000 kuna. Uskoro se očekuje i dovršetak izgradnje osnovne škole na Novom Bokanjcu vrijedne gotovo 50.000.000 kuna. Pripremaju se natječaji za energetsku obnovu OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Stanovi i OŠ Petra Preradovića te je u pripremi i evaluacija već gotove projektne dokumentacije OŠ Crvene kuće koju je potrebno prilagoditi novoj zakonskoj regulativi. Dovršena je projektna dokumentacija te dobivena i građevinska dozvola za novi NZEB vrtic Pčelica »Bagat« – ističe pročelnik Kasap, navodeći i ostale projekte izuzetno važne za Zadar.
– Dovršen je Centar za osobe s posebnim potrebama Mocire, za najosjetljivije skupine našega društva. U tijeku je opremanje Centra u kojemu zajednički sudjeluju Grad Zadar, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Vrijednost projekta je 25.000.000 kuna, a samo opremanje vrtića i škole iznosi dodatnih 5.000.000 kuna, ističe Kasap.


Obnova zadarske rive
Osim ovih projekata u tijeku je izgradnja obalnog pojasa u Diklu koji će dodatno valorizirati turistički segment ovog mjesnog odbora. Već ovoga ljeta građani Dikla i njihovi gosti moći će koristiti I. fazu vrijednu 3.000.000 kuna, a ostatak projekta bit će kandidiran prema Ministarstvu turizma i sporta te EU fondovima.
– Dovršena je sva projektna dokumentacija i dobivene su dozvole za rekonstrukciju i uređenje Obale Petra Krešimira IV., poznatije kao zadarske rive na Poluotoku u dužini od 980 metara, a projekt je vrijedan preko 70 milijuna kuna. Dokumentacija je predana Državnoj lučkoj upravi te ona kreće u realizaciju rekonstrukcije i produljenja gata, i to sredstvima EU-a. Dovršena je projektna dokumentacija te je u pripremi i raspisivanje natječaja za Novo gradsko groblje Grada Zadra na predjelu naselja Crno. Prva faza obuhvaća izgradnju parkirališta, ispraćajnice, separatora, ukopnih niša te oko 7000 grobnih mjesta, a izgradnja I. faze trajat će do 2023. godine. Realizacijom ovog projekta u potpunosti će biti trajno riješeno pitanje potreba ukopnih mjesta na području grada, najavljuje Kasap dodajući kako je Grad započeo i radove vrijedne 1.300.000 kuna na ispraćajnici groblja u Crnom, a koji bi trebali biti dovršeni do kraja svibnja ove godine.




Uređenje žile kucavice grada
– Uskoro započinje i rekonstrukcija gotovo tisuću metara vrlo značajne prometne žile kucavice grada Zadra, Tuđmanove ulice, od Murvičke do Ulice bana Josipa Jelačića, koja će imati četiri prometna traka. Dva će biti prioritetna za javni prijevoz, a imat će biciklističke staze, široki nogostup te će se duž cijele dionice prostirati nova zelena površina. Važno je naglasiti da kroz projekt Tuđmanove ulice, počinje realizacija projekta Inteligentnog transportnog sustava putem kojega će se u cijelosti moći upravljati prometom, odnosno svim važnijim prometnicama na području grada. U konačnici, moći ćemo sa jednog upravljačkog mjesta smještenog u novom Inkubatoru, pratiti i povećavati propusnu moć određenih prometnih pravaca, uključivati zelene valove, jednom riječju u potpunosti upravljati prometom na najvažnijem, odnosno najfrekventnijem prometnom pravcu, kaže Kasap, istaknuvši kako ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 25 milijuna kuna.


Cestovni projekti
Nedavno su pak završene I. i II. faza uređenja Ulice Nikole Tesle sa svom pripadajućom infrastrukturom te su u tijeku otkup i priprema III. faze za koju su osigurana inicijalna sredstva. Ukoliko bude moguće, krajem ove godine krenut će se u njihovu realizaciju.
– U tijeku je i realizacija izgradnje rotora na raskrižju Gaženičke ulice te Ulice Miroslava i Janka Perice koji će do sezone biti dovršeni i stavljeni u funkciju. U pripremi je rekonstrukcija raskrižja Ulice Miroslava i Janka Perice sa Šestanskim prilazom gdje će u konačnici funkcionirati treći kolnički trak za lijevo skretanje. Uz ove cestovne projekte važno je naglasiti kako je rekonstruiran i uređen čitav niz drugih prometnica kao što su: Put Stanova, Ulica Mile Gojsalić, Šižgorićeva ulica i Riječka ulica, cesta prema crkvi i parkiralište u Petrčanima. U suradnji s Hrvatskim cestama u pripremi je rekonstrukcija raskrižja na Žmirićima, raskrižje Put Biliga i Hrvatskog sabora, te nova gradska zaobilaznica. Gotova je i projektna dokumentacija za uređenje Trga sv. Frane i ishodovana građevinska dozvola, a sprema se uređenje Trga tri bunara gdje su već provedena arheološka istraživanja, nabraja Kasap projekte koji pozitivno utječu na život Zadrana.


Izgradnja POS-ovih stanova
Upravo je krenula i izgradnja stotinu stanova poticajne stanogradnje na lokaciji Crvene kuće u čiju je infrastrukturu već uloženo 17 milijuna kuna.
– U protekle četiri godine doneseno je 16 planova niže razine, UPU i DPU, a dvaput je mijenjan i dopunjavan Prostorni plan uređenja grada Zadra u svrhu poboljšanja javnih potreba i standarda življenja na području grada, kao i omogućavanja investicija i razvoja gospodarstva. Potpisan je Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju – potpisnik, što je usvojeno na Gradskom vijeću, napravljena je revizija Akcijskog plana energetski održivog razvitka, (SEAP), usvojena od strane Gradskog vijeća Grada Zadra 14. studenog 2019. godine, a koja predstavlja četverogodišnje izvješće o provedbi SEAP-a. Tu je i Akcijski plan energetske učinkovitosti za razdoblje 2020.-2022. godine – usvojen od strane Gradskog vijeća Grada Zadra 17. ožujka 2020. godine, navodi Kasap zaključujući kako Zadrani mogu biti zadovoljni jer svjedoče brojnim projektima.