Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Porsche uložio još 70 milijuna eura u Rimac Automobile: ‘Mate Rimac nas nadahnjuje svojim inovativnim idejama’

08.03.2021. 09:22


Porsche je uložio u Rimac Automobile 70 milijuna eura, povećavši tako svoj udio u vlasništvu tvrtke na 24 posto, priopćili su u ponedjeljak iz Rimac Automobila.
Porsche je, inače, inicijalnom investicijom 2018. godine stekao udjel od 10 poto u Rimac Automobilima, te ga povećao na 15,5 posto u 2019. godini.
“Najnovije ulaganje osnažuje položaj Rimac Automobila kao tvrtke specijalizirane za razvoj tehnologija i proizvodnju ključnih sustava za tržište električnih vozila visokih performansi”, kaže se u priopćenju.
Od prvog Porscheovog ulaganja 2018. godine, dodaje se, tim Rimac Automobila udvostručio se na gotovo 1.000 zaposlenih, a hrvatsko tehnološko poduzeće nastavilo je razvijati i proizvoditi sustave električnih pogonskih sklopova, baterija i drugih komponenata povezanih s elektrifikacijom za mnoge proizvođače automobila.
Rimac Automobili sada surađuju s vodećim proizvođačima automobila, uključujući Hyundai, Kia, Porsche, Aston Martin, Automobili Pininfarina, Koenigsegg i mnoge druge.
Osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila Mate Rimac istaknuo je kako im je Porsche velika podrška od 2018. godine.
“Uvijek nam je bila čast što imamo toliko snažnu suradnju sa jednom od najznačajnijih i najnaprednijih proizvođača sportskih i premium automobila. Ponosni smo na suradnju na novim uzbudljivim projektima s Porscheom te na činjenicu da je Porscheovo povjerenje u Rimac rezultiralo s nekoliko krugova ulaganja, što Porsche čini važnim dioničarom našeg poduzeća”, naglasio je Rimac.
Dodao je da je za njegovu tvrtku, ali i za Porsche, važno da ostanu potpuno neovisni obzirom da su mnogi proizvođači automobila iz cijelog svijeta klijenti Rimac Automobila.
“Naši projekti i naši dioničari su, i uvijek će biti, potpuno odvojeni, što nam omogućuje održavanje tajnosti informacija na koji se naši partneri oslanjaju, a nama omogućuje daljnju suradnju s mnogim proizvođačima automobila. Partnerstvo s Porscheom pomaže Rimac
Automobilima da se razvijamo i rastemo, što je korisno za sve naše klijente“, zaključio je Mate Rimac
Zamjenik predsjednika Izvršnog odbora i član Izvršnog odbora za financije i IT u poduzeću Porsche AG Lutz Meschke naveo je da su Mate Rimac i njegov tim ključni partner koji ih može podržati u razvoju općenito, a posebno u razvoju komponenata.
“Rimac je na dobrom putu da postane dobavljač prve razine za Porsche i druge proizvođače na području visokih tehnologija. Porsche je Rimcu već predao prve narudžbe za razvoj visoko inovativnih serijskih komponenata”, ističe Meschke, dodavši kako oba partnera imaju koristi od te bliske suradnje.
“Mate Rimac nas nadahnjuje svojim inovativnim idejama. Na isti način on koristi i naše stručno znanje u proizvodnji i metodološku stručnost u razvoju. Pokazalo se da je naše ulaganje u poduzeće bilo ispravna odluka. Vrijednost Rimca višestruko se povećala od našeg početnog ulaganja. Uz to, poduzeće se tehnološki vrlo uspješno razvilo“, naglasio je Meschke.
U priopćenju svetonedeljske tvrtke stoji da je u samo 10 godina poduzeće Rimac Automobili prešlo iz garaže na globalnu razinu, te da će ove godine početi s isporukama druge generacije svojih električnih hiperautomobila – Rimac C_Two.