Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Prvo mjesto projektu Tate za 5

08.03.2021. 13:01


Kreativni projekt OŠ Vladimir Nazor iz Neviđana sad je zasluženo dobio priznanje i na nacionalnoj razini.
Projekt »LORA – laboratorij održivog razvoja« kreativan je i praktičan način promidžbe ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda koji je okupio po jednu osnovnu školu iz svake županije u Hrvatskoj, pri čemu je više od 1000 učenika i učenica iz cijele zemlje kroz projektni rad, učenje i suradnju provelo samostalne projekte kojima su rješavali konkretne okolišne, društvene ili gospodarske probleme u svojim lokalnim sredinama. Pritom su se projekti koje su djeca uz mentorstvo svojih učiteljica i učitelja provodila doticali 17 ciljeva održivog razvoja.
Učenički projekti provodili su se tijekom većine 2020. godine, nakon čega su izvještaji o provedenim projektima upućeni u proces ocjenjivanja koje je proveo stručni tim projekta LORA, a u petak, 5. ožujka je donesena odluka o proglašenju najboljih učeničkih projekata.
Prvo mjesto je osvojila OŠ Vladimir Nazor iz Neviđana sa svojim nama već dobro poznatim projektom Tate za 5, a mjesto je podijelila s OŠ Zrinskih i Fankopana iz Otočca i njihovim projektom Mali poduzetnik se krije u meni.
Projekt Tate za 5 je visoko ocijenjen zbog kreativnih načina uvođenja tematike rodne ravnopravnosti u lokalnu sredinu otoka Pašmana kroz aktivnosti za sve dobne skupine, kao i zbog postignutog velikog angažmana šire zajednice (roditelji, volonteri/ke, obrtnici/e, poduzetnici/e, nastavno osoblje) u aktivnosti projekta.
Škola je ovim projektom kroz zabavne i edukativne aktivnosti za očeve i djecu stvorila priliku za kvalitetno druženje očeva s djecom te ih potaknula na bolju suradnju sa školom. Cilj ovog projekta bio je da se očevima pruži prilika i da se osjete pozvani sudjelovati u životu i radu škole.
Kroz osam različitih aktivnosti (po jedna za svaki razred) očevi su sa svojom djecom sudjelovali u (izvan)školskim aktivnostima. Tako su učenici prvog razreda posjetili s očevima rasadnik Divna u Dobropoljani, a drugaši su organizirali turnir u »Čovječe, ne ljuti se«. Trećaši su s očevima organizirali izlet brodom i imali sreću vidjeti dupine. Četvrtaši i očevi su izradili ribu Goby koja »jede« plastične boce na aktivnosti »Riba i plastika baš su fantastika«. Petaši i očevi sudjelovali su na »Turniru u pecanju«, šestaši i tate su učili pružati prvu pomoć na radionici Crvenog križa iz Biograda. Sedmaši su napravili meleme u OPG-u Matulić. I, na kraju, osmaši su s očevima obojali školsko košarkaško igralište.