Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U ovoj fazi na kanalizacijsku mrežu moći će se priključiti 100 domaćinstva i objekata

08.03.2021. 12:29


Da je uspješno privlačenje EU sredstava uz mudro i racionalno gospodarenje financijskim sredstvima izuzetno učinkovito za održavanje postojeće te izgradnju nove komunalne infrastrukture, najbolje nam svjedoči primjer Općine Zemunik Donji. Naime, u povlačenju EU sredstava Općina Zemunik Donji je prva u Zadarskoj županiji i osma od ukupno 428 općina u Lijepoj Našoj.
– Nastavljamo zacrtan program razvoja kroz gradnju novih trajnih vrijednosti koji jamče sigurniji i kvalitetniji život svim našim stanovnicima, kazao je zemunički načelnik Ivica Šarić.


Nastavljen trend naseljavanja
U tijeku su radovi ili su nedavno završeni na više komunalno-infrastrukturnih projekata.
– Da bi se ljudi vraćali, doseljavali i ostajali živjeti u Zemuniku najbitniji je komunalna i infrastrukturna izgradnja kako bi se stvorili uvjeti za investicijska ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta, ističe Šarić ponosno ističući kako u Zemuniku nema demografskih problema, već je u trendu naseljavanje mladih obitelji u ovu ravnokotarsku općinu.
– Mi smo općina koja ima odličan položaj, odlične prirodne potencijale, odličnu prometnu povezanost. Na ovom prostoru može se dobro živjeti, osnivati obitelj, naglašava Šarić dodajući kako općinu nastoje mijenjati sa željom da identitet, tradicija i šarm ostanu isti, a da istodobno bude općina koje će se sa svojim sadržajima mjeriti s razvijenim hrvatskim sredinama.


Od Buljata do Krnčevića
Zadarska županija ima 34 jedinice lokalne samouprave, 6 gradova i 28 općina, a Zemunik Donji je uz Grad Benkovac, koji u gradskom središtu već više godina ima sustav odvodnje, jedino naselje u zadarskom zaobalju koje se rješava crnih jama, odnosno izvode se radovi na odvodnji, kanalizacijskom sustavu.
– U tijeku je projekt Kanalizacijski sustav Zemunik Donji, podsustav Centar, izgradnja tri kilometara kanalizacijskog cjevovoda s glavnom crpnom stanicom i izmjenom vodovodnih cijevi, kaže Jure Buljat, direktor općinskog poduzeća Zemunik odvodnja d.o.o., voditelj projekta.
Radove u centru Zemunika Donjeg, od Buljata do Krnčevića, izvodi tvrtka Golemi d.o.o. Vrana.
– Vrijednost radova iznosi 6,2 milijuna kuna bez PDV-a. Hrvatske vode sufinanciraju 80 posto, a 20 posto Zemunik odvodnja d.o.o. Izgradnjom podsustava Centar na kanalizacijsku mrežu moći će se priključiti 100 domaćinstva i objekata, istaknuo je Buljat.




Apliciranje na EU fondove
Pred izgradnjom su i kanalizacijski podsustavi Zapad 1, Zapad 2 i Zapad 3.
– Na EU fondove apliciran je podsustav Zapad 1, od centra do Novaka. Vrijednost projekta iznosi 7,2 milijuna kuna bez PDV-a, a u iznosu od 80 posto sufinanciraju ga Hrvatske vode, a s 20 posto Zemunik odvodnja, pojašnjava Buljat, dodajući kako su za podsustav Zapad 2 i Zapad 3, koji se odnose na Senj i Smrdelj, pred ishođenjem građevinske dozvole te slijedi apliciranje na EU fondove.
Stalno rade na izradi projektne dokumentacije koju je moguće aplicirati na EU fondove.
– Između ostalog, u pripremi je dokumentacija za izgradnju kanalizacije i promjenu vodovodnih cijevi za Goleš, Mostar i Zemunik Gornji te Smoković, navodi Buljat.
Prije pet godina na Tromilji, na ulazu na brzu cestu od čvora Zadar 2 autoceste A1 – luka Gaženica, izgrađeno je postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda kapaciteta 2000 ES.
– Vrijednost projekta odobrenog preko IPARD programa Mjere 301, iznosila je oko 6 milijuna kuna, dodaje Buljat.
Duljina cjevovoda od Stambeno-poslovne zone Zemunik Gornji u naselju Zemunik Gornji do postojećeg sustava javne odvodnje u naselju Zemunik Donji, koji je spojen na uređaj za pročišćavanje vode na Tromilji, iznosi oko 2.000 metara, a projekt je vrijedan 2,5 milijuna kuna.


Kvaliteta življenja u ruralnom području
– Oko 150 metara spoja od Tromilje do uređaja za pročišćavanje, koje nije sastavni dio projekta, financirala je Općina, ističe Buljat.
Na navedenu kanalizaciju se spojio Dom za odrasle Zemunik na Gradini i prva dva zemunička domaćinstva.
– To je budući spoj ne samo za stambeno-poslovno zonu već za cijelo naselje Zemunik Gornji čime se značajno doprinosi unapređenju kvalitete života u ruralnom području, kaže Buljat.
Ostvareni su svi preduvjeti za izgradnju sekundarne mreže javne odvodnje na području Zemunika Gornjeg s minimalno 150 priključaka.
– Izgradnjom sustava prijeći će se na višu razinu komunalne opremljenosti i usluge, a samim tim i kvalitete življenja u ruralnom području, zaključuje Buljat.


Zaštita podzemnih voda
Realizacijom projekta sustava odvodnje spriječit će se negativni utjecaj septičkih i sabirnih jama na podzemne vode. Većina septičkih (crnih) i sabirnih jama nisu izrađene po pravilima struke tj. nisu vodonepropusne, tako da dolazi do nekontroliranog istjecanja fekalnih voda u sistem podzemnih voda, kaže Buljat.