Borba za jednak položaj u društvu još uvijek traje i trajat će

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Poznate i uspješne Zadranke u povodu Međunarodnog dana žena
Autor: 
Puno je toga ostvareno, puno je žena na rukovodećim pozicijama, puno ih je uspješno u poslovima u kojima su prije bili samo muškarci i to je dobro, ali ima dijelova svijeta u kojima se žene bore za nešto što mi imamo već dugo, zahvaljujući našim bakama. Možemo reći da stvari idu naprijed kako u kojoj državi, negdje smo napredni, a negdje su društva još primitivna i borba traje, a mislim da će još dugo trajati, kazala je Gabrijela Meštrović Maštruko
Filip BRALA
Dan žena iz godine u godinu aktualizira problematiku (ne)ravnopravnosti žena i muškaraca

Danas se obilježava Međunarodni dan žena. To je dan kada žene žele upozoriti i progovoriti o svojim pravima, neravnopravnom položaju s muškarcima i ulozi u društvu. Međunarodni dan žena obilježava se kao podsjetnik na prosvjed kojim su tekstilne radnice 8. ožujka 1857. u New Yorku zatražile bolje uvjete rada i veće plaće.

I nakon 165 godina

Danas će, i nakon 165 godina od tog prvog prosvjeda, žene se bore za jednak prva, iste plaće i iste uvjete. Tako će se danas, među ostalim, održati predavanje u organizaciji Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom koji Međunarodni dan žena obilježavaju okruglim stolom na temu »Ravnopravnost spolova danas za održivo sutra«. Forum žena SDP-a danas će tradicionalno, u povodu Međunarodnog dana žena, od 18 sati organizirati Marš od Perivoja od slave (kraj crkve Gospe od Zdravlja) preko Kalelarge do Narodnog trga. Odabirom ove lokacije, na kojoj su postavljene isključivo biste muškaraca iz povijesti Zadra, članice žele ukazati na višestoljetnu podčinjenost i nevidljivost u društvu.
O položaju žena u današnje vrijeme razgovarali smo i s tri uspješne Zadranke koje su prokomentirale stanje u društvu i koliko se položaj žena posljednjih godina promijenio.
Gabrijela Meštorvić Maštruko glumica Kazališta lutaka Zadar čestitala je Dan žena prvo svim ženama, a onda i svima koji se osjećaju ženstveno.
- Ma čestitam Dan žena svima jer smo svi povezani i prvo trebamo to slaviti. Živjele žene! - rekla je Meštrović Maštruko potom istaknuvši kako joj je drago da je puno toga ostvareno u pogledu borbe za ženska prava, ali i dalje treba puno toga mijenjati.
Žene se još bore za svoja prava. Puno je toga ostvareno, puno je žena na rukovodećim pozicijama, puno ih je uspješno u poslovima u kojima su prije bili samo muškarci i to je dobro, ali ima dijelova svijeta u kojima se žene bore za nešto što mi imamo već dugo, zahvaljujući našim bakama. Možemo reći da stvari idu naprijed kako u kojoj državi, negdje smo napredni, a negdje su društva još primitivna i borba traje, a mislim da će još dugo trajati, rekla je Meštrović Maštruko osvrćući se i na drugu stranu diskriminacije.

Da su žene na čelu država bilo bi manje ratova

- Zašto ženama ne bismo dali da se bore, ako žele, imamo i fizički jakih i sposobnih žena i ne trebamo ih doživljavati kao slabije. Osim toga, još jedan veliki problem u društvu je i kad je žena ženi neprijatelj. Žene međusobno moraju biti solidarnije, više si pomagati i imati više razumijevanja jedna za drugu, kazala je glumica koja kaže da u svom poslu osobno nije imala problema.
- Imala sam podršku svih svojih kolega, neovisno o spolu i to me jako veseli. Iako su u umjetnosti pa tako i kazalištu, muškarci više zastupljeni, njihovi su likovi zanimljiviji, mislim da se to lagano mijenja i tako i treba biti, zaključila je Meštrović Maštruko te dodala kako se vodi objavom koju je nedavno vidjela, a koja govori o ideji da su žene na čelu država kako bi bilo manje ratova.
U Gradskom vijeću Grada Zadra udio žena nije niti pola, od 27 vijećnika devet je žena, a jedna od njih je i Adela Frank koja kaže kako još uvijek traje emancipacija žena, a to, kako kaže, može reći iz aspekta političarke, majke četvero djece i radnice s preko 25 godina staža.

Nejednak položaj u društvu

- Položaj žena u društvu još je uvijek nejednak, pun predrasuda. To možemo mijenjati, ali treba mijenjati od početka. Majke trebaju odgajati sinove da postoje žene i da postoje razlike, ali ne da su žene manje vrijedne, rekla je Frank istaknuvši kako smatra da još više problema imaju fizički privlačne i lijepe žene jer o njima vlada mišljenje da nisu sposobne.
- Te predrasude su itekako prisutne. U tom se slučaju uvijek potrebno više dokazivati, poduprijeti svoje znanje s još više činjenica, kazala je Frank, a baš kao i Meštrović Maštruko istaknula je kako napredak postoji, ali potrebno je još više edukacije.
- Napredak je vidljiv, ali u gusto naseljenim gradovima, potrebno je još više edukacije da bi se stvari mijenjale iz temelja. Potrebno je shvatiti da nema tabu tema, da nema muških ili ženskih poslova i onda će se stvari mijenjati, zaključila je gradska vijećnica.
Renata Peroš već je dugi niz godina na rukovodećoj poziciji Narodnog muzeja Zadar. Kako ističe, teško je generalizirati i govoriti u ime svih, ali zna da se baš kao i mnoge žene i ona svakodnevno bori s raznim izazovima i problemima.
- Ključ je u tomu da se ne odustaje od svojih ciljeva i da se radi, a ponekad je potrebno imati i sreće. Mislim da se žene danas nose s puno stvari odjednom, brinu o obitelji, o poslu i potrebno je brzo reagirati, kazala je Peroš istaknuvši kako tijekom svog rada nije nailazila na probleme već je imala podršku i muškaraca i žena.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno