Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Koncesija za plinovod EVN AG-u

Autor: Ivana Burica

07.04.2009. 22:00
Koncesija za plinovod EVN AG-u


Cijena priključka za kućanstva, uslužni sektor i industriju iznosit će 0 kuna, uključujući i postavljanje priključka te montažu posebnog mjernog uređaja. Uvjet za to je da svaki korisnik priključka u prve dvije godine potroši 700 kubika plina, što bi prema sadašnjoj cijeni od 3 kune po kubiku bilo 2.100 kuna u dvije godine, kazao je dožupan Bunja
Društvo EVN AG  iz austrijskog Enzersdorfa će  prema odluci Županijskog  povjerenstva za pripremu i  provođenje javnog nadmetanja, pregled i ocjenu ponuda   za davanje u koncesiju izgradnje distribucijskog sustava  plinovoda i distribuciju plina  na dijelu Zadarske županije,  dobiti tridesetogodišnju koncesiju za izgradnju 1. faze distribucijskog sustava plinovoda  i distribuciju plina na dijelu  Zadarske županije – gradovi  Zadar, Biograd i dio Benkovca.
Recesija i  energetska kriza
Odluku Povjerenstva potvrdilo je i Županijsko poglavarstvo u  srijedu na održanoj sjednici, a konačna odluka donosi se na sjednici Županijske  skupštine, koja bi se trebala  održati najkasnije do utorka. EVN AG jedina je tvrtka  koja se javila na 2. natječaj za  dodjelu koncesije, dok je na  prvom, poništenom natječaju  bilo čak osam zainteresiranih  tvrtki.
– Prvi razlog za to vidim u  recesiji, drugi razlog bi bila  energetska kriza koja je ove  zime pogodila i Hrvatsku, a  treći razlog, po mom  mišljenju, taj što su na prvom  natječaju otvorene karte. Vidjelo se tko je tko, tko je kako  rangiran i koliko ima šanse.  Na kraju krajeva, ponude nije  lako sastaviti, nabrojio je  župan Stipe Zrilić činjenice  koje su, prema njegovu  mišljenju, presudile da se na  ponovljeni natječaj za plinofikaciju javi samo jedan ponuđač.Predsjednik Povjerenstva  za plinofikaciju dožupan Đani  Bunja istaknuo je da je odluka  o prihvaćanju EVN AG-ove  ponude donesena nakon tri  sjednice Povjerenstva.
Besplatan priključak
– Detaljno su pregledani sadržaj i forma ponude te je  zaključeno da je ponuda prihvatljiva. Ocijenjena je s 219 od  maksimalnih 235 bodova. Cijena prve faze izgradnje distribucijskog sustava plinovoda  je 182,127.000 kuna, a rok  završetka radova je dvije godine. Cijena priključka za  kućanstva, uslužni sektor i industriju iznosit će 0 kuna,  uključujući i postavljanje priključka te montažu posebnog  mjernog uređaja. Uvjet za to  je da svaki korisnik priključka  u prve dvije godine potroši  700 kubika plina, što bi prema  sadašnjoj cijeni od 3 kune po  kubiku bilo 2.100 kuna u dvije  godine, kazao je dožupan Bunja, dodavši da će početak  radova biti omogućen kad Plinacro završi svoj dio radova na  magistralnom plinovodu te  bude omogućen priključak na  MRS u Benkovcu.Župan Stipe Zrilić dodao je  da će plin u Zadru poteći  najvjerojatnije tijekom 2011.  godine.   Dodajmo da je predviđeni  broj priključaka 25.000, a  predviđeni kapacitet distribucijskog sustava je 48,3 milijuna kubičnih metara godišnje.