Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Veliki četvrtak: nadbiskup pere noge 12-orici mladih

Autor: Marija Ćurko

07.04.2009. 22:00
Veliki četvrtak: nadbiskup pere noge 12-orici mladih

Foto: Filip BRALA



“Sigurni koraci za Kristom” moto je 11. Križnog puta Hrvatske vojske i policije koji se na Veliki petak, 10. travnja održava uzduž brda u Radašinovcima. Križni put predvodi mons. Josip Šantić, generalni vikar Vojnog ordinarijata, a započinje u 9 sati
Misu posvete ulja s početkom u 9 sati na Veliki četvrtak 9. travnja u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa. Tada će posvetiti sveta ulja koja se upotrebljavaju u slavljenju sakramenata. Na toj misi sudjeluju svi svećenici koji djeluju u nadbiskupiji i tom će prigodom obnoviti svoja svećenička obećanja. Na misno slavlje pozvani su na poseban način vjeroučitelji u školi i u župnoj katehezi, članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća te suradnici u župi.  Na Veliki četvrtak u 19 sati u zadarskoj prvostolnici slavi se Misa Večere Gospodnje na spomen ustanovljenja svete euharistije i svećeništva. Mons. Prenđa će oprati noge dvanaestorici predstavnika mladih iz gradskih župa. Nakon mise Sveto Otajstvo se prenosi u “Božji grob” gdje puk ostaje u molitvi i klanjanju uz pjevanje “Gospinog plača”. “Sigurni koraci za Kristom” moto je 11. Križnog puta Hrvatske vojske i policije koji se na Veliki petak, 10. travnja održava uzduž brda u Radašinovcima. Križni put predvodi mons. Josip Šantić, generalni vikar Vojnog ordinarijata, a započinje u 9 sati.  Služba Muke Gospodnje održat će se na Veliki petak, 10. travnja, u 19 sati u katedrali Sv. Stošije. Nakon obreda koji predvodi zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa slijedi procesija s križem Širokom ulicom, Narodnim trgom, Ulicom Elizabete Kotromanić do crkve Sv. Šime. Za vrijeme procesije pjevaju se prijekori “Puče moj, što učinih tebi…” Uskrsno bdjenje s blagoslovom novog ognja na Veliku subotu, 11. travnja u katedrali Sv. Stošije u 21 sat predvodi mons. Prenđa. Svečanu koncelebriranu misu u 11 sati u zadarskoj prvostolnici na svetkovinu Uskrsa predvodi zadarski nadbiskup Ivan Prenđa. Tada će podijeliti papinski blagoslov s potpunim oprostom.


Medijskim djelatnicima nadbiskupo poželio uskrsnu radost


Zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa susreo se  u srijedu s medijskim djelatnicima te poželio sretan i  blagoslovljen Uskrs svim zadarskim redakcijama. – Uvijek sam radostan kad vas mogu susresti u  ovakvom skupu, posebno u prigodama velikih  blagdana, iako vas susrećem i u drugim prilikama  prema vašim zadacima i prisutnosti u javnom  životu. Ovo je prigoda da vam još jednom kažem  kako u mom biskupskom poslanju vi imate posebno  mjesto. Naime, ljudi u medijima, htjeli ili ne, uvijek  su pozvani stvarati ozračje u jednom gradu i u našoj  domovini u raznim prigodama. Možda u svojim  javnim nastupima nismo ni svjesni koliko u javnosti  možemo dati dobrom i pozitivnom ozračju ili  obratno. Svi koji na ovaj način nastupamo i  djelujemo kreiramo javno mnijenje i zato je jako  važno da u našem radu imamo svijest kako  izgrađujemo ovaj svijet prema svemu onom dobrom i plemenitom u čovjekovom životu i društvu,  poručio je novinarima mons. Prenđa. Nadbiskup je  također medijskim djelatnicima poželio uskrsnu  radost i Kristov mir u srcima  s poticajem da što god  čine, čine u izgradnji svega pozitivnog, jer je  uskrsnuće u sebi silna pobjeda života.