Započelo suđenje odvjetniku Davoru Buljanu za prijevaru

Slika korisnika admin
davor_buljan
Davor Buljan u srijedu nije došao na sud

Davoru Buljanu, odvjetniku koji je zadarskoj javnosti poznatiji po nadimku "đavolji odvjetnik" u srijedu je zbog kaznenog djela prijevare započelo suđenje na Općinskom sudu u Zadru. Buljana optužnica tereti da je tijekom 2002. godine s oštećenim Antom Ljubičićem i Michaelom Pranjićem ugovorio kupnju tvornice TVIK d.d. Knin, ali da tvornicu nije kupio, već je dvojac prevario i "uzeo" im 175 tisuća američkih dolara.
Inače, Davor Buljan nije došao na zakazano ročište, već se sudu pismeno ispričao tražeći ujedno da se rasprava odgodi na vremensko razdoblje od tri mjeseca kako bi za svoju obranu prikupio svu potrebnu dokumentaciju.
Kupnja kninskog TVIK-a
 Bez obzira na to, sudac Hrvoje Visković odlučio je izvanraspravno saslušati oštećenog Antu Ljubičića obzirom da ovaj inače živi u Americi. On je sa svojim, sada bivšim poslovnim partnerom Michaelom Pranjićem, također iz Amerike, tijekom 2002. godine namjeravao kupiti kninsku tvornicu. U svom je iskazu sucu ispričao kako su on i Pranjić na ideju o kupnji kninskog TVIK-a došli preko nekih Pranjićevih poslovnih partnera, a s kojima je on surađivao obzirom da se bavi preprodajom rabljenih strojeva za proizvodnju vijaka. Potom su stupili u kontakt s Buljanom i nedugo zatim došli u Hrvatsku kako bi s njim sklopili ugovor o zastupanju pri kupnji tvornice preko stečajnog upravitelja. Buljan im je, tvrdi, rekao kako se tvornica prodaje za pet, šest milijuna eura, ali da im je on može isposlovati za milijun američkih dolara. Osim toga oni bi trebali platiti 175 tisuća američkih dolara za postupak kupnje te još dodatnih 10 tisuća eura za njegove odvjetničke usluge. Pristali su, dali predujam od 175 tisuća američkih dolara i prepustili posao Buljanu koji se u njihovo ime javio na natječaj s ponudom u visini od 500 tisuća eura i uvjetom da će zaposliti 300 radnika. No, nije sve išlo po planu pa je taj prvi natječaj poništen. Dogovorili su se da će se ponovno javiti na drugi, ali u međuvremenu je Pranjić odustao od svega.
Svatko svakog tuži
 Tužio je Buljana za prijevaru i zatražio svojih 87,5 tisuća dolara natrag. Ljubičić, međutim, nije odustajao od kupnje. Sklopio je s Buljanom novi ugovor koji je trebao biti identičan prvom, a od Pranjića je u Americi za iznos od jednog dolara otkupio njegova, ugovorom zajamčena, prava. Nedugo nakon potpisivanja drugog ugovora, Ljubičić je, međutim, na internetu vidio obavijest da je kninski TVIK prodan bjelovarskoj tvrtci DIV. Nazvao je Buljana da ga upita što se dogodilo, ali ovaj ga je uvjeravao kako je sve u redu obećavajući i dalje da će mu isposlovati tvornicu prema ugovoru. Čak je izradio i elaborat prema kojem bi nakon kupnje trebao sklopiti ugovor s Carinskom upravom kako bi se stvorili uvjeti za poslovanje. Cijelo vrijeme mu je, kako je ispričao Ljubičić, dostavljao i neke lažne dokumente, a s ciljem da ga što dulje zadrži u zabludi. Međutim, Ljubičić je nakon objave na internetu o prodaji TVIK-a kontaktirao kupce iz Bjelovara koji su mu, a nakon što su bili sigurni da je tvornica njihova, rekli o čemu je zapravo riječ. Buljan se, naime, na drugom natječaju u njihovo ime nije ni natjecao, već se s kupcima i stečajnim upraviteljem nagodio i prepustio im kupnju, a njihove novce strpao je u džep.
Tada je konačno i Ljubičić shvatio o čemu je riječ pa je protiv Buljana i on  pokrenuo parnicu kojom je zatražio svojih 87,500 USD na Općinskom sudu u Zadru. Istu je i dobio, ali ni do danas nije vidio svoj novac. Stoga je pokrenuo i drugu parnicu protiv njega u Zagrebu, a u kojoj ga zastupa odvjetnik Zvonimir Hodak. No, tu priči nije kraj. U međuvremenu je i Davor Buljan tužio Ljubičića, a kako je u optužnom prijedlogu naveo, zbog nepodmirenih obveza prema njemu. Naime, Buljan od njega potražuje 1.882,108 kuna, a sve na račun poslova koje je za njega obavio.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno