Bez rasprave i primjedbi na Gaženicu

Slika korisnika admin
gazenica_2
Zvonko KUCELIN
Rasprava brzo zatvorena

Prijedlog Urbanističkog plana uređenja industrijsko-skladišne zone Gaženice, kao jednog od nosivih razvojnih projekata zadarske budućnosti, prošao je javnu raspravu bez prijedloga i primjedbi.

No, to ne treba čuditi jer je riječ o ponavljanju rasprave koja je prvotno provedena prije godinu dana. Razlog ponavljanja je u tome što je ovaj plan morao proći i javni uvod i raspravu u općini Bibinje, jer industrijsko skladišna zona Gaženica obuhvaća manjim dijelom i područje ove općine.

Kako je istakao Željko Predovan uime izrađivača plana tvrtke Block-Projekt, plan u odnosu na prethodnu javnu raspravu ima minimalne izmjene.

- Točnije utvrđenje načina prelaska pruge s obzirom na njime obuhvaćeno i anticipirano izmještanje pruge iz Bibinja tunelom. Ovdje se premošćuju usjeci nadvožnjakom. Također, kod nadvožnjaka, odnosno spojne ceste Zadar 2 - Gaženica točnije je utvrđena njegova lokacija. Konačno, paralelna servisna cesta Jadranskoj magistrali (D-8) za koju je prvotno planirano još jedno uključenje na Jadransku magistralu neće imati tu mogućnost, kazao je Predovan.

Plan, i to je razlog njegovog značenja, je napokon izrađen nakon desetljeća i njime se definira sudbina industrijske zone Gaženica. Time u značajnoj mjeri i zadarske luke, a u vrijeme kada se u drugom dijelu - putničko-trajektnog terminala provodi najveći projekt u Zadru.

Bitno je da su u gornjem dijelu područja uz jadransku magistralu predviđene više skladišno-servisni i trgovački sadržaji (nastavljaju na već izgrađen niz sličnih sadržaja), dok je dio bliže luci mahom u industrijskoj funkciji. Podno ceste koja prolazi sredinom područja su lučko-industrijski sadržaji pri čemu je jedan dio dominantno određen tekućim, a drugi suhim teretima. Konačno, dio plana su dvije kontejnerske zone odnosno terminala. Manji je od 10 hektara, a veći od 36 hektara.

Osim što je Predovan ukratko izložio izmjene te temelje plana, a tek pokoji novinar upitao riječ dvije, pročelniku Matku Segariću ostalo je otvoriti i zatvoriti raspravu.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno