Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Falit će nam nautičari

Autor: Damir Maričić

07.04.2010. 22:00
Falit će nam nautičari

Foto: Zvonko KUCELIN



Isključivanje marina i čarter tvrtki iz obveze prijavljivanja gostiju i noćenja TZ-ima učinit će ovogodišnje podatke neusporedivima
Neslužbeni, odnosno preliminarni podaci o turističkom prometu za uskrsne blagdane za Zadarsku županiju zbrojeni su po turističkim zajednicama i u TZ Zadarske županije i zborno iskazani kroz pad od -13 posto.
Na području Zadarske županije je bilo 4.281 gost od kojih 1.189 domaćih i 3.092 strana gosta. To je za 13 posto manje nego 2009. godine kada smo imali 4.947 gostiju i 90 posto više nego 2008. kad smo imali 2.256 gostiju, navode iz TZ Zadarske županije.
Možda ovaj podatak najbolje ilustrira ovisnost ovdašnjeg turizma o stvarima izvan naše kontrole. Naime, lani je Uskrs bio nešto kasnije, dok je godinu dana prije pao čak u treći mjesec, a to se odražava i na brojke.
Ostvareno je 11.903 noćenja od kojih su 3.147 ostvarili domaći gosti i 8.756 noćenja stranih gostiju. To je za 16 posto manje nego 2009. godine kad smo imali 14.107 noćenja i 120 posto više nego 2008. kad je bilo 5.419 gostiju.
Najviše gostiju je bilo na području TZ grada Zadra 2.400, TZ grada Biograda 810, TZ Paga 606 i TZ Starigrad 230 gostiju.
Od stranih gostiju najviše je bilo gostiju iz Slovenije, Italije, Njemačke i Austrije.
U TZ Zadarske županije ističu da nisu uključeni podaci iz nautike zbog promjene metodologije praćenja podataka uvjetovane primjenom nove zakonske regulative. To znači da marine i charter tvrtke više nisu obvezne podatke dostavljati turističkim zajednicama.
To je zasigurno velika promjena i nedostatak metodologije posebno na području Zadarske županije. Poznato je kako je ova županija uz Šibensko-kninsku čini preko 50 posto nautičara u zemlji. Nautička sezona inače je i najduža, a ovih smo dana u kanalu od Biograda preko Sukošana i Bibinja do Zadra, kao i put Kornata i Dugog otoka mogli vidjeti desetke jedrilica. Njih u ovoj evidenciji nema.
Mnogi kažu kako je brojenje turista i noćenja besmisleno, a pravi pokazatelj je novac koji nam turizam donosi. Takvi zbog ovih metodoloških problema neće jadikovati. No, ipak je istina da je i broj turista i noćenja jako bitan, a da nam kroz cijelu ovu godinu neće biti usporediv s prošlim godinama te se iz ovakvog praćenja neće moći iznositi barem preliminarni zaključci.
U pokazateljima ovog Uskrsa, koji je prema svemu ipak bio lošiji nego prošlogodišnji, pokazatelji s aviogostima su bolji. Konkretno, u Zračnoj luci Zadar imali su 1.730 putnika u dolasku, što je gotovo 40 posto više nego lani. Dakle, taj dio prometa obećava i znatno je povećan, a broj najavljenih letova niskotarifnih kompanija, Ryanaira te Germanwingsa jamči da će tako biti do konca listopada ove godine.