Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mediteranski vrt u novigradskoj povijesnoj jezgri

Autor: Ana Grgas

07.04.2010. 22:00
Mediteranski vrt u novigradskoj povijesnoj jezgri

Foto: Ana GRGAS



Graditeljski će radovi biti gotovi do Uskrsa, a tada slijedi hortikulturno uređenje, postavljanje rasvjete i automatskog navodnjavanja. – U prvom redu moraju biti zastupljene autohtone ljekovite biljke, kaže etnolog Jadran Anzulović, a suglasni su istaknuti agronom Zvonimir Vlatković i dr. sc. ginekolog Ivica Vlatković, poznat i kao šampion svih šampiona maslinova ulja


Netko je od mlađe generacije u Facebook napisao „Novigrad Dalmatinski je zakon!”, a kada se mladi o nečem ili nekom izraze s takvim epitetom to je najviša ocjena. Grad  iskonske kulture i tradicije od prapovijesne Ilirske gradine, rimske utvrde Castrum Novum, hrvatski Novigrad i stare Fortice do danas dok prolazite njegovim kamenim uličicama i trgovima kaskadno strukturiranim, povezanim brojnim vertikalnim i horizontalnim skalama osjećate duh prošlosti.
Taj osjećaj kulminira obilaskom sakralnih objekata, pogotovo ako vam je vodič etnolog, djelatnik za kulturu Općine Novigrad, Jadran Anzulović.
 Jadran i utvrde
Istinski poznavatelj Novigrada od njegove prapovijesti do danas, a jednako tako vizionar i zaljubljenik u svoj rodni kraj. Koliko je predan poslu vidljivo je na svakom koraku počevši od kaskade gdje se nalazi crkva Sv. Katarine, novoobnovljeni muzej sa zbirkom starina i etnografska zbirka kao i njegove vlastite utvrde, opet u povijesnom duhu. Zašto utvrde, zato što ih Jadran nevoljko pokazuje što sve slobodno vrijeme provodi u njima oživljujući povijest, dajući joj samo novo ruho. Veoma strpljivo, krajnje smireno, a veoma profesionalno iz iskonskog otpada stvara nove sadržaje. Pa iako je zbirka barem za nas promatrače pozamašna Jadran još nije zadovoljan ili bolje reći spreman da je obznani, a nama ne preostaje drugo nego poštivati njegovu volju.
Ali, zato je vrlo rado prezentirao Izvedbeni projekt pod nazivom “Park mediteranskog i ljekovitog bilja Sv. Kate” kojeg je on sam idejni začetnik i moderator, a Općina Novigrad financijer.
Povrh i ispred crkve Sv. Kate
Za lokaciju Parka izabran je teren povrh i ispred crkve Sv. Kate na starom groblju „Cimitru”( od lat. riječi Cmitrum – groblje). Crkvu Sv. Kate dao je podići 1393. g. Ličko – Krbavski velikaš i hrvatski ban Butko Kurjaković, a iz tog vremena je i groblje koje je u uporabi sve do kraja 1958. g. kada se odlukom NO (Narodnog odbora Općine Novigrad) posmrtni ostaci premještaju na novo groblje Bravarići. Pedeset je godina lokacija starog groblja devastirana, zasipana zemljom i svekolikim otpadom, iako su tu i dalje ostali ležati brojni posmrtni ostaci jer nije bilo nasljednika ni prijatelja koji bi ih premjestili.
– Otužan je bio prizor više metarskih naslaga zemlje i svekolikog otpada koji je dopirao do samog krova crkve, koja je već ionako bila devastirana, a nadomak crkve Blažene Djevice Marije u kojoj se odvijalo Bogoslužje, kaže Jadran dok pokazuje arhivske slike koje je zabilježio foto objektiv neke plemenite, a nemoćne duše da učini išta više od fotodokumentacije.
Suzama natopljeni kamen, zemlja i kosti
No suzama natopljen kamen, zemlja i kosti doživjeli su svoje uskrsnuće prije naviještenog, vraćena je memorija, ideja je postala stvarnost i još više, puno više.
Najprije je obnovljena crkva Sv. Kate sredstvima Ministarstva kulture i Općine Novigrad po uputama Konzervatorskog odjela Zadar potom, položaj groblja, dok su trenutno u tijeku radovi na uređenju okoliša i parka. Cijeli projekt Parka financira Općina Novigrad, općina koja u Hrvatskoj zauzima prvo mjesto po izdvajanjima za kulturu. S radovima se krenulo u listopadu  i plan je bio 100 dana, kaže Jadran pa dodaje. No vremenske prilike, kiša, snijeg i led nisu dopuštale zacrtani tempo i uređenje se produžilo pa iako mi je žao da neće biti završeno prije Uskrsa opet mi je drago da je izvedba vrlo stručna, profesionalna i strogo prema projektu. No, to ipak moramo zahvaliti našim izvođačima radova, djelatnicima „Stina„ iz Pridrage, zaključio je Jadran.
Hortikulturno uređenje
Iako je već bila kasna popodnevna ura zatekli smo ih kako neumorno rade, a tako su zdušno radili i tijekom zime, na buri i hladnoći i zahvaljujući tome graditeljski će radovi biti gotovi do Uskrsa, a tada slijedi hortikulturno uređenje, postavljanje rasvjete i automatskog navodnjavanja.
– Stina će svoje odraditi, a onda neka se pokažu i drugi, kaže jedan od zidara Marin Buterin.
 Hortikulturno uređenje je glavna ideja vodilja projekta i treba dati dušu terasama. U prvom redu moraju biti zastupljene autohtone ljekovite biljke, kaže Jadran, a u tome se slažu svi Novograđani (Novljani), također istaknuti agronom Zvonimir Vlatković, dipl. ing. i Ivica Vlatković, dr. sc. ginekolog, poznat i kao “šampion svih šampiona” maslinova ulja za 2009. g.
Na pitanje pripada li barem jedan djelić tog prestižnog priznanja okruženju maslinika i maslina, doktor Vlatković je spremno odgovorio:
– Svakako, koliko god vodim brigu o maslinama toliko pažnje posvećujem masliniku, posebice botaničkom sastavu biljaka i svake godine nadopunim maslinik novim vrstama. Uglavnom su to mediteranske, ljekovite biljke koje navlače pčele: lavanda, smilje, kadulja, vrisak, jasmin, agrumi, mličnjak, a također i matičnjak, trputac, koromač i brbočicu, biljke koje pružaju uvjete za hibernaciju, razvoj i preživljavanje pužića vrlo korisnih za održavanje zdravlja maslina, pojasnio je dr. Vlatković.
Mediteranski vrt u povijesnoj jezgri Novigrada, podno Fortice dat će ovo slikovitom gradiću još jednu nemjerljivu vrijednost, jedinstvenu ne samo u Zadarskoj županiji već u cijeloj regiji.


 NASELJEN OD PRAPOVIJESTI




Novigrad je u kontinuitetu naseljen od prapovijesti. Najstariji dio naselja, povijesna jezgra smještena je na sjeveroistočnoj strani zaljeva na padini brijega podno utvrde Fortice, okružen zidinama.


 
 
 
 
— Slika
GRADITELJI STINE IZ PRIDRAGE – Do Uskrsa će svoje odraditi onda neka se pokažu i drugi, kaže zidar Marin Buterin
 
— Slika
ETNOLOG JADRAN ANZULOVIĆ – Hortikulturno uređenje je glavna ideja vodilja projekta i treba dati dušu terasama
 
— Slika
Dr. IVICA VLATKOVIĆ U SVOJEM MASLINIKU – Mediteranski vrt u povijesnoj jezgri podno Fortice dat će Novigradu još jednu nemjerljivu vrijednost
 
— Slika
SVE PREMA PROJEKTU – Terase mediteranskog vrta u završnoj fazi