Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Musica sacra antiqua Croatorum

Autor: Z L

07.04.2010. 22:00
Musica sacra antiqua Croatorum

Foto: Nenad MARČEV



U sklopu koncertne pretplate koncertne produkcije HNK Zadar u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u utorak je održan koncert pod nazivom ‘Musica sacra antiqua Croatorum’. Nastupili su Željko Kovačević, sopran, za saksofonom i Matija Dedić na klaviru.
Željko Kovačević – klarinetist, saksofonist, skladatelj dilomirao je studij klarineta na Muzičkoj akademiji te geografiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Aktivno vodi sastave različitog glazbenog usmjerenja Tower77, KOVA&co (fusion), Modo novo (sakralna, klasična, world music), Croatiansaxex (domaće stvaralaštvo), Cute (swing) i Zagrebački dixieland ansambl u kojima se ističe kao skladatelj, klarinetist i saksofonist. Kao stipendist ‘Goethe instituta’ sudjeluje na prvom workshopu jazza u Zagrebu te u Burghausenu gdje surađuje sa europskom glazbenom mladeži. Jedan je od utemeljitelja Društvenog orkestra (Big Banda) Hrvatskog glazbenog zavoda. Nastupao je na mnogobrojnim međunarodnim jazz festivalima. Kao solist nastupa na Karibima, u Brazilu, Togou i diljem Europe. Od 1986. djeluje u Big Bandu Hrvatske radio-televizije.
Klavirist i skladatelj Matija Dedić u Zagrebu je završio gimnaziju i glazbenu školu. Diplomirao je na odjelu za jazz Glazbene akademije u Grazu. Nastupao je s malim sastavima i orkestrima te s glazbenicima kao što su Boško Petrović, Alvin Queen, Martin Drew, Marc Murphy, N.H.O. Pederson, Ron Ringwood i drugi. Traženi je studijski glazbenik. Djeluje kao solo klavirist i u suradnji s drugim glazbenicima raznih stilova. Stalni je član kvinteta Ladislava Fidrija i sastava New Tribe, kao i Boilers Quarteta s kojim je objavio kompakt diskove “Some Blues”, “Abstract Lights” i “St. Miles Infirmary”, u suradnji s Boškom Petrovićem, te Boilers All Starsa s kojim je snimio album “That’s It”. Godine 1998. utemeljio je vlastiti trio s kojim redovito nastupa i snima. Objavio je deset samostalnih albuma: “Octopussy”, “Mr.K.K.”, “Solo/Part 1”, “Handwriting”, “Tempera”, “Drugi pogled”, “Visiting Bruxeless”, “Life of flowers”, “Jazz Christmas”. “From the beginning”. Višestruki je dobitnik nagrade Porin i nagrada Status HGU za najboljeg klavirista.