Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na meti stabla, cvijeće i živica

Autor: Dragana Glavočić

07.04.2010. 22:00
Na meti stabla, cvijeće i živica

Foto: Filip BRALA



Devastacija, vandalizam ili, pak, krađa često se događaju na cvjetnim gredicama. Primijetili smo da su se krađe sadnica smanjile, no čim posadimo neku novu vrstu cvijeća, kao što su begonije, ciklame ili jaglaci, vrlo brzo primijetimo rupe u cvjetnim gredicama nastale čupanjem
S prvim toplijim i dužim danima, nakon duge i po temperaturama prevrtljive zime, cvjetne gredice u Zadru došle su do punog izražaja. Na svim zelenim površinama zasađene maćuhice, jaglaci, zumbuli i narcisi procvali su te grad čine još ljepšim.
O ukupno 3.000 četvornih metara cvjetnih gredica brinu se djelatnici tvrtke “Nasadi” koji tijekom godine provode dvije kampanje sadnje – na jesen i na proljeće.
Mirna Petricioli, voditeljica sektora hortikulture tvrtke Nasadi d.o.o, kazala je da se tijekom jeseni sadi zimsko cvijeće kao što su maćuhice, a skupa s njima sade se u zemlju lukovice proljetnog cvijeća koje s prvim toplijim danima procvjetaju.
– U travnju i ožujku počinje se vaditi zimsko cvijeće, potom se zemlja preore, gnoji i zasadi se ljetno cvijeće kao što su đirani, vodenice, begonije, kadife i salvije, kazala je Petricioli te dodala da se svake sezone mijenja raspored cvijeća kako ne bi bilo isto iz sezone u sezonu.
– Niske temperature i snijeg ove su zime napravili svoje pa tako ciklame na Bulevaru i Jazinama nisu dočekale proljeće, kazala je Petricioli.
Osim što djelatnici Nasada svake sezone sade novo cvijeće, također se brinu o trajnicama zasađenima uz prometnice i parkove.
Redovito se održavaju oleandri duž Ulice Ante Starčevića na Bulevaru te ih svake druge godine jače podšišaju.
Većina cvjetnih gredica ima sustav navodnjavanja. Prskalice su postavljene na rivi, između Carinarnice i crkve Gospe od Zdravlja, na Branimirovoj obali, na Bulevaru, na Krešimirovoj obali, u Diklu i Petrčanima. Sustav navodnjavanja kap na kap provodi se na mjestima gdje su zasađene trajnice i živica, kao što je na cesti D8. Cvjetne gredice pored stare Tehničke škole, Narodnog lista i Jazina zalijevaju se na tradicionalan način uz pomoć gume.
Godišnje tvrtka Nasadi posadi oko 80.000 komada sadnica, od toga 25.000 posadi zimi, a od 45 do 50 tisuća ljeti. Jedan dio sadnica “otputuje” na otoke koji pripadaju Gradu Zadru, a to su Ist, Molat, Silba, Olib i Iž.
Određena količina zasađenih sadnica ne dočeka kraj sezone. Naime, budu ili pregažene ili iščupane.
– Devastacija, vandalizam ili, pak, krađa često se događaju na cvjetnim gredicama. Primijetili smo da su se krađe sadnica smanjile, no čim posadimo neku novu vrstu cvijeća, kao što su begonije, ciklame ili jaglaci, vrlo brzo primijetimo rupe u cvjetnim gredicama nastale čupanjem. Ne krade se samo cvijeće, već i trajnice pa čak i stabla, istaknula je Petricioli. Često se na meti lopova nađe živica od lovora ili, pak, mlado stablo magnolije koje bude u cijelosti izvađeno iz zemlje.
– Po svemu sudeći devastacija zelenih površina je u porastu. Ne samo da se krade zelenilo, već vandali i kolce znaju iščupati. Ovi kolci služe mladim stablima da se ukorijene i da ih vjetar ne slomi, a prolaznicima su zanimljivi tko zna zašto, dodala je Petricioli. Osim što vandali uništavaju zelene površine, često i nesvjesni vlasnici svoje pse znaju pustiti da slobodno kopaju i mokre po cvijeću.
– Zbog brige o cvjetnim gredicama zapustili smo dva poznata gradska perivoja – kraljice Jelene i Vladimira Nazora. U suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije bit će postavljene na svim ulazima u perivoje table na kojima će biti istaknuto da je park zaštićen te će biti naveden kućni red i njegova kratka povijest.
Prema mišljenju sugovornice Mirne Petricioli, gradske zelene površine su solidno uređene te se iz godine u godinu ulažu znatna sredstva.
– Cvjetne gredice teško je održavati. Vandalizam, kućni ljubimci te izgažene i napravljene svojevoljne cestice kroz cvjetne gredice nagrđuju njihov izgled, zaključila je sugovornica.