Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Najizlaganiji autor Gradske knjižnice Zadar

Autor: Ante Rogić

07.04.2010. 22:00
Najizlaganiji autor Gradske knjižnice Zadar

Foto: Filip BRALA



Izložbom fotografija “Žene na radnom mjestu”, svečano otvorenom u utorak navečer, Pero Goić je postao najizlaganiji autor Gradske knjižnice Zadar. Naime, poznatom je zadarskom fotografu ovo četvrta izložba u Gradskoj knjižnici u posljednje četiri godine. Prisjetimo se, 2007. godine Goić je javnosti predstavio izložbu “Arbanasi nekad i sad”, 2008. godine “Sa istog mjesta”, a 2009. godine “Iz ateljea Benini”.
Mnoštvo okupljenih i znatiželjnih gostiju koji su s oduševljenjem razgledavali Goićeve fotografije prvorazredne dokumentarističke vrijednosti u ime je Gradske knjižnice Zadar pozdravio Mladen Masar:
– Barba Pero nas je izložbama svojih fotografija u Gradskoj knjižnici doslovce proveo od A do Ž, budući da je prva njegova izložba u nas bila o Arbanasima, a ova posljednja o ženama. Pero Goić je iskreni zadarski fotograf amater. Nikada se nije želio baviti velikim temama, niti je imao ambicije povezane sa nekim drugim mjestima osim Zadra i njegove neposredne okolice. Kao što nam je već nekoliko puta pokazao, Pero je neka vrsta zadarskog javnog bilježnika. U svojim fotografskim kronikama pokazao nam je u više navrata kako je primjerice naš grad izgledao prije i kako izgleda danas. Dosadašnje izložbe ticale su se grada i njegove kulture, a ova se tiče žena. Zavičajni ključ nije napušten. Radi se o zadarskim ženama. Zadarske žene Goićevim su objektivom uhvaćene potpuno neposredno u svojim svakodnevnim radnim okruženjima, bez uljepšavanja, dodatne rasvjete ili poziranja u foto-ateljeima, na svojim uobičajenim radnim mjestima. To su prodavačice na peškariji ili hipermarketu, službenice u uredima, rukovoditeljice ili pak knjižničarke… Najzad, valja istaknuti kako ova izložba ni u kojem slučaju nije autorovo podilaženje ženama.
Goić je pažnju okupljenima skrenuo na legende koje su pomno osmišljavane za svaku pojedinu fotografiju i koje u kratkom zajedno sa fotografijom pričaju jednu priču.
– S intenzivnim pripremanjem za ovu sam izložbu započeo prije otprilike godinu dana, makar mi se ideja o jednoj izložbi na temu žena već duže vrijeme “mota” po glavi. Nije bilo nimalo jednostavno pripremati ovu izložbu. Golema većina od trideset fotografija koje ću predstaviti javnosti nastala je spontano, bez poziranja i namještanja. Na takav je način vrlo teško dobiti kvalitetnu fotografiju. Koristim priliku da se zahvalim svim ženama koje su mi dozvolile da ih fotografiram za vrijeme njihovog posla te da fotografije izložim, kazao nam Pero Goić.
Osim fotografijama, svojevrsna svečanost zadarskih žena bila je uveličana i pjesmama zadarskog pjesnika Tomislava Meštrića.
Izložba, koju čini trideset fotografija nastalih u razdoblju od 1994. do 2010. godine, ispred pulta Gradske knjižnice Zadar moći će se razgledavati do 17. travnja.