Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prvi Hrvat u povijesti

Autor: Andrija Dešpoja

07.04.2010. 22:00
Prvi Hrvat u povijesti


Takav uspjeh nije zabilježio nijedan Hrvat do sada, što sveukupno naslov čini još i slađim
Mjesto radnje je Portugal, tj. gradić na obali Atlantskog oceana pod nazivom Grandola koji će sigurno zauvijek ostati u lijepom sjećanju mladom zadarskom (iz Selina) udičaru Ninu Jukiću. Naime, on je uspio učiniti ono što je mnogim sportašima nedosanjani san, a to je naslov svjetskog prvaka. Mladom Jukiću je to pošlo za rukom u udičarenju sa štapom s obale za mlađe seniore. Takav uspjeh nije zabilježio nijedan Hrvat do sada što sveukupno naslov čini još i slađim. Iako je tek zagazio u punoljetnost, Jukić iza sebe ima već pravu gomilu medalja i trofeja, a prije ovog svjetskog naslova u svoju vitrinu je prošle godine pospremio i državni naslov u istoj disciplini. Njegov nastup na svjetskoj smotri donio je mnogo oduševljenja svima onima koji ga poznaju, no najviše je razgalio srca svojoj obitelji, prijateljima i kolegama iz kluba Zubatac. Nakon burnog slavlja po povratku s guštom se prisjetio samog natjecanja koje je trajalo četiri dana, a već nakon prvog dana bio je siguran da će mu Portugal ostati u lijepom sjećanju.
Sjajan doček
– Natjecanje se provodilo po sistemu da se lovi četiri dana, od čega prva dva smo lovili u uvali, a posljednja dva u oceanu. Prvi dan je bio dosta plodan. Bilo je dosta ribe, najviše špara, cipala, brancina i listova te nakon završetka tog dana sam se našao na prvom mjestu u svom sektoru što mi je donijelo ukupno drugu poziciju. Uslijedili su drugi i treći koji su bili malo manje uspješni što me spustilo na 15. mjesto ukupno, no sve sam uspio nadoknaditi posljednjeg dana kada sam uspio osvojiti prvo mjesto u sektoru te sam u konačnom zbiru zasjeo na prvo mjesto koje je značilo i zlatnu medalju – prepričao je portugalske doživljaje Jukić koji je po povratku u Zadar bio vidno iznenađen burnim i toplim dočekom svojih najbližih.
– Doček je bio sjajan. Svi su me došli pozdraviti i to slavlje se odužilo u sitne noćne sate i svi skupa smo dobro proslavili taj uspjeh koji mi je tek nakon nekoliko dana sjeo kako treba. Okititi se zlatnom medaljom je nešto što se ne može dovoljno opisati riječima. Tek nakon nekoliko dana sam postao zapravo svjestan koji uspjeh sam ostvario.
Olimpijada u Italiji
U osam godina koliko se bavi ovim sportom trofeji su bili sve samo ne slučajnost. Uz ovaj najveći, svjetski naslov i momčadsku broncu iz Portugala, Jukić ima i onaj državni naslov za koji će i sam kazati da mu je najdraži. Uz taj ima i momčadsko srebro sa svjetske smotre lani, a sljedeći cilj je udičarska olimpijada 2011. godine koja se održava u susjednoj Italiji.
– Sigurno je titula svjetskog prvaka velika motivacija da nastavim barem približno u istom ritmu. Vrlo brzo slijedi županijski kup u Zadru, no najveći mamac je ipak udičarska olimpijada u Italiji sljedeće godine gdje bih volio biti na tragu nastupa u Portugalu. Normalno, ne može se u ovakvom sportu gdje ovisiš o mnogo čimbenika predviđati neki rezultat, ali sigurno će biti puno lakše nakon osvojenog svjetskog zlata. Iskustvo je sve veće, a i uspjet ćemo se dobro i pripremiti – optimistično će Jukić koji za kraj razgovora nije htio propustiti priliku zahvaliti se određenim ljudima koji su mu bili najveća potpora i podloga za ovakav planetaran uspjeh.
– Ne bih htio zaboraviti spomenuti sve one koji su mi bili velika podrška, a tu u prvom redu mislim na svoju obitelj, trenera Miljenka Mataka, svim sponzorima i caffe baru More gdje se znam često relaksirati u slobodno vrijeme…