Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Tisuću “krijesnica” za zadarske školarce

Autor: Anita Ćustić

07.04.2010. 22:00
Tisuću “krijesnica” za zadarske školarce

Foto: Vedran SITNICA



Dobne skupine na koje smo se usmjerili jesu djeca i starije osobe, ali i sve osobe s invaliditetom, jer najviše je prometnih nesreća upravo u tim skupinama. Takve nesreće završavaju s najtežim posljedicama, kazao je Elvis Perinčić, najavivši da će Policija “krijesnicama” animirati vrtiće, škole i roditelje
Radi što bolje zaštite pješaka u prometu, s naglaskom na djecu te starije i invalidne osobe, županijski “Tim za zdravlje” nabavio je pomagala za bolje uočavanje pješaka, takozvane “krijesnice”, odnosno krugove od reflektirajućeg materijala, a sve to u okviru kontinuirane suradnje PU zadarske i Zadarske županije.
Krugovi
U povodu Svjetskog dana zdravlja, ovi su krugovi jučer u prostorijama PU zadarske predani policijskim službenicima. Prisutnima su se obratili predstavnici Županije i Policijske uprave Zlatko Sokolar, načelnik PU zadarske, Božidar Budiša, voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa u PU zadarskoj, Elvis Perinčić, načelnik Prometne policije u Zadru i Josip Kraljić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije. Kako je istaknuo, ovom je prilikom uručeno tisuću “krijesnica” od kojih će tristo biti podijeljeno sudionicima akcije “Tisuću koraka za tisuću ulica”, koja će se u sklopu ovogodišnjih Dana županije održati 11. travnja, a ostatak će Policija podijeliti kroz svoje svakodnevne aktivnosti.
“Krijesnice” su, naime, namijenjene školarcima kako bi ih vozači uvečer kada se vraćaju iz škole lakše uočili na cesti. Predviđeno je stoga da ih dijete nosi na ruci, sa strane kolnika i to najbolje u visini kuka.
Okupljenima se prvo obratio Budiša, naglasivši da policija redovito nastoji stvoriti što bolju sigurnost djece, starijih i invalidnih osoba u prometu, apeliravši ovom prilikom i na sve roditelje da, osim policijskih represivnih mjera, također više pažnje pridaju sigurnosti djece u prometu.
– Policija je preuzela odgovornu ulogu temeljem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa te nizom aktivnosti kojima pokušavamo animirati javnost u cilju povećanja sigurnosti u prometu. Dobne skupine na koje smo se usmjerili jesu djeca i starije osobe, ali i sve osobe s invaliditetom, jer najviše se prometnih nesreća događa upravo tim skupinama. Takve nesreće završavaju s najtežim posljedicama, kazao je Perinčić, najavivši da će Policija “krijesnicama” animirati vrtiće, škole i roditelje te i dalje poduzimati velike aktivnosti kako bi se spriječile nesreće u prometu.
Rizične skupine
Spomenute rizične skupine u prometu se, kako je naglasio Perinčić, moraju uvažavati kako bi i prometna kultura konačno bila na razini.
Uime Zadarske županije obratio se Josip Kraljić, podsjetivši da je u ožujku prošle godine donesen plan zdravlja Zadarske županije u sklopu kojeg je “Tim za zdravlje” izradio operativni plan aktivnosti koji Županija provodi u suradnji s Policijom.
– Naše aktivnosti podrazumijevaju i borbu protiv nasilja u obitelji i nasilja u prometu koje vršimo u suradnji s Policijom. Prošle godine su zato Grad Zadar i Zadarska županija Policiji donirali uređaj za detekciju droge vrijedan 50 tisuća kuna, a ove godine smo odlučili da to budu “krijesnice”, podsjetio je Kraljić, nakon kojega se obratio i Zlatko Sokolar, zahvalivši na ovoj donaciji te istaknuvši da je siguran da se ovakvim zajedničkim akcijama i potporom javnosti stanje sigurnosti na cestama itekako može povećati.
– Slučaj u Stankovcima, kada je u prometu poginulo petogodišnje dijete, sve nas je potresao. Svaka smrtnost je osobna tragedija, ali ujedno i tragedija cijelog društva. Zato svi zajedno u smjeru sprječavanja ovih tragedija moramo napraviti niz aktivnosti, zaključio je Sokolar.