Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarski slikari prvi put na fešti u Bitettu

Autor: Elza Radulić-Toman

07.04.2010. 22:00
Zadarski slikari prvi put na fešti u Bitettu


Miljenko Dujela je i ovih dana došao u Zadar da bi organizirao spomenutu izložbu, angažirao je nekolicinu zadarskih akademskih slikara i jednoga svjetski poznatog arhitekta, prikupio izložbeni materijal i osobno ga jučer odvezao u Bitetto!
Za točno dva tjedna u talijanskome gradu Bitettu će se otvoriti izložba zadarskih likovnih umjetnika pod nazivom “Miris mora i dah svetosti”, za što su pripreme gotovo završene.
U biteteškome muzeju pri samostanu Male braće Blaženoga Jakova Zadranina navečer 23. travnja otvarit će se zadarsko-biteteška izložba i time započinju višednevne svečanosti vezane uz obilježavanje blagdana Blaženoga Jakova Zadranina koji se proslavlja 24. travnja, ali i traje cijeli tjedan.
Stoljećima već taj talijanski gradić na jadranskoj obali slavi ovoga blaženika kao svoga zaštitnika, a koji je tamo proživio najveći dio svoga dugoga života služeći siromašnima i jadnima. Kao Jakov Varingez je rođen u Zadru, a postoje i dokumenti o njegovu krštenju u crkvi Gospe od porta (danas u tome prostoru na tržnici prodaju sadnice i sl.), a negdje u svojoj 33. godini otisnuo se preko Jadrana i ostao u Bitettu sve do smrti u 96. godini, odnosno 1496. godine. Njegov život u Zadru vezan je za samostan Svetoga Frane, jer se već sasvim mlad odlučio za služenje Bogu. Služio je, dakle u Bitettu, gradu nedaleko Barija u pokrajini Pugliji i to potrebitima i bolesnima, činio je dobra djela, a sam je živio u siromaštvu i poniznosti.
Zbog svega toga 1700. godine papa Clemente XVI ga je proglasio blaženim, a nedavno, pred prošli Božić sadašnji papa Benedikt XVI potvrdio je da će Blaženoga Jakova Zadranina proglasiti svecem i to poslije višegodišnjega postupka za ovu kanonizaciju. I zbog toga će ovogodišnji blagdan u Bitettu biti još svečaniji. No, kako grad Zadar još uvijek nije učinio ni najmanji korak ka zbližavanju s gradom u kojemu se tako značajno slavi jedan njegov povijesni građanin, premda je bilo inicijativa s talijanske strane, na ovogodišnje sudjelovanje Zadra u biteteškim svečanostima potaknuo je Zadranin Miljenko Dujela.
Ovaj poznati Zadranin više od 40 godina na radu u Rimu kao novinar i režiser, niz godina je uglavnom jedini Zadranin koji redovno dolazi na blagdanske svečanosti u Bitetto, o čemu je za RAI radio i specijalne emisije, kako bi podsjetio da je tamo ipak riječ o proslavljanju jednoga značajnog Zadranina. Svojedobno su na blagdan u Bitetto odlazili i predstavnici Franjevačke provincije sv. Jeronima u Zadru, ali i pokojni nadbiskup mons. Marijan Oblak. Nadbiskup je tada, među ostalim, kazao kako je dobro što nas povezuje more, kultura i slično, ali da je ipak najbolje kada nas povezuju sveci, jer to je onda vječno!
Miljenko Dujela je i ovih dana došao u Zadar da bi organizirao spomenutu izložbu, angažirao je nekolicinu zadarskih akademskih slikara i jednoga svjetski poznatog arhitekta, prikupio izložbeni materijal i osobno ga jučer odvezao u Bitetto! Naime, Miljenko Duela je i selektor izložbe sa zadarske, a povjesničarka umjetnosti iz Bitetta prof. Maria Vinella s talijanske strane. Oni su odabrali po pet djela, koja će se zajedno izložiti u Bitettu, a onda na jesen i u Zadru. Zadarski slikari su: Josip Zanki, Nilo Karuc, Igor Rončević, Maja Pavin-Radaljak, te arhitekt Nikola Bašić. Za izložbu, koju organiziraju tamošnji franjevci uz svesrdnu pomoć gradonačelnika i općine Bitetto, te hrvatskoga konzulata u Bariju i Hrvatsko-talijanske udruge iz Rima, čija je potpredsjednica novinarka Mira Dujela napisala predgovor u katalogu izložbe i sve tekstove napisala i prevela na oba jezika.
S obzirom da organizatora ovih događanja nema i u Zadru, autori izložbe vjerojatno neće ni putovati u Bitetto, premda su nam neki od njih kazali kako bi rado otišli i sudjelovali u svečanostima posvećenim jednom povijesnom Zadraninu, čemu taj talijanski grad posvećuje dužnu pažnju. Jer, blagdan Blaženoga Jakova Zadranina se ne slavi samo u Bitettu nego i diljem Italije i svuda u svijetu gdje se nalaze Bitettezi, pa tako i u SAD, Australiji, u Kanadi… Tim je veća šteta što se Zadar nije uključio, što nije prihvatio ponude o prijateljstvu koje su proteklih godina iz općine Bitetto stizale na njegovu adresu. Jer, mnogi bi stanovnici bogate regije Puglia, kao i iz svijeta dolazili u Zadar kao turisti, htjeli bi posjetiti grad u kojemu je rođen njihov zaštitnik. Osobito ove godine, kada se očekuje datum proglašenja svetim Blaženoga Jakova Zadranina.


 PET ZADARSKIH DJELA


Na izložbi “Miris mora i dah svetosti” u Bitettu sudjelovat će i poznati zadarski arhitekt Nikola Bašić i to sa svojom svjetski poznatom instalacijom “Pozdrav suncu” i “Morske orgulje”, djelom za koje je pobrao više svjetskih priznanja, poput onoga na Venecijanskome bijenalu arhitekture. Uz spektakularnu video projekciju, na izložbi će biti i jedan pano, kojim se pojašnjava nastanak ove jedinstvene urbane instalacije. Maja Pavin-Radaljak bit će zastupljena slikom nazvanom “Interijer”, akrilom na platnu, a Nilo Karuc jednom svojom grafikom. Josip Zanki, inače predsjednik Hrvatskoga društva likovnih umjetnika, je poslao također akril na platnu pod naslom “Zavrata”, dok će Igor Rončević na ovoj izložbi imati ulje na platnu naslovljeno “Nasred mora”.