Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zagreb arhiviran, na redu vječni rival

Autor: Roman Morović

07.04.2010. 22:00
Zagreb arhiviran, na redu vječni rival

Foto: Zvonko KUCELIN



Srijeda je bila još jedan u nizu čudnih dana u KK Zadar. Odavno su već navijači Zadra zaključili da od voljenog kluba svakoga dana mogu očekivati svakava iznenađenja i da ovo što ima u Zadru doista nema (gotovo) nigdje u Europi pa možda i šire. Probudili su se Zadrani s viješću da je klub postigao sporazumni raskid ugovora sa dvadesešestogodišnjim kaštelanskim šuterom Damirom Rančićem. Možda je to bilo i za očekivati, s obzirom da je Rančić u posljednje vrijeme bio daleko od one forme u kakvoj je bio ranije ove sezone, pod vodstvom Zmage Sagadina, a trener Jusup mu je davao sve manju minutažu i povjerenje. U takvim okolnostima sigurno je na raskid utjecao i financijski aspekt, s obzirom da u klubu stalno ističu kako pokušavaju „rezati” troškove, a na ovaj su način „uštedjeli” dva mjeseca Rančićeve plaće. Ako će im to što pomoći, dobro, ali ionako imaju još toliko dugovanja za isplatiti da se dva mjeseca prema svemu tome čine kao prava sitnica. Malo je vjerojatno da je Jusup previše žalio za odlaskom Rančića ili Rančić za rastankom od Jusupa pa je možda ovo rješenje na kraju i najbolje za obje strane. Šteta jedino, jer je Rančić zaslužio otići iz Zadra na ljepši način, ali nažalost, i ovo je dio svijeta profesionalnog sporta.
Pljesak za Plaisteda
Ljepša vijest koju su u srijedu, uoči utakmice sa Zagrebom, doznali ljubitelji košarke u Zadru je ostanak Trenta Plaisteda. Američki centar, koji zbog neisplate plaća nije otputovao na gostovanje u Dardu prošli tjedan, ipak je pronašao zajednički jezik s upravom, te bi trebao ostati u klubu barem do kraja sezone. U igračkom smislu to je veliki dobitak za momčad jer je Plaisted u posljednje vrijeme u dobroj formi i u borbi za naslov prvaka Zadru je itekako potreban, a sigurno ima još mnogo prostora za napredak. Protiv Zagreba nije bio na uobičajenoj razini, ali pljesak kojim ga je dočekala zadarska publika znači jako puno. Zaslužio ga je Amerikanac, jer bi se većina stranaca u takvoj situaciji već odavno „pokupila” i potražila drugu sredinu.
Rapsodija protiv Zagreba
I konačno malo o košarci. Košarkaši Zadra protiv Zagreba su odigrali najbolju utakmicu do sada nakon promjene trenera, odnosno od povratka na klupu Danijela Jusupa. Istina, mnogo uvjerljiviji su bili u Domžalama protiv Heliosa, ali okolnosti su tada ipak bile nešto drugačije i teško ih je usporediti s ovima. Protiv Zagreba je sve funkcioniralo kako treba. Veći dio publike vjerojatno je očekivao još jednu tešku utakmicu, neizvjesnu do posljednjih minuta, kad ono, na semaforu je nakon pet minuta svijetlilo 17-3. I tu je priči bio kraj. Sve je od prvog napada bilo na strani Zadrana i bilo je samo pitanje s kolikom će razlikom pobijediti. Povukao je Marko Car sa 12 poena u prvih 12 minuta. Perić i Ružić su zabijali, skakali, asistirali (Perić 3), osvajali lopte (Perić 3, Ružić 4), solidnu napadačku večer imao je i Boisa, a sve skupa vrtilo se oko razigranog Roka Stipčevića kojemu je ovo statistički bila najbolja utakmica sezone. Postigao je 29 poena uz impresivan šut za tricu 7-8, tri skoka, sedam asistencija i valorizaciju 39. Zagreb? Osim centra Žorića i u jednom razdoblju Prkačina, te pokoje trice preko ruke Simona i prodora Baraća, jako, jako blijedo. Damir Mulaomerović nije bio u sastavu i to se osjetilo, premda, protiv ovakvog Zadra, teško da bi iskusni Mula puno pomogao. Sigurno da je na veliku konačnu razliku utjecala i nemoć protivnika, ali za atmosferu u i oko momčadi ova je pobjeda, ostvarena na ovako uvjerljiv način, strašno važna.
Sljedi derbi
Nakon pet kola (zaostalu utakmicu još moraju odigrati Cedevita i Zagreb) u ligi za prvaka samo je jedna momčad bez poraza – Zadar. A-1 ligaši su i dalje bez pobjede protiv NLB ligaša, Zadar je pobijedio Cedevitu i Zagreba, a Cedevita Cibonu. Manje-više sve je prema očekivanjima. Zadrani su za sada napravili dobar posao, bolji nisu mogli, ali ono najvažnije tek sljedi. U nedjelju u Krešin dom stiže Cibona. Momčad koja je prvi dio NLB lige završila na prvom mjestu, ispred sudionika završnog turnira Eurolige Partizana, kojega je dvaput pobijedila i sa čak sedam pobjeda više od Zadra. Nakon odlične sezone u Euroligi i regionalnoj ligi, logično, momčad Velimira Perasovića je pala u formi. Tomu su kumovale i ozljede ključnih igrača, Tomasa, Bogdanovića i Vukušića pa poraz prošlog tjedna na gostovanju kod Cedevite i nije bio toliko iznenađenje. No, teško je vjerovati da će „vukovi” do kraja sezone biti u padu forme. Ovo je vjerojatno samo jedno lošije razdoblje i Cibona sasvim sigurno ostaje glavni favorit za osvajanje naslova prvaka Hrvatske. Prvo mjesto gdje će Perasović pokušati vratiti momčad u staru formu je Zadar. Pobjeda na gostovanju kod najvećeg rivala uvijek vrijedi više od obične pobjede i zato će nedjeljna utakmica za obje momčadi biti strahovito važna. Iako je još devet kola do kraja, sasvim je jasno da će pobjednik ove utakmice napravi važan korak prema startnoj jedinici uoči doigravanja, a uz bodovni, iznimno je važan i psihološki aspekt derbija. I Zadru i Ciboni eventualna pobjeda bila bi velika injekcija samopouzdanja uoči nastavka natjecanja. Zadrani bi si pobjedom širom otvorili vrata ka omjeru 9-0, jer ih potom očekuju još tri utakmice protiv A-1 ligaša, uoči teškog gostovanja kod Cedevite, što bi u tom slučaju mogla biti ključna utakmica za poziciju broj jedan. Treba li uopće naglašavati kolika je važnost domaćeg terena u doigravanju? Borba za to počinje u nedjelju. Šteta što Hrvatska televizija ponovno kroji termine prema svojim potrebama, a ne prema potrebama košarke, ali svi zadarski navijači koji su u mogućnosti odvojiti dva sata nedjeljnog popodneva za voljeni klub, trebali bi to učiniti i pomoći momčadi na putu do pobjede u velikom derbiju.


 ČETVORICA ZADRANA U REPREZENTACIJI


Na uskrsni ponedjeljak u Velikoj su se okupile tri mlade reprezentacije u muškoj i ženskoj konkurenciji, piše portal kosarka.hr. Kandidati za muške vrste (1993. i 1994. godište), te kandidatkinje za reprezentaciju igračica rođenih do 1994. godine, trenirat će u Velikoj od 5. do 11. travnja. Okupljanje mladih vrsta uvijek se vrši oko blagdana i kontrolnog je karaktera, odnosno treneri tih reprezentacija moći će uživo vidjeti na koje igrače i igračice će moći računati kada počnu svoje reprezentativne kampanje.  U stožeru ženske reprezentacije pomoćna je trenerica Zadranka Marija Sipina, dok 1993. godište muške reprezentacije vodi Umberto Piasevoli. Od igrača u toj su reprezentaciji mlađih juniora trojica Zadrana, Roko Jurlina, Emilio Banić i Ante Smolić, dok je među kadete (1994.) pozvan Dominik Mavra.