Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dr. Kraljić: Moramo piti manje antibiotika!

07.04.2011. 22:00
Dr. Kraljić: Moramo piti manje antibiotika!


Liječnici najčešće i najlakše pacijentima prepisuju, i kada treba i kada ne treba, antibiotike. Piju se za svaku prehladu ili povišenu temperaturu, a to nije dobro. Zbog nekontrolirane potrošnje antibiotika Europa u prošloj godini bilježi čak 25.000 smrti, istaknuo je dr. Kraljić
“Do zdravlja zajedno” naziv je kratkog edukativno-informativnog filma koji je u četvrtak ujutro predstavljen kao početak obilježavanja Svjetskog dana zdravlja u velikoj vijećnici Doma županije. Prikazan je u sklopu zajedničke radionice Tima za zdravlje i Savjeta za zdravlje Zadarske županije. Zadarska županija će kroz mjesec dana koji su pred nama imati niz različitih događanja s tematikom zdravlja, odnosno educiranja građana o tome kako mogu poboljšati i sačuvati svoje zdravlje. Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja u zadarskom kraju označilo je i početak obilježavanja Dana Zadarske županije koji su pred nama.
– Zdravlje je čimbenik koji se tiče svakog čovjeka i zajednice u cjelini i ljude treba pravovremeno i pravovaljano informirati o tome što mogu učiniti za svoje zdravlje – kazao je župan Stipe Zrilić.
Ove godine Dan zdravlja u svijetu se obilježava 61. put, i to pod glavnom temom “Antimikrobna rezistencija i njeno globalno širenje”.
Okupljenima na radionici nakon župana obratili su se stručna savjetnica Franka Krajnović i Josip Kraljić, županijski pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb, koji je naglasio sve učestaliju problematiku zloupotrebe lijekova, posebno antibiotika.
– Liječnici najčešće i najlakše pacijentima prepisuju, i kada treba i kada ne treba, antibiotike. Piju se za svaku prehladu ili povišenu temperaturu, a to nije dobro. Zbog nekontrolirane potrošnje antibiotika Europa u prošloj godini bilježi čak 25.000 smrti, istaknuo je dr. Kraljić.