Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dugi otok se vratio u 19. stoljeće

07.04.2011. 22:00
Dugi otok se vratio u 19. stoljeće


Odlazak u Zadar kod javnog bilježnika, osim izgubljenog cijelog dana, za neke starije slabo pokretne osobe praktički je nemoguća misija, a dolazak javnog bilježnika na otok izuzetno poskupljuje njihovu uslugu. Život na otoku ionako je dovoljno težak, pa Vas molimo da nam dodatno ne otežavate, stoji u dopisu Uredu državne uprave koji potpisuje načelnik Zoran Morović
Još od vremena austrougarske uprave Dugootočani su u matičnom uredu u Salima mogli ovjeravati kupoprodajne i darovne ugovore, izjave, punomoći i slično. Stogodišnja praksa naprasno je prekinuta pred koji mjesec, točnije 1. siječnja, kada je Matični ured Zadar zbog prigovora nekih sudova prestao s ovjeravanjem dokumenata u područnim uredima.
Vratiti pravo ovjere
– Primjerice, u matičnim uredima u Preku, Novigradu ili Ninu, koji su od Zadra udaljeni svega dvadesetak minuta vožnje automobilom ili brodom, ovi poslovi koji inače spadaju pod javnobilježničke i dalje se mogu obavljati. Na udaljenijem Dugom otoku ne. Viješću da je matičarima na području općine Sali uskraćeno pravo ovjere potpisa i prijepisa bili smo neugodno iznenađeni te smo početkom veljače Uredu državne uprave u Zadarskoj županiji, Službi za opću upravu, poslali dopis kojim objašnjavamo nezavidnu situaciju u koju nas je dovela ova promjena. Dopis smo dali na uvid i ministru uprave Davorinu Mlakaru, rekao je načelnik Općine Sali Zoran Morović.
U spomenutom dopisu navodi se da Općina Sali teritorijalno obuhvaća Dugi otok sa 11 naselja i otok Zverinac gdje živi oko 2.200 ljudi, uglavnom starije dobi.
– Odlazak u Zadar kod javnog bilježnika, osim izgubljenog cijelog dana, za neke starije, slabo pokretne osobe praktički je nemoguća misija, a dolazak javnog bilježnika na otok izuzetno poskupljuje njihovu uslugu. Život na otoku ionako je dovoljno težak pa Vas molimo da nam dodatno ne otežavate, stoji u dopisu koji završava molbom da se dugootočnim matičarima, koji su oduvijek uspješno obavljali taj posao, vrati pravo ovjere potpisa i prijepisa.
Čeka se odgovor Ministarstva
Iz Službe za opću upravu Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji potvrđeno nam je da je dopis zaprimljen te je iz Ureda državne uprave sredinom veljače zatraženo mišljenje Ministarstva uprave.
Odgovor se još čeka.
Ne treba posebno isticati koliko je neugodno iznenađen bio i saljski matičar Rado Dominis kada mu je nakon desetljeća rada na ovjerama oduzet pečat.
– Oduvijek su se u matičnom uredu u Salima mogli ovjeriti razni ugovori, izjave i prijepisi, tako da je ova promjena za sve Dugootočane jako neugodna. Navodno su se protiv ovjeravanja dokumenata u matičnim uredima bunili javni bilježnici u Zadru. Istina, treba se znati tko što radi, ali se ne treba pravila grčevito držati. Postoje razne specifične okolnosti koje treba poštovati.
Ljudima na Dugom otoku je potpuno neprirodno da na otoku više ne mogu rješavati stvari koje su se tu oduvijek rješavale, rekao je Dominis, informiravši nas da je on godišnje ovjeravao između 250 i 300 ugovora ukupno vrijednih između 12 i 14 tisuća kuna.
– Taj sam posao radio bez ikakve dodatne naknade, čak sam po potrebi išao ljudima kući. Nije lako starima i nemoćnima doći do matičnog ureda. Sada kad moraju ići u Zadar za njih je to pravo mučenje. A o tomu sigurno nitko u državnom vrhu ne razmišlja, zaključio je Dominis.