Europsko nebo

Slika korisnika admin

Sve oči političara, a posebno premijerke Kosor, uprte su u posljednje vrijeme u europsko nebo, ne samo zato jer se žarko želi uvesti zemlju u čarobni krug zlatnih zvjezdica nego jer se datum završetka pregovora s EU pretvorio u predizborni mamac.

Kako se u zemlji gospodarska situacija ne mijenja na bolje, a političku sferu opterećuju veze s aferama, premijerka je zaigrala na posljednju kartu, onu europsku, kao spas od političkog debakla.

No, ono što je jučer u Zagrebu izgovorio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso bilo je samo ohrabrenje za njezin optimizam jer famozni datum nije ispao kao "as" iz Barrosovog rukava.

Kraj lipnja koji se napuhao kao rok za završetak pristupnih pregovora proglašen je od uglednog europskog gosta kao ambiciozan cilj do kojega je puno ozbiljnog posla poput reforme pravosuđa, temeljnih prava i borbe protiv korupcije.

Ukratko, put od trnja do zvijezda.

Tako se maglovitoj priči o Europskoj uniji pod čijim će skutima Hrvatska doživjeti metamorfozu iz puzeće gusjenice u prekrasnog leptira, još ne nazire konkretan epilog.

A nervoza raste, čini se manje zbog toga što bi prolongiranjem lipnja bila izgubljena značajna europska sredstva, a više zbog toga što bi premijerka i predsjednica HDZ-a izgubila glavni izborni adut.

Da je datum završetka pregovora postao nova udica na koju su se uhvatili glavni politički rivali, šef SDP-a Zoran Milanović i premijerka Kosor jasno je i iz njihovih izjava u povodu Barrosovog posjeta.

Naime, premijerka se opravdala da ona nije ni spominjala konkretan datum, nego samo kraj lipnja iako se to do sad shvaćalo itekako konkretno te, naravno, u svom stilu ponovila kako je to i dalje zadani cilj. Kod Milanovića se, pak, koliko god to skrivao odmjerenom izjavom da treba pričekati naredne tjedne i onda vidjeti hoće li biti planiranog kraja pregovora, mogao primijetiti zluradi smiješak koji kao da je govorio da ništa drugo i ništa više od Barrosovog posjeta nije ni očekivao.

Kada se ipak neosporno SDP-ovo europsko opredjeljenje prevede na predizborni jezik onda je svaki premijerkin neuspjeh, njegov uspjeh.

Možda je zato Milanović i odlučio potpuno prešutjeti i ignorirati premijerkino pojavljivanje u Saboru iako je on najglasnije zazivao da dođe u sabornicu. Umjesto njega premijerku su pitanjima zasuli drugi SDP-ovci, no ovoga puta u očima javnosti polučili su neuspjeh i jedni i drugi.

Pitanja i odgovori više su sličili prepirci i dobacivanju na ulici. Pa je tako na poziv SDP-ovke Ingrid Antičević Marinović upućen predsjednici Vlade da odstupi s vlasti, premijerka sebi u bradu, u klupi, inatljivo odgovorila: "Neću! Neću!"

Toliko o ozbiljnosti političara vlasti i oporbe koji tako samouvjereno traže glasove građana i obećavaju skoru europsku budućnost zemlji koja se ovih dana kupa u valovima prosvjeda s raznih strana, strepi od izbijanja novih i novih afera i gospodarski jedva diše...

Iz takve perspektive i s Barrosovim obzirnim ohrabrenjem i priznanjem da je bilo napretka, zaključenje pregovora čini se teško ostvarivo do kraja lipnja, a sve otežava i očita predizborna bitka koja, izgleda, dodatno oštri trnje preko kojeg ipak treba do europskog neba...

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno