Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Hrvatska ulja pred svjetskom elitom

07.04.2011. 22:00
Hrvatska ulja pred svjetskom elitom


Uz ovdašnja ulja te turističku ponudu zahvaljujući Cromarisu i gala prezentaciji i ovdašnji riblji proizvodi naći će se pred publikom na jednom od najvećih okupljanja gastro i etno stručnjaka svijeta
HGK Županijska komora Zadar na sajmu je Salone internazionale dell’olio d’oliva extravergine di qualita SOL, u Veroni od 7. do 14. travnja, a s njima je Turistička zajednica Zadarske županije. Na štandu su Petar Pedišić uime komore te Danijela Vulin koja predstavlja ovdašnju turističku ponudu.
Sajam SOL održava se 17. put u Veroni zajedno sa sajmovima Vinitaly – najčuvenijim i jednim od najvećih svjetskih okupljanja vinara, kao Agrifood Club i Enolitech. Sve ove sajamske manifestacije posvećene su maslinovom ulju, vinu, kvalitetnoj hrani i tehnologijama i čine jednu cjelinu u promociji hrane i svega što je vezano oko nje. Zadarskaije gotovo 10-ak godina Veronu i njene čuvene sajmove prepoznali kao mjesto vrijedno istupa. Veronski sajam jedna je od najstarijih sajmova na svijetu s tradicijom od 19. stoljeća i unatoč svim promjenama u suvremenim telekomunikacijama i elektronici ostao je s nizom priredbi vrh Europe. Zadrani su svoje predstavljanje ujedno i započeli tada nastupima na sajmu Agrifoof, a kasnije sa stasanjem ovdašnjih uljara krenuli na predstavljanje i u tom dijelu. TZ Zadarske županije našla je vrijednim zajednički nastup jer gastronomija, vino i ulja idu uz industriju putovanja.
ŽK Zadar i TZ Zadarske županije predstavljaju se na štandu veličine 12 četvornih metara s izlagačima iz Zadarske i Istarske županije. Izlagači su Uljara Dujela iz Zadra, Uljara Nadin, OPG Mladen Dušević Ljubač, OPG Farm Pino Katun (Poreč), Agrolaguna d.d. Poreč i Ipša d.o.o. Livade (Oprtalj).
– Posjetiteljima će se pružiti prilika da kušaju autohtona hrvatska ulja naših izlagača i na taj način bolje upoznaju hrvatska maslinova ulja. Prošlogodišnji sajam posjetilo je 47.000 ljudi s više od 153.000 posjeta iz 114 zemalja. Time je srušen prošlogodišnji rekord, kao i rekord ostalih manifestacija koje se održavaju u isto vrijeme, kazao nam je Pedišić.
Ove se godine očekuje obaranje svih rekorda, jer je sajam pripremljeniji nego ikad, a prema obavijestima koje vaš novinar redovno dobija, više od 5.000 novinara je akreditirano, a mjesta na štandovima za izlagače nije bilo već više mjeseci.
Ovo je uz sve međunarodne uplive ključna pozornica predstavljanja talijanskih proizvođača, ali odavde se odlazi i s nizom ugovora jer mnoge istaknute svjetske korporacije, aviokompanije i slično, ovdje sklapaju ugovor koje proizvode će nuditi u idućoj godini. Posebnost je i vezivanje sajma uz 150. obljetnicu ujedinjenja Italije.
– Iznimno smo zadovoljni što smo uspjeli plasirati jedno naše ulje na jednu od najznačajnijih prezentacija, odnosno vođenih degustacija koje se ovdje održavaju. Riječ je o korporaciji Unaprol, koja je jedna od vodećih u određivanju plasmana maslinovih ulja i njihovom ocjenjivanju. Za nas je iznimna vrijednost što smo time dobili dodatnu reklamu, a njima u tome što ih primat u struci obvezuje da prate trendove i upoznaju svjetska ulja. Ovdje je uvršteno ulje od naše originalne oblice, kazao nam je Pedišić.
Tjedan u znaku vina, ulja i proizvoda obiteljskih domaćinstava prilika je i za upoznavanje i učenje te je u tom sklopu putem Obrtničke komore i udruženja u Zadru polulariziran odlazak i posjet sajmu.


 VELIKO PREDSTAVLJANJE CROMARISA


U petak navečer u jednom od najatraktivnijih prostora u centru Verone Cromaris, naš najveći uzgajivač ribe s iznimnom paletom novih proizvoda kojima posvećuje veliku pažnju u svrhu promocije, organizira gala večer i druženje s prezentacijom svoje palete proizvoda.