Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Košarkaška duša grada ne može se kupiti milijunima

07.04.2011. 22:00
Košarkaška duša grada ne može se kupiti milijunima


Bez obzira što je stanje u klubu takvo kakvo je i što je sezona do sada bila neuspješna, nadam se da ćemo uspjeti privući ljude u dvoranu i pokazati da je Zadar i dalje grad košarke – kaže Marčinković
Jedan je dan ostao do utakmice Zadra i Borika, trenutačno trećeplasirane i petoplasirane momčadi lige za prvaka. Zadar je, dakako, u boljoj situaciji jer je, nakon uvodnog poraza od Zagreba, nanizao tri pobjede, dok je Borik na početku pobijedio Cibonu pa izgubio tri za redom. Igrači Josipa Grdovića tražit će, dakle, nastavak pozitivnog niza, dok će oni Nevena Plantaka pokušati prekinuti negativan, naravno, bez imperativa, koji je u ovom slučaju na strani starijeg brata. Ovaj će susret sigurno privući u Krešin dom mnoštvo zadarskih ljubitelja košarke, jer su dvoboji Zadra i Borika često bili vrlo zanimljivi.
– Nakon dužeg vremena napokon nas očekuje gradski derbi, ako ne računamo onu pripremnu utakmicu, koju smo nažalost izgubili. Bez obzira što je stanje u klubu takvo kakvo je i što je sezona do sada bila neuspješna, nadam se da ćemo uspjeti privući ljude u dvoranu i pokazati da je Zadar i dalje grad košarke. I da ne može Zagreb preko noći to postati s kojim milijunom ili dva više. Duša ovoga grada je košarka i tako će uvijek biti, bez obzira na stanje u klubu i rezultate – kaže Pavle Marčinković.
Bitka za grad
U pripremnom razdoblju Borik je na Višnjiku slavio sa 76:81, s tim da je dominirao većim dijelom susreta te imao čak +19, ne dopustivši Zadru da mu niti u jednom trenutku ugrozi pobjedu. Igrači Zadra su tada prvi put ove sezone pošteno izviždani, a već dan kasnije stigao je prvi šok – raskinut je ugovor s najskupljim pojačanjem Ricardom Greerom.
– Možemo reći da je od te utakmice sve polako krenulo naopako. Naravno da nema tu neprijateljstva, svi se mi manje, više znamo, igrali smo zajedno, ali na terenu je to druga priča. Mi se borimo za svoje, oni za svoje. U ovom trenutku je to bitka za grad i vjerujem u našu pobjedu.
Bilo bi lijepo sa četiri uzastopne pobjede otići na gostovanje kod Cedevite, kojoj su misli već pomalo okrenute prema polufinalu Eurokupa, 16. travnja.
– Nadam se da će tako i biti. Već smo pokazali da ih možemo pobijediti, a i Split ih je sada namučio u Zagrebu. Ne vidim zašto ih ne bismo mogli opet dobiti. Mislim da imamo šansu, ali prvo trebamo odraditi Borik pa ćemo onda razmišljati dalje. Samo trebamo biti skromni i nastaviti raditi pa će nam se to valjda isplatiti na neki način, prije ili kasnije.
Jako od početka
Što reći o Puntamičanima?
– Gledao sam sve njihove domaće utakmice. Igraju dosta agresivno i brzo otvaraju tranziciju. Uglavnom, kreću od obrane, gdje ima dosta preuzimanja, trapova i igraju na nož. Protiv Cibone im se to isplatilo, protiv Cedevite im je nedostajalo malo sreće, a Zagreb ih je možda pročitao pa je lakše došao do pobjede. Imaju nekoliko igrača, koji su spremni u svakom trenutku napraviti potez, pogotovo na vanjskim pozicijama. Prvenstveno mislim na Marića. Koliko sam čuo, ima nekih problema s ozljedama, ali ne sumnjam da će igrati protiv nas. Tu je i Mikulić, koji u posljednje vrijeme ima nešto manju minutažu. Što se unutarnjih pozicija tiče, Škifić, Čakarun, Šarlija, svih vrlo dobro poznajemo i općenito nema nekih velikih nepoznanica među nama.
Zadar je kvalitetnija momčad, u to nema sumnje, ali već se mnogo puta ove sezone vidjelo da kvaliteta nije garancija pozitivnog rezultata. Za dobiti ovu utakmicu treba joj pristupiti na pravi način, bez podcjenjivanja protivnika, maksimalno od prve minute.
– U Sinju smo pokazali kako bi to trebalo izgledati. Odmah smo krenuli jako i nismo dopustili da nam se dogodi ono što se dogodilo Cedeviti i Ciboni u Jazinama. Najbolje je odmah na taj način slomiti njihov koncept i napaljenost, s kojom će sigurno ući u utakmicu. Ako bismo u početku uspjeli napraviti nekakvu seriju, kasnije bi mogli lakše ući u igru pet na pet, koja njima neće toliko odgovarati. U svakom slučaju, dobro radimo i spremni ćemo dočekati tu utakmicu – za kraj će Marčinković.


 KOŠARKA I NOGOMET


Koliko god je Zadrova svlačionica ujedinjena po košarkaškom pitanju, toliko je razjedinjena po nogometnom. Brandon Brown bio je razočaran nakon što je njegov Inter u prvoj utakmici četvrtfinala lige prvaka doživio debakl kod kuće od Schalkea 2-5. Ipak, odbija se predati.
– Ni Schalke nije očekivao da će dobiti tim rezultatom kada je dolazio u Milano. Zašto onda mi ne bi dobili 4-0 tamo? Treba vjerovati do kraja – kaže Amerikanac.
Njegov je klub u teškom trenutku, jer je prošli vikend teško poražen i u gradskom derbiju od Milana 3-0, čemu se posebno veselio Šime Olivari, navijač “rossonera”. No, iako su tako sačuvali vodeću poziciju u Serie A, iz lige prvaka su ispali još u osmini finala. Ni Pavle Marčinković nije imao razloga za zadovoljstvo. Njegov je Chelsea, naime, na Stamford Bridgeu poražen 0-1 od Manchester Uniteda, a u posljednjoj minuti “plavima” nije dosuđen čisti jedanaesterac.
– Ne mogu vjerovati da se ponavlja uvijek isto iz godine u godinu. Očito su neki klubovi važniji i neki ljudi ih preferiraju, ne znam kako drugačije to objasniti. Sigurno da gol u gostima donosi značajnu rezultatsku i psihološku prednost. Naravno da se nećemo predati, dat ćemo sve od sebe u uzvratu, ali uz ovakve nepravde je to jako teško.
Simpatizeri španjolskih velikana su, pak, mirno spavali, jer su već nakon prvih utakmica praktički osigurali veliki derbi u polufinalu.
– Sada se odjednom rađa neka struja u svlačionici da su svi za Barcelonu ili Real. Tako je to dok pobjeđuju, a kada izgube onda više neće biti. Zato sada nitko ne želi navijati za Inter ili Milan, nego kako vitar puše – kaže dokapetan Zadra.