Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kristina Šalinović na naslovnici talijanskog Voguea

07.04.2011. 22:00
Kristina Šalinović na naslovnici talijanskog Voguea


Kristina je pojavljivanjem na naslovnici talijanskog Voguea nadmašila uspjehe svih dosadašnjih uzdanica hrvatske manekenske scene poput Korine Longin, Ljupke Gojić ili pak, Helene Šopar, postavši prva manekenka, ne samo u Hrvatskoj već i na Balkanu kojoj je pošlo za rukom dobiti naslovnicu najprestižnijeg svjetskog modnog časopisa
Nakon što je u samo pola godine doslovno osvojila svjetsku modnu scenu, hrvatska manekenka Kristina Šalinović, rodom iz Makarske, ovog je travnja «osvanula» i na naslovnici najprestižnijeg svjetskog modnog časopisa – talijanskog Voguea. Fotografirao ju je jedan od najpoznatijih svjetskih modnih fotografa Steven Meisel, omogućivši joj da postane prva, ne samo hrvatska, već i balkanska djevojka na naslovnici Vogue Italia. Dvadesetogodišnja Kristina tako je nadmašila sve dosadašnje uzdanice hrvatske manekenske scene poput Korine Longin, Ljupke Gojić ili pak, Helene Šopar koje su također uspjele napraviti zavidnu karijeru u inozemstvu.
-To što je Kristina napravila nije do sada pošlo za rukom ni jednoj našoj manekenki. Talijanski Vogue je najprestižniji časopis modnog svijeta, cjenjeniji i od američkog i od francuskog. Samo pojavljivanje na njegovim stranicama već je uspjeh, a da ne govorim o naslovnici i to naslovnici koju je radio čuveni Steven Meisel. Što reći, presretni smo, i Tihana i ja, naglašava Kristinina agentica u Hrvatskoj Anna Gojanović. Kristina Šalinović je od prošlog proljeća, naime, postala jedna od manekenki Anine modne agencije «Colors» koja je u travnju 2010. godine udružila snage s kolegicom Tihanom Harapin Zelepugin, spojivši svoju i Tihaninu modnu agenciju «Talia Model». Dvije su se agentice dogovorile da zajedno bukiraju djevojke obje agencije, podijelivši posao na inozemni i domaći. Tihana se u većoj mjeri uhvatila domaćeg terena dok je Anna sve svoje snage usmjerila u pravcu inozemstva. Upoznavši Kristinu nije se puno dvoumila, kako nam je ispričala, znala je da ispred sebe ima djevojku s onim posebnim, kako se to kaže u modnom svijetu, faktorom «x» i objeručke prionula na njeno plasiranje na inozemno tržište.
– Najprije smo ju poslali u London, u agenciju «Select London» gdje je već po samom dolasku zaintrigirala jednu Vivienne Westwood i dobila njenu reviju. Slijedila je revija Paul Smitha koji ju je angažirao i za svoju reklamnu kampanju. Nakon toga je na red došao Pariz gdje je dobila prestižnu privilegiju otvoriti reviju Marc Jacobsa za Louis Vuittona, a onda i New York gdje «brigu» o njoj preuzima najjači modni agent na svijetu Louie Chaban, agent agencije «Woman» koji je zaslužan i za karijere jedne Angele Lindvall ili, primjerice, Karen Elson. Svoje oduševljenje našom Kristinom očito je prenio i na sav modni svijet pa je Kristina «završila» i kod Karl Lagerfelda koji ju je snimao i za svoj dokumentarac o Chanelu. Thierry Mugler ju je izabrao da mu otvori reviju, «izbacivši» s te pozicije ranije predviđenu Lady Gagu, a čast da otvori reviju omogućio joj je i Tom Ford koji se ove sezone vratio na modnu scenu nakon nekoliko sezona pauze tijekom kojih se posvetio nekim drugim projektima među kojima i snimanju nagrađivanog filma «Single Man» s Colinom Firthom, ističe Anna Gojanović
Kristina očito ima sve ono što današnji svijet ženskih modela traži: poseban, pomalo androgen izgled, «gard», energiju kojoj zrači, stil kojim hoda i suvereno «osvaja» teleobjektive, a sve skupa «upakirano» dozom jednostavnosti.
– Naš je prvi susret organizirala Tihana u Splitu, bilo je to negdje pred ljeto prošle godine. Čim sam ju ugledala znala sam da je to to. Njena pojava, način na koji se kretala i pričala davali su mi do znanja da ima potencijala, da bi mogla napraviti zavidnu karijeru vani. Kristina je do tada dvije godine radila u Hrvatskoj, počevši u kampanji za Cro-A-Porter u listopadu 2009. godine te je bilo vrijeme da krene dalje. I nismo se prevarili, bilo joj je potrebno svega pola godine da ponese travanjsku naslovnicu talijanskog Voguea te snimi za njih i editorijal na čak trideset stranica u društvu kolegica Lindsey Wixson i Daphne Groeneveld, zaključuje Anna.