Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Olujić spasio izvršenje Proračuna

07.04.2011. 22:00
Olujić spasio izvršenje Proračuna


Kad je red došao izvještaj o izvršenju financijskog plana ŽUC-a Olujić je bio suzdržan te time pokazao da ga se rad ravnatelja ŽUC-a Mile Fabijana očito nije dojmio kao onaj pročelnice Baričević
Sjednica Skupštine Zadarske županije gotovo je prekinuta na 5. točki dnevnog reda kada Godišnji izvještaj o izvršenju financijskog plana Županijske uprave za ceste Zadarske županije za 2010. godinu nije dobio potrebnu kvalificiranu većinu. Za kvalificiranu većinu potrebno 23 glasa budući da aktualni saziv Županijske skupštine ima ukupno 45 vijećnika. Nedostajao jedan glas.
Kvalificirana većina za izvještaj o izvršenju financijskog plana Županijske uprave za ceste Zadarske županije potrebna je jer sukladno članu 108. Zakona o proračunu ovaj izvještaj spada pod godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Zadarske županije.
Situacija je tim zanimljivija što je 5. točka podijeljena u dva dijela – “a” i “b”.
Pod “a” se glasovalo za godišnje izvršenje Proračuna Zadarske županije za 2010. godinu te je prvi dio 5. točke prošao, iako kroz iglene uši.
Naime, u zadnji se tren u zrak podigla 23. vijećnička ruka i to ruka DPS-ovog vijećnika Dušana Olujića. On je za izvršenje Proračuna, kako je sam pojasnio, glasovao samo iz razloga što cijeni rad pročelnice za finacije i proračun Bibijane Baričević. Kad je red došao izvještaj o izvršenju financijskog plana ŽUC-a Olujić je bio suzdržan te time pokazao da ga se rad ravnatelja ŽUC-a Mile Fabijana očito nije dojmio kao onaj pročelnice Baričević.
Nakon svega Svetko Šarić (SDP) postavio je pitanje je li uoće legalno nastaviti s radom sjednice. Grga Batur, koji je nakon napuštanja sjednice predsjednice Devčić Buzov, preuzeo vođenje predložio je vijećnicima da nastave sa zasjedanjem “dok svi skupa ne propadnu”. Potom je za govornicu stupio predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Željko Lončar pozvavši sve predsjednike stranačkih klubova da se nakratko sastanu u Maloj vijećnici kako bi se dogovorili što dalje. Nakon desetminutnog dogovora odlučeno je da se nastavi s radom uz uvjet da se u roku od osam dana zatraži mišljenje Minisatrstva uprave.
– Moje osobno mišljenje je da izvještaj o izvršenju Proračuna i izvještaj o izvršenju financijskog plana Županijske uprave za ceste Zadarske županije trebaju biti objedinjeni tako da se za njih glasa odjednom, sugerirao je Lončar.
U nastavku je usvojena odluka o namjeni viška prihoda po Godišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Zadarske županije za 2010. godinu. Višak prihoda iznosi 6,4 milijuna kuna od čega su 3,8 milijuna kuna namjenska sredstva iz 2010. godine te su raspoređena za predviđene namjene – izgradnju vodoopskrbnog sustava Dalmacija, izradu dokumentacije za Županijski centar za gospodarenje otpadom, pojedinačne planove navodnjavanja, Gorsku službu spašavanja, izgradnju pomorske infrastrukture, projekt COAST te za interventni vatrogasni brod. Preostalih 2,6 milijuna raspoređeni su za uređenje ureda u potkrovlju Doma županije, odnosno za rashode za nabavu nefinacijske imovine i razvojne projekte Zadarske županije.
Za raspravu se javio Svetko Šarić kojemu je smetalo što u odluci o namjeni viška prihoda nije analitički razvrstano na što će se točno utrošiti 2,6 milijuna kuna. Župan je odgovorio da će to biti učinjeno prilikom izrade rebalansa proračuna.
Od zanimljivijih točaka treba spomenuti još Izvješće o radu Županijske uprave za ceste Zadarske županije za 2010. godinu. Za raspravu se javila Ljubica Budan (SDP) koja je najprije uputila kritiku vijećnicima iz vladajućih, ali i iz oporbenih redova.
– Da je odaziv na sjednicu bio bolji danas ne bismo imali problema. Onima koji nisu došli na sjednicu ovo ne služi na čast. Ne služi na čast ni nama njihovim kolegama koji smo ih dužni upozoriti, rekla je Budan koja je potom upozorila na velik broj udarnih rupa na županijskim prometnicama te na to da na cesti prema Lisičiću nema niti jednog prometnog znaka.
Njen stranački kolega Duško Vidov dao je primjedbu jer u izvješću nije specificirano gdje je točno utrošeno 30 milijuna kuna za redovno održavanje cesta, a Svetko Šarić mišljenja je da se trebalo više potruditi oko pojašnjenja koje sve ceste spadaju pod ingerenciju ŽUC-a.
– Osobno ne znam što je pod ŽUC-om, a što pod Cestama Zadarske županije. Mislim da je tako namjerno napravljeno da se ima više prostora za mutne radnje, rekao je Šarić koji se osvrnuo i na problem šahtova po sredini prometnica koji stvaraju probleme vozačima. Dodao je da na prometnicama izgrađenima u socijalizmu takvih problema nema.
Sljedeći je za govornicu došao Radoslav Bobanović (HDZ).
– Moram istaknuti da se na županijskim cestama zaista radi. Slažem se da se može raditi i više i da ima pozicija koje treba poboljšati. No ŽUC-u treba dati priznanje za rad posljednjih 5-6 godina jer od sredstava koje imaju čine dosta i ide se naprijed. Mislim da u svakom slučaju zaslužuju podršku. Svakako i kritiku, ali konstruktivnu, zaključio je Bobanović.


 OLUJIĆEVE SIMPATIJE PREMA BIBIJANI BARIČEVIĆ


Zanimljivo je spomenuti da je Dušan Olujić (DPS) i ovoga puta, a u raspravi o izvješću o radu Županijske samouprave za 2010. godinu, kriztizirao rad zamjenice župana Rajke Rađenović rekavši da njen neangažman tišti srpsku nacionalnu manjinu budući da po njegovom mišljenju rješavanje pitanja ove nacionalne manjine nije pokrenuto. Ipak nije sve tako crno, pa je i Olujić primijetio da u Županiji ima i onih koji rade. Tako je posebno pohvalio rad pročelnice za proračun i financije Bibijane Baričević, a osim o njoj Olujić se pozitivno očitovao i o radu Šimunića, Kraljića i Urode.
Župan Stipe Zrilić je u zaključku rasprave o ovoj točki primijetio da su vijećnici očekivano nešto pohvalili, a nešto pokudili te da ima aktivnijih i manje aktivnih pročelnika i djelatnika te da je on kao župan odgovoran da se posao odradi optimalno. Olujiću je u šaljivom tonu rekao da je to što mu je Bibijana Baričević simpatičnija od Rajke Rađenović njegova osobna stvar te da on kao župan sa zamjenicom Rađenović dobro surađuje.
Olujić je na primjedbu o simpatijama sa svojeg vijećničkog mjesta uzviknuo da on Bibijanu Baričević nije nikad ni vidio te da samo cijeni njen rad. Župan mu je stoga pokazao pročelnicu Baričević koja se sjedila tik uz Rajku Rađenović i koju je situacija oko simpatija i nesimpatija očito dobro zabavila.