Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Petrov će u zadarski zatvor za najduže šest mjeseci

07.04.2011. 22:00
Petrov će u zadarski zatvor za najduže šest mjeseci


Renato Petrov, osuđeni ratni zločinac, u ekstradicijskom će zatvoru u Düsseldorfu provesti najmanje 40 dana, a najduže šest mjeseci. Naime, prije izručenja hrvatsko pravosuđe dužno je Njemačkoj dostaviti svu dokumentaciju, kojom se tereti Petrova, prevedenu na njemački jezik. Po izručenju Petrov može zatražiti ponovno suđenje
Nakon što je temeljem interpolove crvene tjeralice, 5. travnja u Düsseldorfu uhićen ratni zločinac Renato Petrov, rođen 12. studenog 1968. godine u Zadru, Interpol Wiesbaden od Republike Hrvatske zatražio je dostavu dokumentacije za izručenje “službenim putem komunikacije u propisanom roku”.
S obzirom na to da je Petrov hrvatskom pravosuđu bio nedostupan, potragu za njim raspisao je Interpol Zagreb još 1998. godine zbog izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 20 godina, koju mu je 11. prosinca 1995. godine izrekao sudac Županijskog suda u Zadru Milan Petričić.
Kada će jedini otočanin u postrojbama krajiških milicajaca biti isporučen hrvatskom pravosuđu i priveden u zadarski zatvor, još je uvijek neizvjesno zbog osjetljive međunarodne procedure, no kako doznajemo iz resornog ministarstva, procedura ne može trajati duže od šest mjeseci.
RH mora Njemačkoj dostaviti dokumente na njemačkom jeziku
– Europska konvencija o izručenju iz 1957. godine i Dodatni protokoli uz tu konvenciju, koja propisuje da se privremeno uhićenje (tzv. interpolova crvena tjeralica smatra zahtjevom za privremeno uhićenje) može prekinuti ako u roku od 18 dana od uhićenja država gdje je osoba uhićena ne zaprimi zahtjev za izručenje i propisanu prateću dokumentaciju, a najduže može trajati 40 dana od dana uhićenja.
Prema dosadašnjoj praksi, sudovi u Saveznoj Republici Njemačkoj uglavnom su određivali rok za dostavu zahtjeva za izručenje u trajanju od 40 dana, cijeneći činjenicu da je Republika Hrvatska dužna svu potrebnu dokumentaciju prevesti na njemački jezik – rekla je Vesna Dovranić, glasnogovornica Ministarstva pravosuđa ističući kako u konkretnom slučaju Uprava za EU – Odjel za izručenja i pravnu pomoć u pravnim stvarima pri ovom ministarstvu još uvijek nije zaprimio obavijest o roku za dostavu dokumentacije koju je odredio sud, dodajući kako taj rok ni u kojem slučaju ne može biti kraći od 18 dana.
Dovranić je istaknula kako je ministarstvo od Županijskog suda u Zadru zatražilo žurnu dostavu relevantne dokumentacije popraćene prijevodom na njemački jezik zbog pravovremene dostave zahtjeva za izručenje pravosudnim tijelima Savezne Republike Njemačke. Pojasnila je još i kako trajanje ekstradicijskog postupka nije ograničeno spomenutom konvencijom te da ovisi o tome hoće li će se izručenje provesti po redovnom postupku ili po pojednostavljenom postupku (u slučaju kada osoba pristane na izručenje).
– S obzirom da za sada ne raspolažemo tim podatkom, možemo samo okvirno reći da su prema našem iskustvu postupci izručenja iz Savezne Republike Njemačke relativno kratki – do 6 mjeseci u redovnom postupku – rekla je glasnogovornica resornog ministarstva Vesna Dovranić.
Renato Petrov nije jedini Zadranin za kojim je raspisana međunarodna tjeralica.
Na internetskim stranicama Interpola 11 Zadrana
Naime, na internetskim stranicama Interpola u rubrici “wanted” još je šest osoba za kojima je potragu pokrenula PU zadarska, a četvorica od njih su i rođeni u Zadru i Zadarskoj županiji. Osim njih šestoro, za pet osoba nisu dostupni podaci jer se zbog obilnost podataka objavljuju samo oni za koje nadležni procijene da su nužni. Najpoznatije ime zadarskoj javnosti koje se na internetskoj stranici Interpola spominje jest Marin Knežević, za kojim međunarodna policija traga tri godine. Za njega se navodi da je rođen 9. travnja 1964. godine u Zadru, a traži se zbog silovanja i bijega. Knežević je, naime, nakon što je “odležao” nešto više od godine dana u gospićkom zatvoru 13. veljače 2009. godine dobio dozvolu za izvanredni, petodnevni izlazak iz zatvora. Međutim, 17. veljače on se nije se vratio natrag te mu se od tada gubi svaki trag.
Interpol traga i za Zadraninom Domagojem Milošem, rođenim 17. lipnja 1975. godine, a potragu za njim raspisao je Županijski sud u Zagrebu koji ga je osudio na zatvorsku kaznu zbog krivotvorenja.
Na popisu bjegunaca je i Dušan Cupać, rođen 19. kolovoza u Zadru, a potragu za njim je raspisao Županijski sud u Rijeci. Cupać je 2009. godine zajedno s rođakom Darijom Cupaćem i prijateljem Darijom Savićem u centru Rijeke na smrt pretukao Aleksandra Abramova, studenta s Cresa. Riječka policija je odmah nakon ovog stravičnog događaja uhvatila Darija Cupaća i Darija Savića, dok je Dušan Cupać pobjegao. Odmah kod istražnog suca dvojica uhićenih branila su se kako su se samo zatekli na mjestu te da je Dušan taj koji ničim izazvan mladića usmrtio, nakon čega je riječki Županijski sud za njim raspisao tjeralicu za njegovo uhićenje.
Traga se i za Milutinom Graićem rođenim 4. studenog 1972. godine u Benkovcu. Županijski sud u Zadru izdao je nalog za njegovim uhićenjem zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno ratnog zločina nad civilnim stanovništvom hrvatske nacionalnosti. Osim četvorice rođenih Zadrana na istoj su stranici navedeni i Zlatko Čeljuska, Zagrepčanin koji je javnosti poznatiji kao suprug HTV-ove voditeljice Tončice Čeljuske. Potragu za njim inicirao je zadarski Općinski sud gdje su mu u tijeku dva suđenja zbog prijevare. Rođen je 8. lipnja 1954. godine. Posljednji od šestorice bjegunaca je državljanin BiH, Tomislav Kovačević. On je rođen 29. siječnja 1976., a traži ga Županijski sud u Zadru zbog zloporabe opojnih droga.


 U ZADRU 168 OSOBA PROCESUIRANO ZBOG RATNOG ZLOČINA


Na zadarskom Županijskom sudu zbog ratnih zločina u Domovinskom ratu počinjenih protiv hrvatskog stanovništva od ’91. pa na ovamo procesuirano je ukupno 168 osoba, a za još sedam predmeti se vode kao “otvoreni”. Za pokolj u Škabrnji do sada su zatvorske kazne izdržavali samo dvoje osuđenika, Zorana Banić u trajanju od pet godina i Jovan Badžoka u trajanju od 10 godina. Ernest Rađen, koji je također bio osuđen u istom postupku s Petrovim, Badžokom i Banićevom, temeljem međunarodne tjeralice prije dvije godine izručen je zadarskom pravosuđu iz Grčke. U nedostatku dokaza oslobođen je krivnje i pušten na slobodu.




 MUNJES TEMELJEM TJERALICE IZRUČEN IZ CRNE GORE


Temeljem međunarodne tjeralice crnogorska je policija zadarskom pravosuđu izručila i “krajiškog vampira” Nikolu Munjesa, pravomoćno osuđenog na devet godina zatvora zbog mučenja Hrvata u Perušiću. Njemu je u ponovljenom postupku pred zadarskim Županijskim sudom 4. veljače ta kazna potvrđena te je poslan na izdržavanje.


 PETROV IMA PRAVO NA PONOVNO SUĐENJE


Renato Petrov nakon izručenja hrvatskom, odnosno zadarskom pravosuđu, sukladno zakonu može zatražiti ponavljanje postupka. Njemu je naime, prvotna presuda kojom je osuđen na 20 godina robije izrečena u odsutnosti. Upravo ta činjenica ponajviše muči Škabrnjane koji pravdu za svoje mučki ubijene najmilije čekaju već 20 godina.