Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Santosh Rao u Zadru

07.04.2011. 22:00
Santosh Rao u Zadru


Predavanje i predstavljanje jedinstvenog antistresnog programa kojeg je u svijetu prošlo više milijuna ljudi, a u Hrvatskoj preko 5000 ljudi zaintrigiralo je i Zadrane koje je također zanimalo kako postići stanje dubokog mira i relaksacije te kako snažno energizirati vlastiti organizam
Posebnim događanjem “Večer slavlja i blagoslova” u četvrtak je zaključen boravak u Zadru jednog od pionira i vodećih trenera svjetske humanitarne organizacije “The Art of Living” Santosh Raoa. Njegov je dolazak u Zadar organiziran u centru za zdrav život “Ayus” povodom proslave 30. obljetnice postojanja spomenute međunarodne organizacije koja pod imenom “Umijeće življenja” djeluje i u Hrvatskoj. “Art of Living” je neprofitna obrazovna i humanitarna organizacija osnovana 1981. u SAD-u s podružnicama u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji. Trenutno, kao jedna od najvećih svjetskih nevladinih udruga, djeluje u više od 150 zemalja, s nekoliko milijuna članova. Priznata je kao nevladina organizacija (NGO) s posebnim savjetodavnim statusom pri Ekonomskom i socijalnom vijeću (ECOSOC) Ujedinjenih naroda, te surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).
Santosh je u Zadru i Hrvatskoj boravio kako bi svim zainteresiranima približio svoj “Wake up, Shake up” program koji je uključivao predavanje o “Umijeću disanja” te spomenuto večernje događaje “Večer slavlja i blagoslova”.
Dvodnevno druženje sa Zadranima i njihovim gostima iskoristio je kako bi im približio sve dobrobiti dubokog mira i relaksacije, detoksifikacije te snažnog energiziranja organizma zahvaljujući sofisticiranim tehnikama disanja i znanju o umijeću disanja. Utvrđeno je, naime, da svako emotivno i mentalno stanje neposredno izaziva odgovarajući ritam daha.
Vrijedi i obrnut princip pa savladavanje programa umijeće disanja omogućuje praktikantu te metode da samostalno i prema potrebi koristi tehnike disanja i joge kako bi pozitivno i pročišćavajuće djelovao/a na vlastite misli i emocije. Santosh je naglasio kako se kroz kontrolu disanja stječe primjetan stupanj samokontrole, slobode od stresa i nasilja te prikuplja snaga da se nosimo s izazovima svakodnevnice kao što se jača i imunitet s obzirom na to da se najveći dio bolesti može povezati s negativnim stanjem uma.
– Radionica ‘Umijeće disanja’ se sastoji od dragocjenih iskustvenih znanja o zakonima po kojima djeluju sve razine našeg postojanja (tijelo, dah, misli i emocije, intelekt, memorija, ego i jastvo), grupnih interaktivnih procesa, joga vježbi, tehnika disanja i Sudarshan Kriya procesa koji je najdragocjeniji i najsnažniji antistres proces radionice, naglasio je Santosh Rao.
“Večer slavlja i blagoslova”, pak, organizirana je kako bi svi polaznici predavanja i radionica dobili priliku da provedu istinski kvalitetno vrijeme kupajući se u pozitivnoj energiji i osjećaju rasterećenja od nasilja i stresa. Santosh je naglasio kako je to iskustvo osobito dragocjeno onima koji nisu prošli osnovni tečaj Umijeće disanja, a traže način jednostavnog povratka svojoj vlastitoj prirodi. Na večeri slavlja i blagoslova bio je predstavljen i kratki video povodom 30 godina djelovanja “Art of Living”, a za sve zainteresirane bila je prezentirana i tehnika iscjeljivanja.