Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

SDP podržao Đinđića, puca koalicija HDZ-HSS?

07.04.2011. 22:00
SDP podržao Đinđića, puca koalicija HDZ-HSS?


Do sad smo trpjeli sve ispade koalicijskih partnera, a što će biti u ovom slučaju odlučit će Predsjedništvo i Županijski odbor HDZ-a, rekao je potpredsjednik ŽO HDZ-a Lončar
Mirko Đinđić na današnjoj je sjednici Županijske skupštine reizabran na mjesto ravnatelja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije. HDZ je ovim, kako navode izvori bliski ovoj stranci, prekršio nepisani dogovor s HSS-om po kojem je, nakon isteka Đinđićevog mandata, ravnateljsko mjesto Javne ustanove trebalo pripasati osobi iz HSS-a.
Članu HDZ-a Đinđiću na natječaju je konkurirao tajnik ŽO HSS-a Zdravko Šarić. Šarić je, inače, kao izvanskupštinski predstavnik, član Odbora za izbor i imenovanja Županijske skupštine koji se sastao sat vremena prije sjednice Skupštine. Od pet članova Odbora, njih troje podržalo je Đinđićev reizbor, uz jedan suzdržan glas, izvijestio je predsjednik Odbora Željko Lončar (HDZ). Kako saznajemo, na sjednicu Odbora nije došla bivša članica HSLS-a, danas nestranačka vijećnica, Branka Perinčić, dok je Đinđićevo imenovanje uz HDZ-ovce Željka Lončara i Nikicu Čalušića, podržao i SDP-ovac Svetko Šarić. Zdravko Šarić je pri glasovanju je ostao suzdržan.
Perica suzdržan, Kovačević „za”
Na sjednici Skupštine o izboru ravnatelja glasovalo se, iako tako nije bilo predviđeno prvotno predloženim dnevnim redom, nakon glasovanja oIzvješću Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije o ostvarivanju programa zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja zaštićenih dijelova prirode na području Zadarske županije za 2010. godinu. Svetko Šarić je tijekom rasprave o dnevnom red dao prijedlog da se o ovoj točki glasuje prije glasovanja o izboru ravnatelja što je jednoglasno usvojeno. Jednoglasno je usvojeno i izviješće Javne ustanove o radu 2010.
-Podržat ćemo Izviješće o radu Javne ustanove, rekla je istupajući u ime Kluba SDP-a Nevena Petani koja je, Javnoj ustanovi ipak uputila kritiku navodeći kako se za ulazak na izletište Kamenjak plaća ulaznica pri čemu „posjetitelj nema dovoljno sadržaja i ne može niti vode popiti”.
Đinđić je u konačnici izabran za ravnatelja uz potporu svih nazočnih vijećnika, s izuzetkom HSS-ovca Dražena Perice.
No, prije rasprave o ovoj točki sjednicu je napustila Predsjednica Skupštine Irena Devčić Buzov. Sjednicu je nastavio voditi potpredsjednik Grgo Batur (HDZ) kratko izvijestivši kao ga je predsjednica zamolila da nastavi s njezinim vođenjem.
Na sličan je način, također HSS-ovac, Vladimir Kovačević prije nešto više od godinu dana napustio sjednicu na kojoj ga je na funkciji predsjednika Skupštine zamijenila Devčić Buzov. Na današnjoj sjednici, Kovačević je digao ruku za Đinđića. Ostali vijećnici kluba HSS-HSP na sjednicu nisu došli.
-Imala sam dobre i bitne razloge zbog kojih sam morala napustiti sjednicu. Koincidencija je što se to dogodilo baš prije treće točke. Bilo je izmjena u dnevnom redu na samoj sjednici i da je točka izbora ravnatelja ostala druga po redu, vjerojatno bih ostala i bila bih suzdržana. Unutar Kluba vijećnika HSS-a i HSP-a je dogovoreno da ćemo prilikom glasovanja biti suzdržani. Što se tiče Vladimira Kovačevića, evidentno je da se ne drži dogovora Kluba, rekla je Devčić Buzov.
HDZ-u se ne žuri
Na pitanje znači li njezino napuštanje sjednice da je pred vratima raskid koalicije s HDZ-om odgovorila je:
– Što se nas tiče, nije. Što se tiče HDZ-a, to treba njih pitati, ali da postoje problemi u komunikaciji – postoje.
– Nije mi jasno zašto je otišla sa sjednice. Mi smo koalicijski partneri i trebala je reći razlog zbog kojeg odlazi, komentirao je nakon sjednice potpredsjednik ŽO HDZ-a Željko Lončar koji je, upitan je li ovo ujedno i kraj koalicije dviju stranaka, kazao:
– Reći ću vam na transparentan način; napustiti sjednicu bez dogovora, prije točke za čije je usvajanje potreba natpolovična većina svih vijećnika nedvosmisleno govori o tome gdje takva odluka vodi. Nije HDZ taj koji raskida koaliciju. Do sad smo trpjeli sve ispade koalicijskih partnera, a što će biti u ovom slučaju odlučit će Predsjedništvo i Županijski odbor HDZ-a.
Na pitanje je li sjednica stranačkih tijela koja o raskidu koalicije trebaju odlučiti već sazvana, kazao je:
– Ne. Nama se ne žuri.


IRENA DEVČIĆ-BUZOV: HDZ ima podružnicu i u SDP-u; SVETKO ŠARIĆ: HSS je ništa


Irena Devčić Buzov je za naš list komentirala podršku Svetka Šarića Đinđiću na sjednici Odbora, a Šarić joj nije ostao dužan.
– Ako se gleda politički, sad je potpuno jasno da HDZ ima podružnicu i u SDP-u, jer je Mirko Đinđić HDZ-ovac, a Zdravko Šarić član HSS-a. Potpuno je jasno da oporba postoji samo fiktivno, ocijenila je Devčić Buzov.
– Ja sam bio za izbor Mirka Đinđića iz nekoliko razloga. Na istoj sjednici prihvatili smo Izviješće o radu Javne ustanove. Ne znam zašto bismo, ako smo izviješće prihvatili, bili protiv ravnatelja koji je izviješće podnio. Đinđić je čovjek pred mirovinom i nije mi jasno zbog čega ga sad pred mirovinom treba smjenjivati, ako se slažemo da je dobro radio svoj posao, a SDP, za razliku od HSS-a, nikad nije bio koalicijski partner HDZ-a, niti to namjerava postati. HSS je, ne samo na našem području, trgovačka stranka čiji postupci često sliče na trgovanje konjima i čiji je smisao jedino postizanje vlastite promocije i vlastitog probitka. Da je to tako, govori i činjenica što Devčić Buzov ne pada na pamet raskinuti koaliciju s HDZ-om, jer je svjesna da su ona i njezina stranka bez HDZ-a ništa, kao što su i s HDZ-om ništa. O oporbenom ponašanju najmanje mogu dijeliti lekcije Devčić Buzov i njezina stranka. Cijela ova njezina ljutnja proizlazi iz toga što ovog puta nisu uspjeli uhljebiti jednog od trgovaca konjima, uzvratio je Svetko Šarić.