Starigrad asfaltira nerazvrstane puteve

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Općina Starigrad nastavlja razvoj unatoč krizi i recesiji. Jučer je u općinskoj vijećnici starigradski načelnik Krste Ramić s Josipom Borićem, državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, potpisao ugovor za druge fazu sanacije i modernizaciji 12 kilometara nerazvrstanih cesta na području Općine (Starigrad, Seline, Tribanj). Ugovor je dio programa Integralni razvoj lokalne zajednice EIB II, vrijedan 2 milijuna i 700 tisuća kuna bez PDV-a.

Ugovor o asfaltiranju lokalnih putova je potpisao i predstavnik izvođača radova Jakov Despotušić iz splitske tvrtke Asfaltna cesta d.o.o. Svečanosti potpisivanja nazočio je i nadzornik radova Ante Buterin iz zadarske tvrtke Gin company d.o.o. Rok izvođenja radova je sedam mjeseci.

- U prvoj fazi se u iznosu od oko četiri milijuna kuna asfaltiralo 15 kilometara dok će se u ovoj drugoj fazi asfaltirati 12 kilometara lokalnih putova. Ministarstvo učestvuje sa 80 posto sredstava. Kroz program EIB II bili smo dužni napraviti projektnu dokumentaciju i ishoditi dozvole te sufinancirati projekt s 20 posto sredstava, objašnjavao je Ramić najavivši pritom kako će se Općina natjecati i za financijska sredstva u sklopu EIB III, kojim žele izgraditi sportsku dvoranu i urediti obalu u samom središtu Starigrada.

- Zahvaljujući Zadarskoj županiji, Vladi RH i ministru Božidaru Kalmeti u posljednjih nekoliko godina obnovljen je i dograđen gat "Riva" u vrijednosti 5,6 milijuna kuna, izgrađen Dječji vrtić „Osmijeh" za čiju je izgradnju Ministarstvo od sveukupne vrijednosti od 4,7 milijuna kuna izdvojilo oko 2,4 milijuna kuna, dok je od sveukupnog iznosa od 20 milijuna kuna sufinancirana izgradnja starigradskog groblja na Brigu Šikića u iznosu od 9,3 milijuna kuna. Hrvatske ceste sa 17 milijuna kuna su financirale izgradnju novog nogostupa sa odvodnjom,u dužini od 6,5 kilometara, s obje strane Jadranske magistrale od Selina i Starigrada, nabrajao je Ramić ističući kako je asfaltiranje lokalnih cesta sastavni dio razvojnog programa s kojim su Podgorci odlučno krenuli u budućnost s naglaskom na razvoj ovog podvelebitskog kraja.

Državni tajnik u resornom ministarstvu Josip Borić podsjetio je da je u sklopu programa EIB II Hrvatska od Europske investicijske banke 2005. godine dobila zajam vrijedan 2 milijarde i 150 milijuna kuna. Od toga, u proteklih pet godina, u Zadarskoj županiji realizirano je 7 projekata vrijednih 60 milijuna kuna.

- Od 2008. godine kad je uspostavljeno Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture od EIB II je ostalo 400 milijuna kuna. U Zadarskoj županiji imali smo nominirano 21 projekt u vrijednosti od 125 milijuna kuna. Ministarstvo je učestvovalo sa 106 milijuna kuna a 19 lokalnih jedinica sa 19, 6 milijuna kuna, nabrajao je Borić.

- Veliki je to iskorak i olakšanje za lokalnu samoupravu u današnje vrijeme recesije i krize. Dobivanjem bespovratnih novčanih sredstava omogućena je izgradnja komunalno-infrastrukturnih objekata u priobalju, zaobalju i otocima. Trenutno rješavamo najveći problem na početku trećeg tisućljeća, vodoopskrbu zaobalja Zadra. Pred nama je i rješenje vodoopskrbe podvelebitskog kraja te potpuna vodoopskrba otoka, najavio je državni tajnik Josip Borić.

 SLIJEDE LIŠANE, POLAČA I SUKOŠAN

Nakon potpisivanja ugovora u Starigradu već smo u ponedjeljak na potpisivanju ugovora u Lišanima Ostrovičkim. Potom slijedi Sukošan, Polača i druge lokalne samouprave na području Zadarske županije, najavio je državni tajnik Borić.

U Lišanima Ostrovičkim će se graditi javna poslovna zgrada, u Polači dječji vrtić, dok će se u Sukošanu sanirati i modernizirati glavna riva.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno