Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Tisuću papirnatih ždralova leti za Japan

07.04.2011. 22:00
Tisuću papirnatih ždralova leti za Japan


Učenici će se danas u 11 i 30 sati okupiti na Narodnom trgu, gdje će građanima podijeliti 1.000 papirnatih ždralova. Potom će krenuti s Narodnog trga prema Pozdravu suncu i to s plakatom na kojem na japanskoj kaligrafiji piše “Nakon oluje dolazi smiraj”. S Morskih orgulja će prema japanskom običaju u more pustiti 10 lampiona u čast 10 tisuća poginulih u tragediji
Jučer su završene zadnje pripreme za današnju manifestaciju na kojoj će udruženi učenici zadarskih škola poslati pozitvne misli Japanu pogođenom tragedijom.
Učenici će se danas u 11 i 30 sati okupiti na Narodnom trgu, gdje će građanima podijeliti 1.000 papirnatih ždralova. Potom će krenuti s Narodnog trga prema Pozdravu suncu i to s plakatom na kojem na japanskoj kaligrafiji piše “Nakon oluje dolazi smiraj”. S Morskih orgulja će prema japanskom običaju u more pustiti 10 lampiona u čast 10 tisuća poginulih u tragediji. Nakon minute šutnje pročitat će se kratko pismo za Japance, a potom će zamoliti građane da bace u zrak ždralove, kojima će do Japana odletjeti suosjećanje i pozitivne misli Zadrana.
Kako kaže Marin Perinić, pedagog u Pomorskoj školi, zanimljivo je što su cijeli projekt osmislili sami učenici, a proveli su ga tek uz podršku školskih djelatnika koji su ovih dana bili zauzeti s državnom maturom.
Inicijativa je došla od učenika Pomorske škole, a kroz prijateljske odnose s učenicima iz Medicinske škole i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna stvorilo se još ideja i uspostavila prava kooperacija. Pridružili su se i studenti sa Sveučilišta u Zadru koji već neko vrijeme skupljaju novac za pomoć Japanu.
Mlade Zadrane je posebno oduševilo što je kreativni duh Japanaca i u ovako teškim trenucima nepokolebljiv. Stoga na to i sami odgovaraju kreativnošću.
Izradili su ždralove u japanskoj tehnici savijanja papira, origami, a platno na lampionima su oslikali tradicionalnim japanskim simbolima, kao što je trešnjina grančica. Izradili su i veliki plakat s optimističnom porukom.
Na odjelu slikarstva jučer u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna radilo se punom parom. Najaktivnije su bile Alba Miočev i Anđela Tenšek, drugašice sa smjera slikarskog dizajnera, koje su nakon dogovora s prijateljicama iz Pomorske i pokrenule inicijativu u svojoj školi.
Kako je rekla njihova profesorica slikarstva, Bojana Vukojević, rado se odazivaju akcijama u kojim učenici razvijaju svoju kreativnost, a ujedno nekome i pomažu.
– Ravnateljica Marjana Bakmaz to uvijek posebno hrabri i podržava. Ovaj put smo još ponosniji što su cijeloj akciji samostalno pristupili i to puni entuzijazma i senzibiliteta za ljude u nevolji, rekla je Vukojević.