Romb u Vagabundu

Slika korisnika admin
Autor: 

Petrčane u Velikom tjednu navješćuju dobru turističku sezonu, unatoč odlasku engleske pustolovne skupine - Garden festivala.

Branko Radman-Kljava (58), vrhunski petrčanski kalafat, drvodjelac svjetskog glasa.

U Petrčanima naučio obrt. Otišao u svijet. Skrasio se u New Yorku. Zarađivao radeći na sebi i potvrđujući se u izradi umjetničkog pokućstva. Vratio se, održava obrt i uživa u svojim Petrčanima.

Na sri sela u Vagabundu, skupljaju se pravi pustolovi vjerni Petrčanima.

Zadarsko-ljubljanski premudir i ljubimac žena Marijan Cifer (60).

Zadarski arhitekt i veliki sportaš Goran Glavan (58).

Branko je privukao u društvo i svoju njujoršku poznanicu, slikaricu Sanju i njezine pse terijere, malog pinča i vižlastog pudla.

Jeli smo romba, ulovio ga Denis Stanišić (50), a pripremio gospodar Vagabunda Marino Buškulić (52) predavši ga Branku na pečenje.

Pravi je grih biti blizu, a ne kušati ovu ribu počinje Marino. Pokupila je sve lipote kavala, draži tabinje, doda Goran. Mekog tkiva i čvrste mrvičaste strukture mesa kao u podlanice i lubina, uči nas Branko.

Oporosti i slasti kao u kovača i grdobine, romb je čarolija petrčanske morske divljine.

Gospodar Marino pripovijeda mi o humanim petrčanskim časnama, koje su lovcima donirale zemlju i materijal za lovački dom.

O tome kako je produžio sezonu ne naplaćujući gostima pansion za kišne dane.

I o nečem što baš i nije za javnost. Znaš, u petrčanskim šumama ima crnog tartufa, šapne mi u uho Marino. Ovaj je navodno bolji od istarskog biloga, čuvši ga potvrdi Goran.

Čuo nas i Cifer i odmah se preporučio.

Jedući romba u zelju, pripremljenog od majstora kakvi su Branko i Marino, pečenog na lozju, polivenog petrčanskim maslinovim uljem, zalivenog zadarskom maraštinom, sumnjam da je Ciferu i društvu trebalo nešto slađe i jače i bolje za ugodno i opušteno preduskrsno druženje.

Vaš Bage

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno