Paški plemići i pučani posjetili Zadar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Sve je krenulo iz Kneževe palače gdje je otvorena izložba fotografija

Paški plemići i plemkinje, pučani i pučanke, streličari i alkari prošetali su u subotu ujutro gradom, na opće oduševljene Zadrana, ali i grupa turista koje su se zatekle na Narodnom trgu. Srednjovjekovni Pažani u Zadar su stigli u sklopu obilježavanja Županijskih dana i predstavljanja projekta "Pag - srednjovjekovni grad," započetog prošle godine obnovom i šivanjem odjeće i odora te srednjovjekovnim sajmom.

Prije prezentacije starih igara i plesova u Kneževoj palači otvorena je istoimena izložba fotografija na kojoj su prikazani prizori prve faze projekta započetog prošle godine.

- Želja nam je Zadru predstaviti naš projekt "Pag - srednjovjekovni grad" u sklopu kojeg smo oživjeli srednjovjekovni sajam i tržnicu što je vidljivo na izloženim fotografijama. U sklopu sajma prezentirana su stara jela, a od ove godine u drugoj fazi projekta uključili smo i renesansni ples, za sada jedan pučki i jedan plemićki, te igre, poput paške alke koja se igrala do sredine 18. stoljeća na glavnom trgu, ali i druge na koje smo naišli u starim zapisima. Tu je i turnir u streličarstvu u koji će se moći uključiti i gosti, a priprema se i klada, pojasnila je i najavila Ivana Portada, iz Centra za kulturu Paga. Sve ovo mladi će Pažani i Pažanke predstaviti i u jeku turističke sezone i tako upotpuniti turističku ponudu.

Paški srednji vijek u Zadru su predstavljali mahom mladi, a Portada je istaknula kako su bili iznenađeni velikim interesom i angažmanom mladih za ovaj projekt te njihovom ljubavi za povijest Paga. Nakon otvorenja izložbe fotografija u Kneževoj palači u Gradskoj loži prezentirane stare igre - obduja, igra slična paškoj alci te svinjarka, igra koja se igrala krpenom loptom. Posjetiteljima su podijelili i pandešpanj i baškotine, vrste srednjovjekovnih kolača koje rade benediktinke iz Samostana sv. Margarite u Pagu pa su posjetitelji gledajući prezentaciju igara i plesova uživali i u svevremenim slasticama.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno