Pronašli jelovnik posjeta Franje Josipa Zadru i u Nike će ga rekonstruirati

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Erik Pavin

U nedjelju, 10. travnja opetovat će se službeno jelovnik koji  je serviran za večeru prije punih 141 godinu austrijskom caru Franji Josipu I. pri posjetu našem drevnom gradu. Naime, članovi Udruge turističkih vodiča Zadra „Donat" pozabavili su prošlošću zadarske gastronomije i u starim spisima pronašli jelovnik iz 1875. godine. I to ne bilo kakav već onaj povijesni, sastavljen od raznolikosti menija u kojem je  gušao austrijki car i njegova svita na večeri u zadarskom namjesništvu,  10. travnja 1875. godine.

Kome ponuditi tu povjesnu znamku, kako bi se ta gastromska izmišljotina i službeno valorizirala, bilo je pitanje koja su postavljali zadarski vodiči. Vijećalo se i vijećalo, a jezičak vage je ipak odlučio da to bude  restoran Niko.

Osim što će se uz bogatu večeru evocirati uspomene na četverodnevni  boravak austrijskog cara u Zadru, svečana večera bit će posvećena hrvatskoj i austrijskoj himni.

Još jedan jubilarni biser - austrijsku državnu himnu naslova „Land der  Berge, Land am Strome" (Zemljo gora, zemljo na rijeci) je napisala Paula  von Preradović, unuka našeg poznatog pjesnika Petra Preradovića i to  točno prije 70 godina, 1946. Glazba za himnu uzeta je iz skladbe pripisane slavnom Wolfgangu Amadeusu Mozartu. Među njezinim djelima ističe se i Dalmatinski sonet - Dalmatinishe sonette, a inspiraciju je crpila  iz Zadarskog kanala, slično kao i djed joj Petar sa prozora malolukoranskog ljetnikovca, stvaravši pjesmu „Zora puca bit će dana".

Turistički vodiči prvi su sjetili na koji način treba brendirati povjesni  carski jelovnik, čiju je ideju objeručke prihvatila obitelj vlasnika Erika Pavina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno