Ivan Gašpar nakon godina sudovanja vraćen na posao

Slika korisnika valentinam
POBJEDA OBESPRAVLJENIH
Ravnateljica Bek je odluku o vraćanju Ivana Gašpara na posao pojasnila rješenjem Ministarstva zdravlja prema kojemu sanitet od 1. lipnja prelazi pod nadležnost Hitne medicinske pomoći, no sindikalac Uranija tu odluku vidi kao pravnu i sindikalnu pobjedu u borbi za prava radnika
Arif SITNICA
Ivan Gašpar vraća se na posao i punu plaću

Ivan Gašpar, vozač saniteta u Domu zdravlja i sindikalni povjerenik u toj ustanovi, nakon nekoliko godina sudovanja, tijekom kojih su donesene tri pravomoćne presude da mora biti vraćen na posao jer je nezakonito u dva navrata dobio otkaz, i niza sindikalnih akcija u kojima mu je pomogao Vedran Uranija, pravni zastupnik u Teritorijalnom uredu SSSH Zadar, uspio se izboriti za pravdu. Odlukom Doma zdravlja Zadarske županije od 4. travnja 2018. godine koju, sukladno Statutu ustanove potpisuje ravnateljica dr. Renata Bek, Gašpar je vraćen na radno mjesto vozača saniteta s današnjim danom.

Tri pravomoćne presude

- Zbog dugotrajnosti sudskih postupaka, a sukladno postojećim sudskim presudama, Ivan Gašpar se od 9. travnja 2018. uključuje u sustav rada te je dužan javiti se na posao u poslijepodnevnoj smjeni, stoji u odluci ravnateljice Bek koja je potom, na osobni zahtjev vozača Gašpara ispisala i rješenje da mu se odobrava korištenje godišnjeg odmora iz 2017. godine u vremenu od 9. travnja do 22. svibnja.

Ravnateljica Bek je odluku o vraćanju Ivana Gašpara na posao pojasnila rješenjem Ministarstva zdravlja prema kojemu sanitet od 1. lipnja prelazi pod nadležnost Hitne medicinske pomoći te pravom zaposlenika na korištenje godišnjeg odmora. Sindikalac Uranija, međutim, tu odluku vidi kao pravnu i sindikalnu pobjedu u borbi za prava radnika.

- Zadovoljan sam što se ta priča konačno završila i što se Ivan Gašpar vraća na posao upravo temeljem tri pravomoćne presude na koje smo se sve ovo vrijeme pozivali, kaže Uranija izražavajući posebnu zahvalnost županijskom pročelniku za zdravstvo, Bernardu Maruni, na pomoći u rješavanju ovog problema. Njemu je zahvalan i Gašpar, ali i pravnom zastupniku Uraniji na sindikalnoj podršci i svemu što je učinio za njega.

Mišljenje inspekcije rada

- Što reći nakon toliko godina?! Žao mi je što sam morao sve ovo proći da bih došao do pravde i vratio se na svoje radno mjesto. Bez Uranije, ali i pročelnika Marune, teško da bih uspio sam u ovoj borbi. Pročelnik Maruna vratio mi je poprilično poljuljano povjerenje u institucije i sustav u kojem živimo općenito. Pokazao je da još uvijek ima odgovornih ljudi koji pošteno rade svoj posao, kratko je prokomentirao Gašpar koji je, osim tri pravomoćne presude, kao temelj za povratak na posao imao i pisano mišljenje inspekcije rada da se odluke suda donesene tim presudama moraju ispoštovati. Usprkos tome, on je nakon vraćanja na posao bio udaljen s radnog mjesta te primao samo osnovicu plaće zajamčenu ugovorom, što je pola od one koju je primao dok je obavljao posao. Uranija je taj Gašparov status tumačio njegovim sindikalnim angažmanom i ukazivanjem na nepravilnosti u Domu zdravlja, zbog čega je postao nepodoban, a tu tezu potkrepljivao je i podatkom da je Gašparov slučaj jedinstven, ne samo u Zadru, već i u Hrvatskoj.

- U mojoj karijeri ovo je najdelikatniji i najteži slučaj. Gašparov povratak na rad ima veliki značaj, ne samo za njega osobno, već i u smislu sindikalnog rada jer je sada pred njim konsolidiranje sindikalne podružnice, a onda krećemo u sindikalne aktivnosti. Već 16. travnja imamo sastanak vezan uz materijalna prava radnika, isplate dnevnica i zapravo pokrećemo pregovore oko novog kolektivnog ugovora u Domu zdravlja. Bio je ovo dugotrajan i mukotrpan posao, ali se na kraju isplatio. Pokazalo se da se ipak moraju poštovati hrvatski zakoni i Ustav, zaključio je Uranija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.7 (3 glasova)