Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

BUDI DIV Naglasak na poštivanju prava kreativaca i izumitelja

08.04.2019. 13:53
BUDI DIV Naglasak na  poštivanju  prava  kreativaca i  izumitelja


U Kazalištu lutaka Zadar danas je održan Dan intelektualnog  vlasništva za djecu i mlade, pod motom Budi kreatIVan, Budi inovatIVan,  BUDI DIV. Riječ je o interaktivnoj edukaciji djece i mladih o intelektualnom vlasništvu i upravljanju njime koja je nastala u suradnji Državnog  zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske (DZIV) i Ureda  Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), uz pokroviteljstvo  Nacionalne koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva.


Radionice prvi put u Zadru
Cilj ovog događanja, organiziranog u suradnji sa Zadarskom županijom i Gradom Zadrom, a namijenjenog djeci i mladima, je kroz igru i sadržaje namijenjene njihovom uzrastu, educirati ih o važnosti kreativnosti i inovativnosti i potencijalu intelektualnog vlasništva, te ih potaknuti  na stvaranje, ali i upozoriti na potrebu poštivanja prava intelektualnog  vlasništva drugih.
Ovo je prvi put da se u okviru navedenog projekta ovakve radionice  održavaju u Zadru, a važnost pravilnog odnosa prema vlastitom, kao i  tuđem intelektualnom vlasništvu naglašava i pročelnik Upravnog odjela  za odgoj i školstvo Grada Zadra Joso Nekić.
– Smisao ovog projekta je da se djeci i mladima ukaže kako sami mogu  biti kreativni i kako mogu osmisliti i realizirati neku ideju umjesto da  uzimaju od drugih. Važno je objasniti im da sami mogu napraviti bolje i  uspješnije, i da će tada biti puno zadovoljniji i ispunjeniji nego da kopiraju od drugih, kaže Nekić i dadaje da polaznici radionice kao primjere  imaju i  konkretne osobe koje će im ispričati kako su uspjeh postigle zahvaljujući vlastitom radu, trudu, inovativnosti i kreativnosti. Tako su na  tribini srednjoškolcima svoja iskustva u kreativnom i inovativnom radu  prenijeli Nela Šarić, proslavljena zadarska sopranistica, Frane Herenda,  magistar farmacije, književnik i poduzetnik, Vinko Radovčić, glumac,  dramaturg i redatelj, te Marko Mišulić, mladi zadarski poduzetnik, osnivač i direktor tvrtke Ascendo d.o.o. i start-up projekta Rentlio.


Zaštita izuma i autorskih djela
Prvi dio današnjeg Dana intelektualnog vlasništva za djecu i mlade,  održan u prijepodnevnim satima, bio je namijenjen djeci nižih razreda  osnovnih škola. Kroz tri tematska animirana filma, prilagođena ovom  uzrastu, na jednostavan i zabavan način predstavljena je tema intelektualnog vlasništva. U sadržaju animiranih filmova naglašene su poruke o  važnosti izuma, zaštitnih znakova – žigova i autorskih djela, kao i važnosti zaštite izuma i autorskih djela, te poštivanje prava kreativaca i izumitelja.
U poslijepodnevnom terminu su učenici viših razreda osnovnih škola  pratili interaktivni zabavno-edukativni mozaik „Imam ideju“, autorice  Lare Antić Prskalo koja im je kroz dijalog koji sadrži niz kratkih skečeva i  tematskih video zapisa približila pojam intelektualnog vlasništva. Za oba  uzrasta organizirane su interaktivne kreativne radionice, te kvizovi na  stanicama za učenje.
Za srednjoškolce se u terminu od 15 do 16 sati prikazuje dokumentarni  film o uspješnim mladim hrvatskim inovatorima i kreativcima (Mate Rimac, Ivan Mrvoš, Mia Marić, Čejen Černić, Frano Živković, Ivan Golubić), nakon kojeg se održava tribina s već navedenim mladim i uspješnim inovatorima, kreativcima i poduzetnicima iz Zadra. Nakon tribine, za srednjoškolce će se također održati interaktivne kreativne radionice, te kvizovi na stanicama za učenje.
Navedimo još kako su sudionici radionica osnovne škole s područja  Zadra, te županijske srednje škole. Inače, Dan intelektualnog vlasništva  je prije Zadra održan u Zagrebu, Varaždinu, Rijeci i Velikoj Gorici.