Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

KORIZMA Nekoliko stotina vjernika sudjelovalo u Križnom putu

08.04.2019. 17:00
KORIZMA Nekoliko  stotina  vjernika  sudjelovalo u  Križnom putu


Nekoliko stotina vjernika sudjelovalo je u nedjelju poslijepodne na Križnom putu vjernika Zadarske nadbiskupije u središtu Zadra. Petu godinu u nizu Križni put Poluotokom je predvodio zadarski  nadbiskup mons. Želimir Puljić.
Nakon što se započelo s pobožnostima u crkvi sv. Dimitrija uz zadarsko Sveučilište, kolona vjernika svih dobi kojoj su na čelu s križem i feralima bili sjemeništarci te desetak zadarskih župnika, spustila se na zadarsku rivu.
Sudionici procesije molili su na 14 postaja Križnog puta, a na svakoj  od njih župnici su  čitali razmišljanja koja su bila usmjerena na današnjeg čovjeka, vjernika pritisnutog svojim križem te griješnike koji nalikuju onima koji koji su napustili i osudili Isusa. Upozorili na današnju  pojavnost udaljavanja ljudi jednih od drugih i gubljenje svijesti da je  prihvaćanje križa bližnjeg svog jedini put za otkup grijeha i rasterećenje  vlastitih križeva i tegoba. U činu skidanja Isusovih haljina ozrcalili su današnju svjetniu spremnu ogoliti, poniziti i posramiti drugoga, ali i  besćutnost i pohlepu današnjeg svijeta.
Po završetku procesije, koja je prošla i uz Morske orgulje i Pozdrav  Suncu, u crkvi sv. Frane nadbiskup mons. Puljić uputio je prigodni nagovor. Otac nadbiskup podsjetio je na Ivanovo evanđelje prema kojem je  muka Gospodina našega, Isusa Krista, počela u vrtu koji podsjeća edenski vrt izgubljenog raja.
– Oko tri sata poslije podne, na maloj uzvisini Jeruzalema koju Golgotom zovu, dogodilo se najbezumnije ljudsko djelo. Tog poslijepodneva  neukrotiva i pomahnitala svjetina tražila je Kristovu smrt. Pilat je popustio i oprao ruke. Židovski starješine su se radovali jer su ostvarili svoj cilj.  A Isusovo srce razdire se od boli, jer njegov narod muči ga i razapinje.  Priroda se stidi pa u žalosnom trenutku njegove smrti zemlja se trese i  hramske zavjese pucaju, kazao je mons. Puljić podsjećajući na postaju  križnog puta u kojoj vjernici spominju da su i sami osudili Gospodina  svojim življenjem i ražalostili svojim ponašanjem. Citirao je potom zadnje Kristove riječi, svojevrsni ukor: "Puče moj, što učini Tebi, ili u čemu  ožalostih tebe, odgovori meni".
– Opisani smo u kalvarijskoj drami i svojim lošim življenjem sudjelovali u tom prežalosnom procesu poput Jude, Pilata, Petra, svjetine i vojnika. Dok slušamo zadnje Isusove riječi, dira nas plač i jauk napuštenog  Mesije koji s križa vapije i moli. Molimo stoga usrdno i žarko neka oprosti i zaboravi naše grijehe zavisti, ogovaranja i klevete. Naše sudjelovanje  u dirljivim obredima Gospodinove muke i mimohod našom Rivom izraz  je naše vjere, molitve i počasti svetom drvu križa na kojem je Isus umro,  poručio je u prigodnom pogovoru zadarski nadbiskup u 5. korizmenu  nedjelju.