Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Papa Ivan Pavao II. u Zadru

08.04.2019. 17:15
Papa Ivan Pavao II. u  Zadru


Događaj koji nije izravno povezan s temom o kojoj pišem, ali je događaj koji jednostavno ne mogu preskočiti, je dolazak Sv. Oca Ivana Pavla II. u Hrvatsku i Zadar. 120 tisuća ljudi u jedinstvenom, prekrasnom  ambijentu, na Forumu, dočekalo je Papu. Bio je to veličanstveni susret  Pape i Zadrana, zbog kojih je Sv. Otac produžio boravak u Hrvatskoj, za  jedan dan.
"Hvala ti, ljubljeni puče hrvatski, koji si me dočekao raširenih ruku i  otvorena srca", obratio se Papa Zadranima, a oni su mu odgovorili poznatim sloganom: "Mi smo Zadrani, Papa je naš".
Hrvoje Perinčić, kao kapetan Zadra, i predstavnik zadarske mladeži,  zajedno sa Sandrom Nakić, studenticom, imali su čast koja se pruža jednom u životu, da Papi predaju sliku "Zadar", rad akademskog slikara Mile Skračića.
"Osjećaj koji nas je prožimao, bio je veličanstven, neopisiv, među okupljenim narodom mogao si osjetiti sreću i zadovoljstvo", rekao je Hege.  Ovaj događaj proglašen je najvećim, ne samo u Zadru, nego i u Hrvatskoj, te godine, a Zeleni trg kako su ga zvali do tada, preimenovan je u  poljanu Ivana Pavla II.


Vladović i Banić
Jusup je potvrđen kao trener i počinje zahtjevan posao slaganja  momčadi za novu, vrlo zahtjevnu sezonu, obrana naslova osvajača Kupa  Krešimira Ćosića i Goodyear lige, te ULEB Kup i Prvenstvo Hrvatske. Jupe želi vratiti Kovačića, ali i Ivana Perinčića, pa bi petorka Zadra mogla  izgledati: Popović, Longin, H. Perinčić, I. Perinčić i Kovačić. Kakva bi to  slika bila, pet Zadrana u postavi! Ostvario bi se jedan od mojih velikih  snova, da sinove vidim u dresu Zadra. Ali, san je samo san, rijetko se ostvari, pa tako neće ni ovaj.
Nakon Europskog prvenstva u Švedskoj, gdje su zajedno igrali za reprezentaciju Marko će u španjolsku Pamesu, Hrvoje u francuski Strasbourg, a Ivan, koji je kao 13. ispao iz reprezentacije će u put Turske, u  Turk Telekom. Od udarnih igrača iz prošle sezone, ostat će samo Branimir Longin, koji će postati i kapetan. Vraćeni su Davor Marcelić i Marin  Pestić, a kao prvi play, doveden je Vladimir Krstić. Od mlađih igrača, nametnuli su se: Jakov Vladović i Marko Banić (Dijan i Špralja?). Još centri,  želje su Kovačić i Meeks. Oni potpisuju, doduše prilično kasno (kraj rujna, a Goodyear liga počinje početkom listopada), i tako je složena  moćna momčad za obranu svih zadaća, te napada na Prvenstvo Hrvatske. Nažalost, Emilio je stigao nakon operacije koljena, neće biti potpuno spreman, onaj leteći Emilio, gospodar reketa i skokova, te važna napadačka karika, i to će biti najveći problem momčadi. Goodyear liga je  počela dobro, ali uslijedila je serija od četiri poraza, što nikada nije dobro, donosi nervozu unutar redova. Jusup odlučuje da pratitelj  momčadi, ispred kluba, više neće biti Jure Košta. Ova odluka sigurno  neće biti dobra za Jupu, jer će "podzemne vode" postati snažnije, što vrlo dobro znam iz svog osobnog iskustva.
Još malo nemira donosi i kapetan Longin, koji javno kaže: "Iako sam  kapetan momčadi, Jusup me tretira kao juniora", nakon čega će izgubiti  kapetansku vrpcu, ali će njegov status, do kraja sezone, biti puno bolji,  onakav kakav svojom kvalitetom i igrama zaslužuje u potpunosti. Nakon  prvog dijela Lige, Zadar ima omjer 8-5, nije ono što je većina očekivala,  ali borba za Final four je još uvijek tu.


Splitu Kup u Jazinama
Poslije izbora 2003., HDZ se vratio na vlast, a zadarski gradonačelnik,  Božidar Kalmeta, dobit će jedan od najvažnijih ministarskih resora, Ministarstvo razvitka, prometa i mora, što će, naravno, imati jak utjecaj na  početak izgradnje višenamjenske dvorane i kompleksa plivališta na  Višnjiku, što znači da se legendarnim Jazinama polako nazire kraj.
Paralelno s Goodyear ligom, Zadar je igrao i ULEB kup. Nakon devet  kola, omjer je 5-4, za prolaz skupine, odlučuje utakmica protiv Kolna,  Zadar gubi 78:75, i oprašta se od daljnjeg natjecanja. Jakov Vladović izbija u prvi plan i polako preuzima konce organizacije igre Zadra u svoje ruke. Ni drugi dio Goodyear lige, nije bio dobar. Krstić je napustio Zadar,  Emilio je povrijeđen, Meeks svoj ostanak uvjetuje podebljanjem ugovora, pa Jusup, u nezavidnoj situaciji kaže: "Nužno nam je pojačanje". U  19. kolu, neugodan poraz od Pivovare Laško, u Jazinama, 71:79, 35 poena  Longina, nije dovoljno, a ono što je nevjerojatno za tu utakmicu je broj  navijača, 152! Znači, navijači osjećaju da je to zbogom Final fouru i da  sezona polako ide u prazno. Poraz od Cibone 110:103, i to je definitivni  zbogom Final-fouru, a na toj utakmici, zaigrao je i Marko Popović! Ali, za  Cibonu, gdje je posuđen od Pamese.
Prije kraja Goodyear lige, odigrana je završnica Kupa Kreše Ćosića, i to  u Zadru. Bila je to izvrsna prilika da se osvoji trofej i "spasi" sezona.
Polufinale, Zadar – Zagreb 82:60, Split je u drugom polufinalu iznenadio i pobijedio Cibonu, 75:72, i finale, Zadar – Split. Preko četiri tisuće  navijača u Jazinama želi trofej, ali košem Roka Ukića u posljednjoj sekundi Splićani su osvojili Kup. Tuga i veliko razočaranje u Jazinama, ali to  je sport i život, prošle godine, u Splitu, je slavio Zadar, sada u Zadru slavi  Split.
Nakon poraza od Krke, u Jazinama, 74:88, raskid ugovora s Kovačićem,  koji je učinio sve što je mogao, ali ozljeda je bila jača i Emilio korektno  odstupa, a u ekipu se vraća i do kraja sezone će odigrati vrlo dobro, Marko Bulić.
"UO je razočaran rezultatima i plasmanima u dosadašnjem dijelu sezone", kratko je rekao nakon što je Zadar završio Goodyear ligu, omjerom 13-13, i osmim mjestom, predsjednik kluba, dr. Vrančić.




Hoće li  Liga za Prvaka spasiti sezonu?
18. ožujka 2004., na 30-ak m od dvorane u Mitrovici, gdje sam trener, a  Marko Žorž jedan od važnijih igrača, za vrijeme jutarnjeg treninga, sa  mosta na Ibru, koji dijeli Mitrovicu, odjeknuli su rafali automatskog  oružja. Veliki nemiri, svi smo dobro, ali ne možemo više igrati u Mitrovici. Inače, zahvaljujući meni, mom radu i rezultatima (Prvenstvo i Kup s  Prištinom) sada se na Kosovu nalazi sedam hrvatskih trenera! Pino je u  Prištini, V. Vanjak u Prizrenu, B. Kurtović u Peći, D. Pešić u Đakovici, T.  Bevanda (drugi klub), ja u Mitrovici, i Ciglar u ženskoj košarci. Pino je na  pola sezone, promijenio klub, preuzeo Malatex, podebljanim ugovorom  i pojačanim rosterom, trebao je sa sedmog do najmanje četvrtog mjesta i  doigravanja. Ali, na četvrtoj poziciji su Ćiro Perinčić i Trepča, pa je zadaća poprilično teška, jer Trepča nije izgubila nijednu utakmicu u Mitrovici. Odlučujuća utakmica u posljednjem kolu, i u doigravanje ide  Trepča!
Ligu za Prvaka, Zadar je završio na drugom mjestu, omjerom 12-2, Cibona je prva, 13-1. Polufinale: Zadar je bolji od Zagreba u tri utakmice,  jer je u prvoj, u Jazinama, pobijedio Zagreb. Finale: Cibona  – Zadar, igra  se na tri dobivene utakmice. U prvoj, Cibona je bolja, 99:87, a presudio je  M. Popović. Zadar u drugoj, 94:80, najbolji je Jakov Vladović, a bio je i  prekid, "ošinulo" malo suca, pa je prijetio i kraj serije. Pobjeda Cibone, u  trećoj, 94:83, i nakon produžetaka je 81:82, u četvrtoj, Cibona je prvak.  Sezona u kojoj je Zadar možda mogao do naslova, jer na putu je bila samo i to ne baš jaka Cibona. Ostali klubovi su, nažalost, poprilično daleko  od te razine. Najbolji igrač Zadra je Davor Marcelić, vrlo dobro igrali su:  Kovačić (koliko je mogao), Longin, Krstić, Meeks, Bulić, najveći dobitak  su Vladović i Banić, i za kraj, da ne zaboravim, u Ligi Ožujsko, angažiran  je i Veljko Petranović, koji je tada imao 45 godina!
U sljedećem nastavku: Naslov prvaka nakon 19 godina


Preminuo Tomislav Knežević
Pretužna vijest mi je stigla na Kosovo, nakon teške prometne nesreće i četiri dana  borbe za život, u zadarskoj bolnici, preminuo je Tomislav Knežević, mladi igrač Zadra, jedan od Hrvojevih najboljih prijatelja, velik, težak udarac za roditelje, obitelj,  KK Zadar, Hegu i brojne prijatelje….