Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sikirić: “Ujedinjeni smo, ljuti smo, nemojte vršiti pritiske na radnike jer ćemo žestoko reagirati!”

08.04.2019. 13:39
Sikirić: “Ujedinjeni smo, ljuti smo, nemojte vršiti pritiske na radnike jer ćemo žestoko reagirati!”


Devedeset posto vozača Liburnije danas je prosvjedovalo i s 18 gradskih i 30-ak prigradskih linija obustavilo promet na sat vremena kako bi ukazali na loše radne uvjete i niske plaće koje im gradska vlast i uprava tvrtke odbijaju povisiti.
– Pokušali smo problem riješiti dijalogom, ali nismo uspjeli. Na naš ponovljeni zahtjev gradonačelniku Branku Dukiću da se radnicima Liburnije povećaju plaće za minimalnih deset posto i reguliraju neke stvari kroz kolektivni ugovor kao što su prekovremeni, noćni i smjenski rad, slobodan dan jednom tjedno te da se provede sistematizacija stigao je odgovor i iz Grada i od Uprave da novca nema. Istovremeno, odlukom tog istog Ureda gradonačelnika, plaće direktorima gradskih poduzeća, među kojima je i direktor Liburnije, povećavaju se za dvije i pol tisuće iako već imaju 10, 12 i više tisuća kuna, a i sam gradonačelnik ima najveću plaću u državi, iznio je Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog ureda Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Zadar (SSSH) dodajući kako je takvo ponašanje nemoralno, nepošteno, bahato i neprihvatljivo. Istaknuo je i da nije istina kako za povećanje plaća koje se traži treba izdvojiti 2,7 milijuna kuna već da se radi o 1,5 milijuna kuna.
– Novca ima i samo ga treba preraspodijeliti. Ne može politika odlučivati o visinama plaća, već one trebaju biti u skladu s obavljenim poslom i težinom posla. Ovim radnicima se plaće nisu povećavale deset godina, a svi smo svjedoci da je život sve skuplji. Dosta je politike prema kojoj za političare i njihove suradnike ima novca, a radnicima šipak,  rekao je Uranija te je najavio još radikalnije sindikalne akcije ukoliko gradske vlasti ostanu gluhe na zahtjeve radnika i sindikalista.
Radnike Liburnije u prosvjedu koji je organizirao Sindikat prometa i veza Hrvatske u sklopu SSSH podržali su i kolege iz Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske (USVPRH), ali i malobrojni vozači koji su jučer vozili u vremenu od 10 do 11 sati. 
– Ti naši kolege, njih nekoliko koji danas voze, imaju ugovore na određeno. Njima je zaprijećeno da ukoliko budu prosvjedovali im neće biti produljeni ugovori i da će ostati bez posla. U petak i subotu su dobili i nove rasporede rada prema kojima su svi poslani u jutarnju smjenu upravo kako ne bi mogli na prosvjed. Imam samo jednu poruku Upravi i Gradu, a to je, ujedinjeni smo, ljuti smo, nemojte vršiti pritiske na radnike jer ćemo žestoko reagirati. Nećemo tolerirati pokušaje opstrukcije štrajka i stat ćemo iza svakog pojedinig radnika, poručio je glavni sindikalni povjerenik SPIV-a u Liburniji, Marin Sikirić, a njegov kolega iz USVPRH-a Dinko Rogić ukazao je na loš položaj u kojem se nalaze ne samo vozači, već i majstori.
– Moramo napraviti takvu sistematizaciju da majstor bude majstor, a ne čistač i perač. Nikada ranije majstori nisu bili u ovako lošoj situaciji, izjavio je Rogić.
Čelnici dvaju sindikata, Stjepan Lisičak (SPIV) i Ante Jelić (USVPRH) u potpunosti su podržali zahtjeve radnika Liburnije.
– Probali smo na kulturan način razgovarati sa gradonačelnikom Zadra i Upravom Liburnije ali nije išlo. Zato smo prisiljeni reagirati na ovaj način kako bismo poboljšali uvjete života radnika Liburnije. BDP raste, proračuni su u plusu i plaće se dižu političarima i direktorima, kao i nameti, a radnicima stalno ostaju iste, osim povećanja od zakonskih 0,5 posto po godini staža. U ovome smo svi zajedno i ne bude li pozitivnog odjeka prosvjedi će biti još veći, najavio Lisičak, a Jelić je dodao kako je zadarski prosvjed nešto što je neizbježno te da vjeruje kako će imati domino efekt na ostale radnike diljem Hrvatske.
– Ovi ljudi ovdje nisu danas došli zato što im je dobro već zato što imaju malu plaću za težak i odgovoran posao. Očekujemo potporu i svih drugih sindikata. Ne možemo dozvoliti da vozači, pa i drugi radnici napuštaju Hrvatsku. Mora se dogoditi nešto. Ne mogu vladajući i visoko pozicionirani sebi istovremeno dijeliti visoke plaće. Nedopustiv je i nezakonit pritisak na radnike koji su prijavljeni na određeno vrijeme. Poduzet ćemo sve mjere da im to više ne čine, poručio je Jelić. 
Sudionici štrajka ispričali su se građanima zbog obustave prometa te ih zamolili za razumijevanje u jučerašnjoj i budućim akcijama.
– U skladu sa zakonom provodit ćemo nove akcije i intenzivirati ih iz tjedna u tjedan do ispunjenja zahtjeva, najavio je Uranija te je poručio kako radnike Liburnije više boli bahatost gradskih vlasti i Uprave od samog odbijanja zahtjeva. Zaključio je kako je trenutna situacija zapravo jedan veliki apsurd koji nije prihvatljiv.


Građani strpljivo i s razumijevanjem pričekali protek štrajka vozača Liburnije
Na peronima za gradske linije u vremenu od 10 do 11 sati zatekli  smo brojne građane zatečene situacijom. Radilo se mahom o građanima starije životne dobi i školarcima koji nisu bili informirani o štrajku,  odnosno obustavi prometa u vremenu od 10 do 11 sati.
– Nisam znala. A što ću sad?! Čekat ću! Stara sam, bolesna i ne mogu  pješke do Poluotoka. Ne ljutim se ja na vozače. Znam da im je teško  kao i većini naših radnika, rekla je 80-godišnja Ljuba Stanović. Nešto  mlađa Zadranka klimajući glavom potvrdila je njezine riječi. Kazala je  kako i sama živi skromno od male mirovine i ostala strpljivo čekati protek štrajka. Oni mlađi, pak, uputili su se pješke, također bez negodovanja.