Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Španjolskoj je važan lektorat na zadarskom sveučilištu

08.04.2019. 13:45
Španjolskoj je  važan lektorat na  zadarskom  sveučilištu


Španjolski veleposlanik Alonso Dezcallar de Mazarredo posjetio je prošlog tjedna Sveučilište u Zadru, gdje su ga primili rektorica  prof. dr. sc. Dijana Vican i prorektor za međuinstitucijsku suradnju i  transfer tehnologija izv. prof. dr. sc. Slaven Zjalić. Veleposlanik je izrazio  zadovoljstvo prisutnošću španjolskih lektora na Sveučilištu u Zadru te  izrazio spremnost za svaki oblik suradnje u budućnosti.
– Raspoloživi smo za svaki oblik suradnje, a najviše smo zainteresirani  za jačanje španjolskog lektorata, uspostavu suradnje s Virtualnom učionicom Cervantes te organizaciju različitih kulturnih aktivnosti, kao i  priznavanje tečajeva španjolskog u skladu s međunarodnim certifikatima, rekao je veleposlanik Dezcallar de Mazarredo, ističući kako je već pri  ovom prvom dolasku u Zadar spoznao da je to prekrasan grad. Iako je  kratko u našoj zemlji, već je naučio nekoliko riječi hrvatskog jezika te je  izrazio nadu da će ga pri budućim susretima moći aktivnije koristiti.
Rektorica Vican zahvalila je veleposlaniku na dolasku i izrazila zadovoljstvo činjenicom da s njime može ravnopravno komunicirati na hrvatskom jeziku kao službenom jeziku Europske unije, a zadaća  Sveučilišta je i kvalificiranje prevoditelja koji to omogućuju.
– Sveučilište u Zadru je mlado integrirano sveučilište u kojem se Odjel  za hispanistiku i iberske studije jako ističe. Što se tiče Španjolske, već  smo napravili veliki iskorak u mobilnosti, sa znatno povećanim brojem  odlazaka, ali i dolazaka studenata u Zadar. Sa španjolskim sveučilištima  već surađujemo u mreži Conexus, a želimo organizirati i doktorske studije. Rado bismo uz vašu pomoć ugostili ugledne osobe iz znanosti, kulture, gospodarstva i drugih područja, rekla je rektorica Vican.
Sadržajni susret okončan je dogovorom o skorom konkretiziranju spomenutih mogućnosti suradnje.