U Malom arsenalu "Tvoje se ime čuva"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Izložba fotografija "Nazorovih" učenika posvećena Domovinskom ratu
Učenici su sami istraživali i dolazili do svjedočanstava od sudionika tog vremena, od svoje obitelji i ostalih osoba, a svoja saznanja i dojmove pretočili su u fotografske radove, kaže voditeljica ovog projekta u Gimnaziji Vladimira Nazora i profesorica povijesti Tihana Magaš
Zvonko KUCELIN
S otvorenja izložbe koja je dio projekta i rezultat istraživanja učenika o vremenu Domovinskog rata

 "Tvoje se ime čuva", naziv je izložbe fotografija učenika  Gimnazije Vladimira Nazora Zadar koja je danas otvorena u Malom arsenalu. Izložba je dio projekta ove zadarske gimnazije i rezultat istraživanja  učenika o vremenu Domovinskog rata, s ciljem čuvanja sjećanja na ratna stradanja, posebno na području Zadra i Zadarske županije. U sklopu  istog projekta održana je u studenome prošle godine Večer sjećanja na  Škabrnju, a jučer otvorena izložba gostovala je nedavno u Bjelovaru.

Učenike posebno dojmili mladi dragovoljci

- Učenici su sami istraživali i dolazili do svjedočanstava od sudionika  tog vremena, od svoje obitelji i ostalih osoba, a svoja saznanja i dojmove  pretočili su u fotografske radove, kaže voditeljica ovog projekta u Gimnaziji Vladimira Nazora i profesorica povijesti Tihana Magaš, te ističe kako  su se učenike posebno dojmili dragovoljci Domovinskog rata, kao i oni  koji su vrlo mladi otišli braniti domovinu. Takve sudbine učenici su prikazali, primjerice, kroz fotografiju zvonika zadarske katedrale i crvenih  starki, u kakvima su često u rat odlazili mladići, među njima i neki koji  još nisu bili punoljetni niti su završili školovanje.

- Ovakav vid nastave i poučavanja učenicima jako odgovara jer  rješavaju zadatke koje sami odaberu i kroz koje se mogu najbolje izraziti,  kaže još prof. Magaš i dodaje kako je oduševljena angažmanom učenika  na ovakvoj projektnoj nastavi.

Zadovoljstvo radom na ovoj izložbi iskazala je i učenica Nina Dokoza,  jedna od autorica izloženih fotografija.

Žrtve ne smiju biti zaboravljene

- Fotografije su inspirirane osobnim pričama koje smo čuli od obitelji i  bližnjih. Na njima je prikazana simbolika nekih predmeta koji su u ratu  bili od životne važnosti, a danas predstavljaju nešto uobičajeno. Takav je  npr. pijesak kojim su se u ratu punile vreće za zaštitu ljudi i imovine, a  danas o njemu nitko ne razmišlja, kaže Nina Dokoza, te dodaje da je ideja izložbe da se život nastavlja dalje i da treba izvući pozitivnu stranu.

Kako je na otvorenju izložbe istaknuo i ravnatelj Gimnazije Vladimira  Nazora Rade Šimičević, žrtve Domovinskog rata ne smiju biti zaboravljene i događaje iz tog vremena treba prenositi na mlade generacije, ali treba i graditi budućnost.

- Da bi mogao graditi budućnost narod mora poznavati svoju prošlost,  stoga me veseli što imamo učenike i profesore koji na taj način promišljaju. Kao školu zanima nas samo istina i na istini želimo graditi budućnost, uz poštivanje svih onih koji su dali svoje živote za našu slobodu, kazao je ravnatelj Rade Šimičević. Otvorenje izložbe uveličao je i  gimnazijski zbor pod vodstvom Ive Mustać-Klarić.

Izložba će ostati otvorena do 16. travnja, a za vrijeme trajanje izložbe  radno vrijeme Malog arsenala je od 8 do 14 sati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno