Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U Malom arsenalu “Tvoje se ime čuva”

08.04.2019. 13:59
U Malom  arsenalu  “Tvoje se ime  čuva”


 "Tvoje se ime čuva", naziv je izložbe fotografija učenika  Gimnazije Vladimira Nazora Zadar koja je danas otvorena u Malom arsenalu. Izložba je dio projekta ove zadarske gimnazije i rezultat istraživanja  učenika o vremenu Domovinskog rata, s ciljem čuvanja sjećanja na ratna stradanja, posebno na području Zadra i Zadarske županije. U sklopu  istog projekta održana je u studenome prošle godine Večer sjećanja na  Škabrnju, a jučer otvorena izložba gostovala je nedavno u Bjelovaru.


Učenike posebno dojmili mladi dragovoljci
– Učenici su sami istraživali i dolazili do svjedočanstava od sudionika  tog vremena, od svoje obitelji i ostalih osoba, a svoja saznanja i dojmove  pretočili su u fotografske radove, kaže voditeljica ovog projekta u Gimnaziji Vladimira Nazora i profesorica povijesti Tihana Magaš, te ističe kako  su se učenike posebno dojmili dragovoljci Domovinskog rata, kao i oni  koji su vrlo mladi otišli braniti domovinu. Takve sudbine učenici su prikazali, primjerice, kroz fotografiju zvonika zadarske katedrale i crvenih  starki, u kakvima su često u rat odlazili mladići, među njima i neki koji  još nisu bili punoljetni niti su završili školovanje.
– Ovakav vid nastave i poučavanja učenicima jako odgovara jer  rješavaju zadatke koje sami odaberu i kroz koje se mogu najbolje izraziti,  kaže još prof. Magaš i dodaje kako je oduševljena angažmanom učenika  na ovakvoj projektnoj nastavi.
Zadovoljstvo radom na ovoj izložbi iskazala je i učenica Nina Dokoza,  jedna od autorica izloženih fotografija.


Žrtve ne smiju biti zaboravljene
– Fotografije su inspirirane osobnim pričama koje smo čuli od obitelji i  bližnjih. Na njima je prikazana simbolika nekih predmeta koji su u ratu  bili od životne važnosti, a danas predstavljaju nešto uobičajeno. Takav je  npr. pijesak kojim su se u ratu punile vreće za zaštitu ljudi i imovine, a  danas o njemu nitko ne razmišlja, kaže Nina Dokoza, te dodaje da je ideja izložbe da se život nastavlja dalje i da treba izvući pozitivnu stranu.
Kako je na otvorenju izložbe istaknuo i ravnatelj Gimnazije Vladimira  Nazora Rade Šimičević, žrtve Domovinskog rata ne smiju biti zaboravljene i događaje iz tog vremena treba prenositi na mlade generacije, ali treba i graditi budućnost.
– Da bi mogao graditi budućnost narod mora poznavati svoju prošlost,  stoga me veseli što imamo učenike i profesore koji na taj način promišljaju. Kao školu zanima nas samo istina i na istini želimo graditi budućnost, uz poštivanje svih onih koji su dali svoje živote za našu slobodu, kazao je ravnatelj Rade Šimičević. Otvorenje izložbe uveličao je i  gimnazijski zbor pod vodstvom Ive Mustać-Klarić.
Izložba će ostati otvorena do 16. travnja, a za vrijeme trajanje izložbe  radno vrijeme Malog arsenala je od 8 do 14 sati.