Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

»EU HEALTH AWARD« Nekić: Prijavit ćemo se ukoliko se programski uklapamo

08.04.2020. 19:01


Europska komisija objavila je Javni poziv »EU Health Award« za osnovne i srednje škole, nevladine organizacije te gradove s više od 30.000 stanovnika, koji svojim inicijativama promiču zdrav način života poput uravnotežene prehrane i zdravih prehrambenih navika, podizanjem svijesti o zdravoj tjelesnoj težini i sprječavanjem korištenja duhanskih proizvoda među djecom i mladima od šest do 18 godina. Na natječaj se mogu prijaviti i nevladine organizacije, škole i vrtići koji promiču cijepljenje djece (0 -18 godina), objavilo je Ministarstvo poljoprivrede napominjući kako se u fokusu nalaze lokalne inicijative i projekti koje provode gradovi, nevladine organizacije (NVO) i škole, a kojima se u visokom stupnju doprinosi implementaciji javnozdravstvenih politika Europske unije.


Školska shema voća i povrća
Jedan od programa Europske komisije je i Školska shema voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda koja se u Republici Hrvatskoj u kontinuitetu provodi već nekoliko godina, a tako i zadarskim školama.
Stoga su iz Upravnog odjela za odgoj i školstvo, kako kaže pročelnik Joso Nekić, obavijestili zadarske osnovne škole o ovom javnom pozivu te ih pozvali da se prijave ukoliko se programski uklapaju u pravila natječaja za ovu nagradu.
– Kroz razne projekte mi godinama već potičemo na zdravu prehranu i zdrave navike u našim školama, pa i vrtićima. Natječaj traje još tri tjedna pa ćemo vidjeti uklapamo li se programima koje provodi naš Upravni odjel ili neka škola i, naravno, poslati prijavu ukoliko budemo mogli. Zbog pandemije je sada sve stalo, pa i prehrana u školama, kaže Nekić.
Inače, Europska komisija i ove godine u okviru »EU Health Award« dodjeljuje vrijedne novčane nagrade provoditeljima navedenih aktivnosti, a sve s ciljem kontinuiranog poticanja aktivnosti koje se provode u okviru lokalnih inicijativa i projekata, koje su u skladu s javnozdravstvenim i socijalno uključivim politikama Europske unije.


Prijave do 29. travnja
Javni poziv otvoren je do 29. travnja 2020. u 11 sati, a prihvatljivost inicijativa, kao i drugi uvjeti prijave mogu se pronaći na internetskoj stranici Europske komisije (https://ec.europa.eu/health/award/home). Proglašenje pobjednika u pojedinim kategorijama održat će se u studenom 2020. u Bruxellesu na Ceremoniji dodjele nagrada.
Prošlogodišnju prvu nagradu »2019 EU Health Award« Europske komisije, u kategoriji nevladinih organizacija dobilo je društvo »Naša djeca« iz Zaboka s projektom »Zdravo i fino« osvojivši novčanu nagradu od 100.000 eura, a u okviru natječaja na temu »Borba protiv pretilosti u djece i mladih« OŠ Podturen iz Međimurske županije zauzela je drugo mjesto, a učenici škole imali su priliku posjetiti Europsku komisiju i nazočiti ceremoniji dodjele nagrade.
 




Svake godine druga tema


​Tema nagrade mijenja se svake godine, a dodjeljuje se od 2015. kada su u fokusu bile inicijative koje su pomogle u borbi protiv izbijanja ebole i sprječavanju širenja bolesti. Godine 2016. godine nagrađivane su inicijative koje su pomogle zaštiti zdravlja ljudi od antimikrobne rezistencije, a 2017. godini inicijative koje doprinose većem stupnju javnog zdravlja u Europskoj uniji putem cijepljenja.
Četvrto izdanje Europske nagrade za zdravstvo 2018. godine bilo je posvećeno inicijativama nevladinih organizacija (NVO) koje doprinose višoj razini javnog zdravlja u Europskoj uniji radeći na sprječavanju upotrebe duhana među mladim Europljanima, a prošle, 2019., nagrada je prvi put bila posvećena inicijativama gradova, nevladinih organizacija i škola koje žele spriječiti i smanjiti pretilost u djece i mladih (6-18 godina).