Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Obustava naknada vijećnicima, smanjenje plaća dužnosnicima Županije

08.04.2020. 10:50


Zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih epidemijom koronavirusa COVID-19, a u skladu s Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja, za sutra u 10 sati sazvana je 17. izvanredna elektronska sjednica Županijske skupštine Zadarske županije. Vijećnici, župan, zamjenici župana i pročelnici na sjednici sudjeluju putem elektroničke pošte.
Na dnevnom redu su prijedlozi odluke o posebnim mjerama za korištenje proračunskih sredstava Zadarske županije u cilju prilagodbe uvjetima u vrijeme epidemije koronavirusa, kao i prijedlozi o obustavi isplate naknade vijećnicima za travanj 2020. godine te o smanjenju osnovice za obračun plaća dužnosnika Zadarske županije, odnosno župana Božidara Longina i njegovih zamjenika.
Zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih epidemijom koronavirusa neminovno će doći do smanjenja gospodarskih aktivnosti kako na području naše županije tako i na području cijele zemlje i šire. Stoga se kao mjera uštede predlaže privremena mjera smanjenja osnovice za obračun plaće dužnosnika Zadarske županije (župana i zamjenika župana) za 10%, sa svrhom smanjenja rashodovne strane proračuna te u cilju pomoći prvenstveno javnim ustanovama u zdravstvu Zadarske županije, navodi se u obrazloženju odluke.
Provođenjem Odluke o neisplati naknada uštedjet će se 88.000 kuna, dok će ukupno smanjenje plaća župana i dvojice dožupana iznositi 8.300 kuna.
Zbog uvođenja protuepidemijskih mjera zabrane održavanja športskih i kulturnih događanja te neodržavanja nastave u školama, obustavlja se isplata sredstava odobrenih programom javnih potreba u športu, kulturi i tehničkoj kulturi, prosvjeti te aktivnosti muzejske i kazališne djelatnosti, djelomično isplate sredstava za rad vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zadarske županije, za događanja i organiziranje raznih obljetnica i manifestacija, kao i potpore planirane za događanja u turizmu.
Odgađa se i daljnje provođenje postupka za dodjelu javnih priznanja Zadarske županije.