Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zadarska liječnica Željka Škunca autorica u knjizi o B stanicama

08.04.2020. 18:38


Zadarska liječnica prim.dr.sc. Željka Škunca, dr.med. specijalistica je i internistica hematolog u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan, a sudjelovala je i kao autorica u knjizi »Normal and Malignant B-Cell« (Normalna i maligna B stanica, misli se na limfocite B).
Urednik knjige je Mourad Aribi, profesor imunologije na Sveučilištu u Tlemcenu u Alžiru koji je ujedno osnivač i direktor Laboratorija primijenjene molekularne biologije i imunologije. Njegovo se trenutačno istraživanje fokusira na modulaciju imunološkog odgovora koji je stanično posredovao kod upalnih i autoimunih bolesti, bolesti raka i zaraznih bolesti. Izdavač knjige je InTech Open, vodeći svjetski izdavač knjiga s otvorenim pristupom, koji rade znanstvenici za znanstvenike. Knjiga je izdana krajem veljače ove godine.
– Svoj dio knjige pisala sam prošle godine. To je jednim dijelom i dio moga doktorata. Knjiga »Normalna i maligna B-stanica« zbirka je skladnih poglavlja koje su objavili različiti autori, a jedan od njih sam i ja. Ova knjiga opisuje B-stanicu tijekom različitih stadija onkogeneze i molekularne mehanizme raznolikosti receptora antigena. Proteini koji igraju ključnu točku u signalizaciji mijenjaju se aberantnom kromosomskom ekspresijom, translokacijom i/ili akumulacijom i ti događaji određuju sudbinu pogođenih B-stanica. Mnogi kemokini i citokini uključeni su u pružanje pomoći za stanično preživljavanje i interakciju u limfoidnoj organogenezi. Specifične kromosomske promjene povezane su sa značajnim promjenama u genskoj ekspresiji koje odražavaju različite aspekte biologije limfomskih stanica, kao i odgovor domaćina na limfom, objasnila nam je dr. Željka Škunca o čemu se u knjizi radi. Dodala je kako se u knjizi također raspravlja o glavnim kliničkim i etiopatogetskim uzročnicima koji dovode do toga da se stanica transformira u malignu stanicu. Autorica ističe kako će knjiga će biti zanimljiva i korisna za kliničare, biologe, istraživače, nastavnike i studente postdiplomske i magistarske studije iz područja imunologije.