Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Izgradnjom infrastrukture protiv depopulacije i iseljavanja s otoka

08.04.2021. 10:01


Zadarski župan Božidar Longin u pratnji suradnika obišao je projekte lučke infrastrukture na otoku Pašmanu, novu trajektnu luku u Tkonu i rivu u Mrljanama, gdje su ga dočekali načelnici, tkonski Goran Mušćet i pašmanski Krešimir Ćosić sa suradnicima.
– Projekt Županijske lučke uprave Zadar luka Tkon na otoku Pašmanu prvi je od 28 projekata u Republici Hrvatskoj koji se financira bespovratnim sredstvima Europske unije. Vrijedan je preko 45 milijuna kuna, kazao je Božidar Longin.
U županovoj pratnji su bili Daniel Segarić, županijski pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj, Krešimir Laštre, županijski pročelnik Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet, te Ante Župan, pomoćnik pročelnice Ureda župana.


Tkonski višemilijunski projekti
– Izgradnja trajektne luke imat će pozitivne utjecaje na poboljšanu dostupnost javnih usluga kao što su školstvo, zdravstvo, kultura, šport kao i na ekološku komponentu, što znači da će povećanje životnog standarda imati izravan, pozitivan utjecaj na depopulaciju i smanjenje iseljavanja s otoka, poručio je Goran Mušćet.
Pritom je nabrojio planirane projekte poput solarne javne rasvjete u vrijednosti od tri milijuna kuna, aglomeracije Pašman – Tkon, kanalizacija i zamjena vodovodnih cijevi (400 milijuna kn), solarni krovovi (4 milijuna kn), rekonstrukcija i dogradnja Društvenog doma za mlade u Ugriniću – izgradnja hostela (3,7 milijuna kn), obnova zaštićenih kulturnih dobara i arheoloških nalaza (100 milijuna kn), uređenje zona (7 milijuna kn), komunalna infrastruktura Vitane-Košara-Žižanj (10 milijuna kn), benzinska crpka (8 milijuna kn), uređenje obalnog pojasa (21,5 milijuna kn), biciklističke staze (3,7 milijuna kn), proširenje kampa FKK Sovinje (11 milijuna kn), zaobilaznica Tkona itd.


Meteorološka stanica iznad Vatrogasnog doma
– Od kapitalnih i značajnih projekata u 2021. godini su Arca Adriatica, interpretacijski centar pomorske baštine, očuvanje kulturne baštine (Veliki tor Ugrinić, utvrda Pustograd, zvonik župne crkve), niskonaponska mreža i javna rasvjeta od Poljane do FKK Sovinje, uređenje Sridnje Đige i parapeta Ugrinić, plaža Studenac, mobilno reciklažno dvorište, početak izgradnje meteorološke stanice i dr., nabrojio je Mušćet.
Nakon Tkona župan je sa suradnicima posjetio Općinu Pašman, odnosno općinsko naselje Mrljane.
– Projekt sanacije luke Mrljane ukupne je vrijednosti 5,5 milijuna kuna, reći će Longin.
Uz ŽLU Zadar, radove su sufinancirali Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Zadarska županija te Općina Pašman.
– Riječ je o nastavku kontinuiranog ulaganja u izgradnju i sanaciju luka na našem području. Samo u posljednje četiri godine u projekte sanacije i rekonstrukcije 30 luka uložili smo oko 125 milijuna kuna, poručio je Božidar Longin.




Pašmanski razvojni ciklus
Župana i suradnike dočekali su načelnik Krešimir Ćosić sa suradnicima i mještani.
– Uz dobru suradnju sa Zadarskom županijom i ministarstvima u Vladi RH nastavljamo razvojni ciklus i stvaramo nove vrijednosti koje izravno ili neizravno utječu na kvalitetu života na ovom Bogom danom otočnom području, navodi Ćosić.
U suradnji sa ŽUC-om Općina ulaže preko 2,5 milijuna kuna na ulaganje za asfaltiranje i sanaciju cesta.
– Također, Hrvatske ceste će u ovoj godini obnoviti državnu cestu DC110 na dionici od naselja Barotul do trajektnog pristaništa u Tkonu, s rekonstrukcijom raskrižja na ulazu u Pašman, objašnjava Ćosić, te najavio ovogodišnje ulaganje u iznosu od 950.000 kuna za javnu rasvjetu.


Staze, vidikovci, vrtić
Projektom vrijednim 1,5 milijuna kuna, od čega će Ministarstva regionalnog razvoja, fondova EU sufinancirati sa 450.000 kuna, u svih osam općinskih naselja gradi ili će se izgraditi novi dječji vrtić.
– Završena je javna nabava i izabran izvođač radova za uređenje rekreacijskih staza i pet odmorišta/vidikovca u iznosu od oko 750.000 kuna, reći će Ćosić.
Na mjesnom groblju u Kraju su započeli radovi na mrtvačnici, dok će se ove godine 2,4 milijuna kuna uložiti u groblja odnosno kupnju zemljišta za groblje Mrljane, izgradnju mrtvačnice u Kraju i gradnju groblja u Pašmanu i Banju.
– Proširit će se i sva mjesna groblja, za groblja u Banju i Dobropoljani ishođena je sva potrebita dokumentacija, između ostalog nabrajao je Ćosić.


Ribarske luke, najmodernije s obje strane Jadrana
Župan Longin je u svom obraćanju nazočnim medijima istaknuo kako će ribarske luke u Lamjani (Kali) i u Gaženici (Zadar) te izgradnja treće ribarske luke u Zadarskoj županiji, one u Biogradu na Moru, dati potpuno novi zamah ribarstvu, gospodarskoj aktivnosti koja je od iznimnog značaja za zadarsko područje.
– Izgradnja novih suvremenih ribarskih luka više je nego potrebna te će ribarske luke u Lamjani, i Biogradu činiti jednu cjelinu i bit će jamstvo daljnjeg razvoja ribarstva u našoj županiji i sasvim sigurno će biti najmodernije luke s obje strane Jadrana zahvaljujući kvalitetnoj suradnji nacionalne i regionalne razine, i to korištenjem sredstava iz EU fondova, naglasio je Longin.


Goran Mušćet na odlasku, Anđelo Palaškov na dolasku
Goran Mušćet, 68-godišnji načelnik Općine Tkon (Tkon, Ugrinići), pri kraju je svog drugog uzastopnog četverogodišnjeg načelničkog mandata i kako je na gradilištu luke javno objavio, ide u mirovinu. Dokaz je i to da je župana Longina i njegove suradnike na gradilištu luke u Tkonu uz Mušćeta i Branka Smoljana, aktualnog predsjednika Općinskog vijeća, dočekao Anđelo Palaškov, 27-godišnji magistar ekonomije, koji će biti načelnički kandidat Nezavisne liste mladih Općine Tkon.
Mladog načelničkog kandidata podržava aktualni načelnik i njegov tim, a hoće li Anđelo Palaškov zaista sjesti u vruću načelničku fotelju i donijeti novi, mladenački polet u daljnjem općinskom razvoju znat će se 16. svibnja 2021., kada su redoviti lokalni izbori.