Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ne smiju pripadati nijednoj političkoj stranci, niti se baviti politikom

08.04.2021. 08:15


Zadarska županija je 23. prosinca 2020. godine zaprimila dopis Ureda predsjednika Županijskog suda u Zadru, kojim se predlaže pokretanje postupka imenovanja sudaca porotnika za mladež Županijskog suda u Zadru, a zbog potrebe povećanja broja sudaca porotnika s obzirom na količinu predmeta pred ovim Sudom i razrješenje sudaca porotnika koji su za vrijeme trajanja mandata navršili maksimalnu dobnu granicu do kada mogu obavljati ovu dužnost – 70 godina života.
U tijeku postupka predsjednik Županijskog suda u Zadru je precizirao kako bi za optimalan rad bilo svrsihodno imenovati 20 sudaca porotnika za mladež.


Ispunjavaju sve zakonske uvjete
Za suca porotnika može biti imenovan punoljetni hrvatski državljanin dostojan obnašanja dužnosti suca porotnika. Suci porotnici se imenuju na četiri godine i istekom toga roka mogu biti ponovno imenovani, a odredbe Zakona koje se odnose na suce, shodno se primjenjuju i na suce porotnike, ako zakonom nije drugačije određeno. Ako imenovanje sudaca porotnika nije obavljeno do isteka roka na koji su imenovani, suci porotnici nastavljaju obnašati dužnost do novog imenovanja suca porotnika. Suce porotnike općinskih i županijskih sudova imenuje Županijska skupština po pribavljenim prijedlozima Općinskog, odnosno Gradskog vijeća, sindikata, udruge poslodavaca i Gospodarske komore. Prije imenovanja sudaca porotnika mora se pribaviti mišljenje predsjednika odgovarajućeg suda o predloženim kandidatima. Prije stupanja na dužnost sudac porotnik polaže prisegu pred predsjednikom Županijske skupštine.
Valja naglasiti da sudac porotnik ne smije pripadati nijednoj političkoj stranci, niti se baviti političkom djelatnošću.
Suci porotnici za mladež imenuju iz reda profesora, učitelja, odgojitelja i drugih osoba koje imaju iskustva u stručnom odgojnom radu s mladim osobama.
Slijedom navedenog, Zadarska županija je 28. prosinca 2020. godine zatražila prijedloge općinskih odnosno gradskih vijeća JLS-a s područja Zadarske županije, HGK-Županijske komore Zadar, SSSH-Teritorijalnog ureda Zadar i HUP-Regionalnog ureda u Splitu.
Svoje prijedloge kandidata dostavilo je jedino Gradsko vijeće Grada Zadra.
Uz prijedlog ovlaštenog predlagatelja Gradskog vijeća Grada Zadra, priložene su vlastoručno potpisane izjave kandidata kojom prihvaćaju kandidaturu i pod kaznenom i materijalnom odgovornošću izjavljuju kako se protiv njih ne vodi kaznani postupak, odnosno da nema drugih razloga zbog kojih ne bi bili dostojni obnašanja dužnosti suca porotnika, nadalje da nisu članovi političke stranke niti da se bave političkom djelatnošću, odnosno da ispunjavaju sve zakonske uvjete za imenovanje, a kao dokaz o hrvatskom državljanstvu i propisanoj dobnoj starosti priložene su preslike osobne iskaznice.


Predložio Grad Zadar, prihvatio Županijski sud
Također, iz druge dostavljene dokumentacije razvidno je kako svi kandidati ili dolaze iz reda profesora i odgojitelja ili imaju iskustva u stručnom odgojnom radu s mladim osobama. Za kandidata Zvonka Lazanju navodi se da je dugogodišnji sudac porotnik za mladež koji se predlaže na prijedlog Županijskog suda u Zadru.
Prije imenovanja sudaca porotnika mora se pribaviti mišljenje predsjednika odgovorajućeg suda o predloženim kandidatima, to je dana 25. ožujka 2021. godine od predsjednika Županijskog suda u Zadru zatraženo mišljenje o 12 predloženih kandidata.
26. ožujka 2021. godine zaprimljeno je mišljenje predsjednika Županijskog suda u Zadru kako nema nikakve zapreke za imenovanjem predloženih kandidata za suce porotnike za mladež i uvjetno je suglasan da se za suce porotnike imenuju predloženi kandidati.
Na sjednici Županijske skupštine potvrđena su rješenja o imenovanju novih sudaca porotnika Županijskog suda u Zadru te sudaca porotnika za mladež.
Zbog prelaska 70 godina ulogu porotnika za mladež izgubili su Josip Bajlo, Ulješka Belamarić Debeljak i Marijana Bodulić, svi imenovani 10. listopada 2019. godine. Istovremeno, predloženo je 12 novih: Zoran Veselinović, Larisa Maruna, Ana Bajlo, Darko Frakin, Đurđica Bottazzo, Štefan Štivičić, Renee Grdović, Katarina Madjerić, Ivana Slavica, Jasminka Adžić Sikirić, Josipa Friganović i Zvonko Lazanja. Dakle, sve njih na ovo mjesto po javnom pozivu predložio je Grad Zadar, a prihvatio Županijski sud.
Županijska skupština je imenovala i novih 25 sudaca porotnika za odrasle. Oni su Denis Pavlović, Željka Pintarić, Edita Lončar, Željko Markulin, Ivica Klinac, Boris Hrabrov, Vukosava Rončević, Valentina Vlakić, Marina Hromin, Marjan Nikolov, Katarina Vidović, Mejra Makaš, Ivanka Marčev, Barbara Vrhar, Siniša Pećanac, Sandra Sršen, Ena Bačić, Milena Milić, Eduard Franin, Nino Mrkić, Sanja Dobrović, Vesna Berković, Marijana Marjanović, Nada Krizmanić i Karmela Čirjak.