Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Plenković apelirao na osobnu odgovornost građana: Na 45 zaraženih, jedna osoba će preminuti

08.04.2021. 13:00


Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade apelirao je na osobnu odgovornost građana.
“Danas imamo 800-injak slučajeva više nego prije tjedan dana. Važno je apelirati na osobnu odgovornost građana. Vodimo se politikom primjerenih pažljivo kalibriranih restriktivnih mjera. Važno je da ljudi razumiju da će na 45 zaraženih u Hrvatskoj, jedna osoba preminuti u narednim tjednima.
Nosite maske provjetravajte prostorije, nemojte biti blizu drugim ljudima. Nema te mjere koja je snažnija od osobne odgovornosti”, poručio je Plenković.


Do lipnja 2,5 milijuna doza cjepiva


Osvrnuo se na izvješće Europske agencije za lijekove o sigurnosti cjepiva AstraZeneca.
“EMA je bila jasna, koristi su veće od rizika. I mi smo se cijepili AstraZenecom i nemamo nikakvih poteškoća, što znači da je cjepivo pouzdano i njime se treba nastaviti cijepiti. Naručili smo i dodatne doze Pfizera”, rekao je Plenković.
Osigurali su, kaže, još 747.000 doza Pfizerova cjepiva koje će stići tijekom travnja, svibnja i lipnja.
Ukupno ćemo do 30. lipnja imati oko 2,5 milijuna doza cjepiva, što je manje zbog sporosti isporuke cjepiva AstraZenece na globalnoj, a naročito europskoj razini.
“No, i s tim dostavljenim cjepivima moći ćemo cijepiti više od 50 posto odrasle populacije kao pripremu za ljetne mjesece”, istaknuo je Plenković koji očekuje od relevantnih i uključenih institucija da cijepljenje organiziraju brzo, učinkovito i sa što većim brojem građana.
Još jednom je najoštrije osudio smrt djevojčice iz Nove Gradiške.
“Ravnatelj centra je smijenjen, u tijeku su nadzori. Ministar je izvijestio o incidentu u Ivanić Gradu, naša Vlada je ustrojila zaštitu, pa je spriječen veći napad”, izjavio je.
Čestitao je Svjetski dan Roma: “Romska manjina je druga najveća u Hrvatskoj, nakon srpske. Imaju i zastupnika u Saboru. Naravno da ćemo nastaviti unaprijeđivati položaj Roma i njihovu integraciju”.




Beroš: Ministri EU složili se da nema utemeljenja za obustavu AstraZenece
Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak kako je na jučerašnjem video sastanku ministara zdravstva EU ponovljena teza da su koristi AstraZenecina cjepiva veće i nadmašuju potencijalnu štetu te da zasad nema utemeljenja za obustavu primjene tog cjepiva.
Postoje neke zemlje koje su uvele određene restrikcije, no većina zemalja je za uporabu cjepiva bez restrikcija jer u ovom trenutku nema dovoljno dokaza koji bi limitirali uporabu tog cjepiva, rekao je Beroš prije sjednice Vlade.
Kazao je kako neke zemlje primjenjuju AstraZenecino cjepivo samo kod populacije starije od određene dobi.
Francuska i Belgija tako ga primjenjuju kod osoba starijih od 55 godina, druga skupna zemalja kod starijih od 60 godina a samo ga Finska primjenjuje kod osoba starijih od 65 godina. Danska je i nadalje ostala u režimu privremene obustave cjepiva.
Beroš je iznio procjenu da cijepljenje AstraZenecom zasad u Hrvatskog odbija između 25 do 35 posto građana.


“To nas brine i razmišljamo o načinima kako to riješiti, ali veseli da postoje određene regije gdje to nije problem i gdje je taj postotak znatno manji”, kazao je. Stoga je najavio aktualiziranje kampanje za cijepljenje pri ulasku u treću fazu i cijepljenje mlađih ljudi.
Kazao je i kako bi u Hrvatsku trebalo stići najviše Pfizerovog cjepiva.
“HZJZ i HALMED pomno prate situaciju s nuspojavama i nadalje će se procjenjivati svaki sumnjivi slučaj”, rekao je Beroš. To je, kaže, bio i zaključak jučerašnjeg neformalnog sastanka gdje je naglašeno da je potrebna bolja koordinacija i dostava tehničkih podataka.
Stopa smrtnosti trenutno iznosi 2,2 posto, što znači da se na svakih 45 potvrđenih slučajeva zaraze u Hrvatskoj jedan preminuti. 6185 preminulih od početka pandemije izuzetno je velika brojka i ne može se komparirati s minornim brojevima nuspojava, ocijenio je Beroš.
“Moramo biti fleksibilni i zaštititi naciju na najbolji mogući način. Moramo se prilagođavati, ako se netko stariji odbije cijepiti, prilagodit ćemo se uvjetima. Treba cijepiti sve više građana”, kazao je.
Izjavio je i kako Vlada intenzivno radi na rješavanju duga prema veledrogerijama kako bolesnici ne bi ostali bez lijekova.


Obuljen Koržinek: Zakon će biti liberaliziran, čuvat će medijski pluralizam
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je u četvrtak da će Zakon o elektroničkim medijima biti usvojen do ljeta, te da će vjerojatno biti liberaliziran kako bi omogućio nakladnicima da se razvijaju, uz očuvanje medijskog pluralizma.
Obavljamo zadnje konzultacije s Vijećem za elektroničke medije i drugim partnerima, nakladnicima, zakon će biti sigurno usvojen u Saboru do ljeta, kazala je novinarima Obiljen Koržinek dodavši kako to “traži vremena”.
Bilo je dosta rasprava nakon prvog čitanja, svima je u interesu da zakon bude dobro napisan i zato želimo provesti još jednu rundu konzultacija sa svim dionicima, rekla je.
Na pitanje novinara o vrsti rješenja koje će biti promijenjeno, točnije, hoće li televizijska kuća moći biti vlasnik platforme preko koje će distribuirati svoj sadržaj i sadržaj drugih ponuđača, ministrica je odgovorila da će se unijeti instrumenti koji postoje u drugim zemljama gdje takve zabrane nema, koji će osigurati medijski pluralizam.
“Predložit ćemo zakon koji će omogućiti nakladnicima i drugima na tržištu da se mogu razvijati, a istovremeno će osigurati da po najvišim standardima štitimo medijski pluralizam”, rekla je.
Kakav će mehanizam biti ugrađen javnost će biti upoznata kad zakon bude predstavljen na sjednici Vlade, najavila je.