Pakoštane raskida ugovor s Lavčevićem, novi natječaj za radove na mrtvačnici

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zastoj radova dug devet mjeseci
Radovi na mrtvačnici s ispraćajnom dvoranom na novom groblju u Pakoštanima vrijedni 2,3 milijuna kuna zbog tehničkih problema između nadzora i izvođača radova prestali su pred početak ljeta, u lipnju 2021. Ova situacija je zaista neizdrživa, ako se najdalje do Uskrsa uspješno ne dogovorimo s tvrtkom Lavčević poništit ćemo ugovor, kazao je Kurtov
Velimir BRKIĆ
Sakralni objekt u Pakoštanima čeka radnike

Općina Pakoštane u posljednjih nekoliko godina ulaže znatna financijska sredstva kako bi imala primjerena mjesta ispraćaja i ukopa pokojnika. Riječ je izgradnji novog groblja i ispraćajnice s mrtvačnicom iznad Pakoštana, neposredno uz zapadnu stranu Poslovne zone »Servisna zona Pakoštane«, između Jadranske magistrale i županijske ceste Pakoštane – Vrana, te mrtvačnice na mjesnom groblju Vrana. Investicija je preko 20 milijuna kuna.
- U iznosu oko 750.000 kuna protekle godine izgrađena je i otvorena mrtvačnica u Vrani. Međutim, radovi na mrtvačnici s ispraćajnom dvoranom u Pakoštanima vrijedni 2,3 milijuna kuna zbog tehničkih problema prestali su pred početak ljeta, u lipnju 2021., kazao je Milivoj Kurtov, načelnik Općine Pakoštane, investitora projekta u Vrani i Pakoštanima.

Umjesto proteklog ljeta ukopi na čekanju

Radove na mrtvačnici u Vrani izvodila je pakoštanska tvrtka Jozo d.o.o., dok je izgradnja grobnica i ispraćajnice s mrtvačnicom u Pakoštanima povjerena zadarskom Lavčeviću.
- Kako su na groblju već podignute prve od 680 grobnica bili smo uvjereni da ćemo već proteklog ljeta oko blagdana Velike Gospe započeti s ukopima pokojnika, odmah nakon izgradnje ispraćajnice s mrtvačnicom, tehničkog pregleda za ishođenje uporabne dozvole te crkvenog obreda blagoslova, podsjeća Kurtov.
Onda je u lipnju 2021. sasvim stala izgradnja objekta ispraćajnice s mrtvačnicom.
-Kako je zastoj bio tehničke naravi vjerovali smo da će se za mjesec ili dva prolongirati svečanost otvaranja i crkveni blagoslov mrtvačnice. Nažalost, na nezadovoljstvo općinskog tima i mještana neizvjesnost i ova agonija traju više od 9 mjeseci, kazao je Kurtov.

Ping pong loptica

U razgovoru s Hrvojem Perovićem, zajedno s Draženom Čubrilom, članom Uprave Lavčević Zadar d.o.o., tvrtkom u sastavu Lavčević d.o.o. Split, upućeni smo da se za sve izjave obratimo Općini Pakoštane, investitoru gradnje, jer oni nemaju ovlasti.
- Rješavanje tehničkih problema između ovlaštenog nadzora i izvođača radova su se razvukli i nastavak radova nikako nije uslijedio, s vidnim nezadovoljstvom će Kurtov.
U međuvremenu je došlo i do poskupljenja građevinskog materijala, te su se Općina Pakoštane i Lavčević našli u zasad neizglednoj pat poziciji koja od prestanka radova traje nevjerojatnih 9 mjeseci, a u postojećem groblju nedaleko centra Pakoštana više uopće nema ukopnih mjesta.
- Ova situacija je zaista neizdrživa, nemamo više vremena za čekanje. Ako se najdalje do Uskrsa uspješno ne dogovorimo s tvrtkom Lavčević poništit ćemo ugovor i raspisati novu javnu nabavu za izvođača radova, najavio je Kurtov.
Groblja svjedoče da mrtvi ne prestaju živjeti u nama. Groblja su, kaže on, i mir mrtvih i briga živih.

Ni na nebu ni na zemlji

- Novo groblje u Pakoštanima trebalo bi riješiti problem nedostatka grobnica u postojećem, prebukiranom groblju za najmanje sljedećih 100 godina, rekao je 59-godišnji Kurtov, »pakoški« načelnik od 1993.
Od pamtivijeka se ljudi brinu da pokojnici budu dostojno pokopani, pazeći pritom da to bude u duhu tradicije i običaja
- Općina nastoji gledati u buduće vrijeme, u duhu bogate tradicije, a istodobno odgovoriti svim zahtjevima modernog života, navodi Kurtov.
Općinsko središte Pakoštane broji oko 2.200 stanovnika i postojeće groblje je pretijesno i neprimjereno, a novo groblje nije ni na nebu ni na zemlji.
- Na novom groblju bio nam je geometar, odredio kote i ovih dana započinjemo s izgradnjom velikog križa, objavio je Antonio Šarić, direktor komunalnog poduzeća Juština d.o.o.

Centalni križ. kapelica, parkiralište

Dok se nestrpljivo čeka nastavak gradnje ispraćajnice s mrtvačnicom osim centralnog križa predstoji izgradnja kapelice i parkirališta s 87 mjesta od toga četiri za invalide te dva parkirna mjesta za autobuse.
- Podignut je dio ogradnog zida i prvih 117 od ukupno 680 grobnica s tri i šest ukopnih mjesta. Izgradnjom svih grobnica groblje će imati oko 2.900 grobnih mjesta, detaljan je Šarić.
Novo groblje, kaže on, gradi se u nekoliko faza jer je preveliko da bi se moglo izgraditi odjednom.
- Na površini od 30.165 metara četvornih bit će 17 grobnih polja s oko 40 grobnica po grobnom polju, ovisno radi li se sa 6 ukopnih mjesta ili s 3 ukopna mjesta, navodi Šarić, istaknuvši kako će grobljem upravljati Juština d.o.o. koja održava groblja na području Općine Pakoštane.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno