Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Cibona je favorit, ali Zadar ima šanse

Autor: Roman Morović

07.05.2009. 22:00
Cibona je favorit, ali Zadar ima šanse

Foto: Zvonko KUCELIN



Mi vidimo svoju šansu, dobro treniramo i idemo se u Zagreb boriti i dati sve od sebe do posljednje minute. Na kraju ćemo vidjeti je li nam to dovoljno za pobjedu – zaključio je Stipčević
Kakva će biti peta ovosezonska utakmica između Zadra i Cibone? U svakom slučaju, potpuno različita od prethodne četiri. O prvoj (pobjeda Zadra u Zagrebu 87:94), još tamo početkom listopadu prošle godine, ne treba niti trošiti previše riječi. Bile su to dvije sasvim različite momčadi od ovih današnjih, premda, valja istaknuti kako su tri ponajbolja zadarska igrača na toj utakmici bili oni od kojih se i večeras očekuje mnogo, Gečevski, Rančić i Johnson. Prvu utakmicu u 2009. godini također je dobio Zadar na krilima sjajnog Roka Stipčevića (22p, 5as, val.35) i Dejana Ivanova koji je već odavno napustio redove Zadra. Prvi derbi pod vodstvom Zmage Sagadina dobila je Cibona plasiravši se tako u finale Kupa Krešimira Ćosića kojega je dan kasnije i osvojila. Zadrani su uzvratili po povratku iz Torina kada su u petom kolu lige za prvaka slavili sa 97:88.
Ozljeda ruke je stvar prošlosti
S tom utakmicom započela je zadarska serija od devet utakmica bez poraza, najveća ove sezone, pa iako su protivnici većinom bili slabijeg kalibra, i te je utakmice trebalo odraditi i upisati bodove. Redom su padali Cibona, Cedevita, Šibenik, Split, Svjetlost, Zagreb, pa ponovno Split i na koncu dva puta za redom Dubrovnik. Te dvije utakmice protiv Dubrovnika Zadru su, osim četiri boda, donijele i povratak prvog razigravača i onoga koji je veći dio sezone iznio teret razigravanja momčadi, Roka Stipčevića. Ozljeda, ili bolje rečeno lom ruke, na četvrtfinalnom susretu Eurokupa protiv Bilbaa udaljio je Stipčevića s terena oko mjesec dana, no sada se konačno vratio u momčad i Zadar kompletan kreće u završnicu lige za prvaka i obranu naslova prvaka Hrvatske.
– Bio sam gotovo trideset dana bez treninga s ostatkom momčadi, propustio sam sedam utakmica ali za to sam vrijeme svaki dan trenirao po dva puta dnevno. Radio sam više na nekim stvarima na kojima nisam mogao raditi za vrijeme natjecateljske sezone, odnosno dok smo igrali dvije utakmice tjedno. Radio sam na nekim stvarima za koje smatram da su mi nedostajale, dobro sam trenirao, ostao sam u formi i mislim da me ova ozljeda nije puno izbacila iz natjecateljskog ritma. Ta je ozljeda sada iza mene, odigrao sam već dvije utakmice i sada samo trebam trenirati kao i prije. Mislim da se kroz rad sve vraća. Iz dana u dan mi se vraća snaga u toj ruci, bol je sve manja ali je još uvijek prisutna. Nadam se da će me za nekih pet-šest dana prestati boljeti i onda će ova ozljeda za mene definitivno biti prošlost – kaže Stipčević.
Uz pomoć Tornada otpuhati Cibonu
Utakmice s Cibonom uvijek su Zadranima bile od posebnog značaja. I ovoga puta Zadar će pod tornjem imati veliku potporu Tornada jer su i igrači i navijači svjesni koliko bi momčadi značila prednost domaćeg terena u doigravanju.
– Sigurno je da bi nam ta prva pozicija uoči doigravanja puno značila ali o tome u ovom trenutku ne želimo razmišljati. Idemo iz utakmice u utakmicu i sada smo koncentrirani isključivo na Cibonu. Imamo kvalitetu i idemo u Zagreb napraviti sve da dobijemo tu utakmicu.
Što se strukture protivničke momčadi tiče ona je svima već dobro poznata. Mnogo toga vrti se oko vrlo dobrog Amerikanca Alana Andersona, dok pod košem, kada je zdrav, dominira Nikša Prkačin. Naravno, Cibona nisu samo njih dvojica već trener Velimir Perasović na raspolaganju ima desetak uistinu vrlo dobrih igrača.
– Cibona je favorit jer igra dobro i igra kod kuće. Imaju odličnu momčad posloženu od nekoliko reprezentativaca kao što su Kus, Rozić i Prkačin, te nekoliko vrlo dobrih individualaca kao što su Calloway i Anderson. Oni su jedna respektabilna momčad što pokazuju i njihovi rezultati ove sezone. Osvojili su Kup, bili su u finalu NLB lige i u “Top 16” Eurolige. Međutim, favoriti uvijek ne pobjeđuju. Mi vidimo svoju šansu, dobro treniramo i idemo se u Zagreb boriti i dati sve od sebe do posljednje minute. Na kraju ćemo vidjeti je li nam to dovoljno za pobjedu – zaključio je Stipčević.
 


 VAŽNA POZITIVNA ATMOSFERA


Iako su od početka sezone Zadrani promijenili čak tri trenera, a igrači su dolazili i odlazili svaki mjesec ili dva, u momčadi je ostala jedna pozitivna atmosfera koja može biti ključan faktor u teškim i neizvjesnim utakmicama kakve se očekuju u doigravanju.
– Dosta se toga izmijenilo u odnosu na početak sezone, međutim, mi se ne želimo osvrtati na ono što je bilo. Što je bilo bilo je i mi smo sada koncentrirani samo na ovu utakmicu koja je pred nama. Mislim da imamo odličnu atmosferu unutar momčadi, to su sve odlični momci izvan terena i svi su odlični igrači – mišljenja je Stipčević.